Πέμπτη, 29 Δεκεμβρίου 2022 09:23

Σε οριακή κατάσταση το νοσοκομείο Καλαμάτας: Covid -19 και ιώσεις γέμισαν τις κλινικές (βίντεο)

Γράφτηκε από τον
Σε οριακή κατάσταση το νοσοκομείο Καλαμάτας: Covid -19 και ιώσεις γέμισαν τις κλινικές (βίντεο)

 

Πάνω από τα όριά τους βρίσκονται οι παθολογικές κλινικές στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, καθώς η πληρότητα σε ασθενείς από βαριές ιώσεις είναι πάνω από το 100%, ενώ πολύ μεγάλη είναι και η προσέλευση ηλικιωμένων κυρίως ανθρώπων στα Επείγοντα.

Αυτό τόνισε στην “Ε” η διοικήτρια Ελένη Αλειφέρη, η οποία ενημέρωσε για την στελέχωση με νέους γιατρούς, επεσήμανε, ωστόσο, το ζήτημα της έλλειψης παθολόγων και σημείωσε μία ακόμα σημαντική ενίσχυση εξοπλισμού από την καπνοβιομηχανία Καρέλια και την υποβολή δύο ενδιαφερουσών προτάσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης.

Αναλυτικά, η Ελ. Αλειφέρη ανέφερε πως “στο νοσοκομείο καταγράφεται αυτό που ζείτε στην κοινωνία σε πιο βαριά μορφή, γιατί προφανώς στο νοσοκομείο καταλήγουν οι άνθρωποι που έχουν τις ιώσεις αυτές βαρύτερες” και παρατήρησε: “Εχουμε αυξημένη κίνηση, όλες οι κλινικές μας οι παθολογικές είναι άνω του ορίου τους, σε πληρότητα πάνω από το 100% και η Covid έχει 20 ασθενείς. Και υπάρχει πολύ μεγάλη προσέλευση στα Επείγοντα από ανθρώπους μεγάλης ηλικίας κυρίως, που έχουν και ειδικά προβλήματα και λοιμώξεις”.

Για την ενίσχυση με προσωπικό, ενημέρωσε ότι “είμαστε καλύτερα από πλευράς ενίσχυσης και στελέχωσης του προσωπικού, ιδιαίτερα του ιατρικού. Αναμένουμε ακόμα την ενίσχυση του νοσοκομείου, γιατί έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για μερικές ακόμα προκηρύξεις, μεταξύ των οποίων νευρολόγος, ογκολόγος, ακτινοδιαγνώστης και μαιευτήρας, που θα έρθουν τις επόμενες ημέρες και δύο ακόμα τοποθετήσεις  γενικών γιατρών στα Επείγοντα”.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι “πάντοτε το θέμα των παθολόγων είναι ένα θέμα που χρειάζεται ενίσχυση” και πρόσθεσε: “Αυτή τη στιγμή μπορεί το νοσοκομείο και ανταπεξέρχεται, όμως, βλέπουμε πολύ μεγάλη πίεση στα παθολογικά περιστατικά”.

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΔΩΡΕΑ ΑΠΟ ΚΑΡΕΛΙΑ

Η διοικήτρια μας πληροφόρησε ότι ολοκλήρωσαν την παραλαβή κι ένταξη στον εξοπλισμό του νοσοκομείου πολύ σημαντικού εξοπλισμού, δωρεά για το 2022 της καπνοβιομηχανίας Καρέλια.

Ευχαρίστησε για “μια ακόμα φορά το Δ.Σ., τον πρόεδρο και τον διευθύνοντα σύμβουλο, γιατί η καπνοβιομηχανία Καρέλια είναι από τους βασικούς, σταθερούς στυλοβάτες του νοσοκομείου. Κάθε χρόνο υπάρχει σημαντική ενίσχυση του εξοπλισμού και άλλων αναγκών μας, ακόμα και σε έργα. Αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να παρέχουμε πιο υψηλού επιπέδου υπηρεσίες στους πολίτες”.

Συνεχίζοντας, εστίασε σε δύο τμήματα του εξοπλισμού, “ένα για το Παθολογοανατομικό μας, τις βιοψίες μας δηλαδή, ένα αυτόματο μηχάνημα που θα δίνει τη δυνατότητα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση να γίνονται ταχύτερα και με μεγαλύτερη αξιοπιστία. Και η τράπεζα ανάνηψης νεογνών, που είναι πιο σύγχρονη απ’ αυτό που διέθετε το νοσοκομείο, ώστε με ασφάλεια να μην αντιμετωπίσουν ποτέ κανένα πρόβλημα αμέσως μετά τον τοκετό”.

Ανέφερε πως “το νοσοκομείο συνεχίζει την προσπάθειά του, εξελίσσονται τα έργα των Επειγόντων και του ορόφου κι έχουμε καταθέσει καινούργια πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης” και πρόσθεσε:

“Γενικότερα το νοσοκομείο έχει ενισχυθεί στον εξοπλισμό του και με δικούς του πόρους. Εχουμε πάρει μηχανήματα ανίχνευσης των φλεβών, ώστε να είναι πιο γρήγορη και καθόλου επώδυνη για τους ασθενείς η ανίχνευση των φλεβών. Και πολύ σημαντικό μηχάνημα για τους νευρολόγους, ηλεκτρομυογράφο. Ηταν μια χρονιά που έχουμε κάνει σημαντικές επενδύσεις όσον αφορά τον ηλεκτρονικό εξοπλισμό του νοσοκομείου, ανανέωση όλων των υπολογιστών. Μια χρονιά που μας δόθηκε η δυνατότητα να κάνουμε πολύ καίριες παρεμβάσεις σε αυτούς τους τομείς, όπως και την εγκατάσταση λογισμικού διαχείρισης ασθενών στα Επείγοντα, που επειδή υπάρχει αυτό το διάστημα δεν έχει λειτουργήσει. Ευελπιστούμε ότι μετά τις 15 Ιανουαρίου θα έχει εγκατασταθεί και θα λειτουργήσει πλήρως”.

 

ΟΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ

Για τις προτάσεις που υποβλήθηκαν στο Ταμείο Ανάκαμψης η κ. Αλειφέρη διευκρίνισε:

“Η πρόταση αφορά τριόροφη προσθήκη που περιλαμβάνει υπόγειο - θα δούμε αν θα γίνει το Τμήμα Ακτινοθεραπείας, γιατί αυτό είναι ένα πολυσύνθετο έργο κι εξαρτάται από την πολιτική του υπουργείου-. Ισόγειο στο οποίο θα εγκατασταθούν οι μονάδες One Day, δηλαδή που είναι για μιας ημέρας χημειοθεραπείες και στον πρώτο όροφο θα εγκατασταθούν όλες