Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2022 08:48

Νοσοκομείο Καλαμάτας: Διαχειρίσιμη η κατάσταση ασθενών με κορονοϊό - Ελλείψεις στον παθολογικό τομέα

Γράφτηκε από τον
Νοσοκομείο Καλαμάτας: Διαχειρίσιμη η κατάσταση ασθενών με κορονοϊό - Ελλείψεις στον παθολογικό τομέα

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Διαχειρίσιμη είναι η κατάσταση με τον κορονοϊό στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπου 22 ασθενείς νοσηλεύονται σε δύο ορόφους, σε θαλάμους στον 2ο όροφο με τα παθολογικά περιστατικά και στον 1ο, στην καρδιολογική με περιστατικά καρδιολογικά, χειρουργικά και ορθοπαιδικά. Μέσα στον Δεκέμβριο θα υπάρχει θάλαμος για Covid στον 3ο όροφο για χειρουργικά και ουρολογικά.

Οσον αφορά τις προσλήψεις γιατρών, έχει επιλεγεί ο ογκολόγος, ο δεύτερος για το νοσοκομείο, ενώ αναμένονται ακτινοδιαγνώστης, επεμβατικός καρδιολόγος και δύο γενικοί γιατροί για το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών. Πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει με τους παθολόγους και τους ψυχιάτρους.

Την κατάσταση αυτή στο Νοσοκομείο Καλαμάτας σημείωσε στην “Ε” η διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη.

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΑ ΝΟΣΗΜΑΤΑ ΚΑΙ COVID

Ειδικότερα, η κ. Αλειφέρη μας ενημέρωσε ότι “έχουμε 22 νοσηλευόμενους στο παθολογικό Covid. Συνεχίζουν να υπάρχουν άνθρωποι με άλλα υποκείμενα νοσήματα και μετά να νοσούν σοβαρά και από Covid”.

Παρατήρησε πως “σε γενικές γραμμές είναι μια διαχειρίσιμη κατάσταση. Εχουμε τη δυνατότητα για το στάδιο της αποθεραπείας τους να συνεχίζουν τη νοσηλεία τους στη ‘Διάπλαση’, στις κλίνες που διαθέτει για Covid. Είναι μια σημαντική βοήθεια για το νοσοκομείο, γιατί υπάρχει μια διαθεσιμότητα κλινών”.

Εκτίμησε ότι “αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι καλή, διαχειρίσιμη” και ανέφερε πως “θέλουμε να γίνει καλύτερη, για να μπορέσει να επανέλθει, όπως ήταν. Ολα τα τμήματα που έχουν μετακομίσει, να πάρουν την οριστική τους θέση. Και υπολογίζουμε μέχρι το πρώτο 10ήμερο του Δεκεμβρίου να έχουμε κάνει αυτή την οριστική τοποθέτηση όλων των τμημάτων”.

Η διοικήτρια διευκρίνισε ότι θα υπάρχει θάλαμος Covid σε κάθε όροφο, λέγοντας: “Εχουμε ένα θάλαμο στην καρδιολογική, όπου φιλοξενούνται όλα τα περιστατικά Covid των ασθενών που είναι στον 1ο όροφο, δηλαδή και τα χειρουργικά και τα ορθοπαιδικά. Οταν θα γίνουν μετακομίσεις των κλινικών, της χειρουργικής στον 3ο όροφο, θα δημιουργηθεί και κει ένας κοινός θάλαμος ουρολογικής - χειρουργικής. Θα δημιουργηθεί και στην μαιευτική”.

Σημείωσε ότι “είμαστε σε αναμονή, για να δούμε μήπως υπάρξει κάποια έξαρση και χρειαστούμε πολύ μεγάλο παθολογικό Covid τμήμα,. Γι’ αυτό και το παρακολουθούμε και το επόμενο 10ήμερο θα έχουμε πιο οριστική εικόνα”.

Εξήγησε ότι “παθολογικά περιστατικά νοσηλεύονται στο τμήμα αυτό Covid. Εννοείται ότι η φροντίδα γίνεται με την επίβλεψη της κύριας νοσηλείας, από τους γιατρούς της κάθε ειδικότητας και την εποπτεία από τα Covid. Συνήθως είναι ασθενείς που το βασικό τους πρόβλημα δεν είναι ο Covid, αλλά κάποιο άλλο. Καθημερινά οι γιατροί της Covid  επισκέπτονται και κάνουν εκτίμηση της κατάστασης και των άλλων ασθενών που είναι στα άλλα τμήματα κι έχουν Covid”.

Επιβεβαίωσε ότι τα πιο σοβαρά περιστατικά είναι “ηλικιωμένων με υποκείμενα νοσήματα” και πρόσθεσε: “Εχουμε αρκετά τέτοια περιστατικά, τον τελευταίο καιρό. Γίνεται η χορήγηση όλων των διαθέσιμων φαρμάκων και των αντιικών και των μονοκλωνικών, όπου χρειαστεί. Γενικά όμως αντιμετωπίζονται”.

 

ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΟΓΚΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΠΕΜΒΑΤΙΚΟΣ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΟΣ

Για τις προσλήψεις και τους νέους γιατρούς, η κ. Αλειφέρη ενημέρωσε ότι “έχουμε μία σημαντική πρόοδο. Εχει έρθει το πρακτικό επιλογής για τον δεύτερο ογκολόγο. Είναι μία  πολύ σημαντική εξέλιξη για το νοσοκομείο”. Κι εξήγησε πως “δυστυχώς, υφιστάμεθα πολύ μεγάλη πίεση και το νοσοκομείο και κυρίως η γιατρός μας η ογκολόγος, από τα πάρα πολλά περιστατικά ανθρώπων που προσέρχονται για να ξεκινήσουν την αντιμετώπιση σε ογκολογικά προβλήματα. Το πρακτικό ήδη έχει φθάσει στο υπουργείο Υγείας και αναμένεται πολύ σύντομα να λάβει τον αριθμό ΦΕΚ και να προσέλθει ο γιατρός για τον οποίο έχουμε τις καλύτερες πληροφορίες και ευελπιστούμε ότι θα μπορούμε να δώσουμε πολύ σημαντικές υπηρεσίες σε ένα πολύ κρίσιμο και πολύ ευαίσθητο κομμάτι ασθενών”.

Επίσης, πληροφόρησε ότι “προχωράει και η επιλογή για τον ακτινοδιαγνώστη, έχει ολοκληρωθεί. Σύντομα θα είναι κοντά μας ένας ακόμα ακτινοδιαγνώστης. Την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου περιμένουμε την ένταξη του επεμβατικού καρδιολόγου που είναι από προηγούμενη προκήρυξη. Είναι ένας γιατρός που όλα αυτά τα χρόνια ήταν στην Αγγλία κι έρχεται, θα μείνει μόνιμα στην Καλαμάτα. Είναι μια επένδυση για το νοσοκομείο μας, πολύ σημαντική, γιατί θα δώσει τη δυνατότητα στο Αιμοδυναμικό Τμήμα μαζί με τους άλλους γιατρούς που έχουμε ήδη, οι οποίοι έχουν εκπαιδευτεί στο Αιμοδυναμικό και όλο αυτό το διάστημα βρίσκονται κοντά στον κ. Τούτουζα ο οποίος κατεβαίνει μία φορά την εβδομάδα στο Αιμοδυναμικό μας και κάνει επεμβάσεις. Θα φτιάξουμε μια πολύ ισχυρή ομάδα, η οποία θα μπορεί να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα περιστατικά και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα από την ώρα που συμβαίνουν”.

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΜΕ ΠΑΘΟΛΟΓΟΥΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΑΤΡΟΥΣ

Η διοικήτρια ανέφερε ότι “είμαστε πολύ καλά στο παιδιατρικό τμήμα, έχουμε πολύ καλή ομάδα στο παιδιατρικό, στο μαιευτικό. Το πρόβλημα στους παθολόγους υπάρχει. Θα θέλαμε συμπλήρωση στο παθολογικό τμήμα. Αυτή τη στιγμή έχουμε μία αναρρωτική στους παθολόγους, οπότε έχουμε ένα θέμα. Εχουμε 6 στη δύναμη αυτή τη στιγμή που λειτουργούν στις παθολογικές κλινικές, γιατί μία παθολόγος επικουρική λειτουργεί στην κλινική Covid. Ελπίζουμε στην επόμενη προκήρυξη να έχουμε μεγαλύτερο ενδιαφέρον στη συμμετοχή των παθολόγων. Είμαστε σε καλύτερη κατάσταση, γιατί επέστρεψε από άδεια μητρότητας μια παθολόγος μας που έλειπε 2 χρόνια, αλλά δεν είμαστε στην κατάσταση που θα μπορούμε να πούμε ότι είμαστε άριστα”.

Ενημέρωσε, ακόμα ότι “αναμένουμε την τοποθέτηση 2 γενικών γιατρών στα Επείγοντα. Θα είναι μία σημαντική βοήθεια, γιατί θα μπορούν να αντιμετωπίζονται πολύ πιο γρήγορα τα περιστατικά και θα θέλαμε ενίσχυση στο κομμάτι των παθολόγων. Εχουμε θέμα στους ψυχιάτρους. Ομως, αυτή τη στιγμή έχουμε ένα ενδιαφέρον επικουρικού ψυχιάτρου Εχουμε πάρει ήδη απόφαση, έχει αποσταλε,ί προκειμένου να στελεχώσει το νοσοκομείο μας. Βγήκε άγονη, δυστυχώς η θέση του διευθυντή Ψυχιατρικής για το Κέντρο Ψυχικής Υγείας. Με την προσθήκη του επικουρικού ψυχιάτρου να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε και την κλινική και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας”.

 

ΕΧΟΥΝ ΟΛΟΙ ΤΑΜΠΕΛΑΚΙΑ

Στο Νοσοκομείο Καλαμάτας όλοι έχουν ταμπελάκια με το όνομα και την ιδιότητά τους, ακόμα και η διοικήτρια.

“Είναι μια απόφαση του Δ.Σ. που ήδη υλοποιήθηκε”, μας είπε η κ. Αλειφέρη και σημείωσε:

“Ολο αυτό το μέτρο έχει να κάνει με το θέμα της καλής επικοινωνίας και της σχέσης εμπιστοσύνης που πρέπει να εμπεδωθεί με όλους τους λαμβάνοντες τις υπηρεσίες του νοσοκομείου. Οποιος προσέρχεται στο νοσοκομείο θα πρέπει να γνωρίζει με ποιον συνομιλεί και το όνομά του και την ιδιότητά του.

Είναι πολύ βασικό, γιατί ιδιαίτερα στα Επείγοντα αλλά και στους άλλους χώρους του νοσοκομείου, πάρα πολλές φορές δημιουργούνταν προβλήματα. Γιατί δεν ήξεραν από ποιον λαμβάνουν πληροφορίες, αν ήταν ασφαλείς οι πληροφορίες, αν ήταν ο αρμόδιος αυτός που τους τις έδινε και τέλος πάντων υπήρχε και μια καχυποψία, η οποία εντεινόταν από το γεγονός ότι δεν ήξεραν τον συνομιλητή τους.

Ιδιαίτερα αυτό το μέτρο θα βοηθήσει και τον τουρισμό, καθώς όλα τα ταμπελάκια έχουν και την αγγλική γλώσσα και για το όνομα και για την ιδιότητα. Θα λύσει ένα θέμα καλύτερης επικοινωνίας και συνεργασίας με τους πολίτες που προσέρχονται στο νοσοκομείο”.


NEWSLETTER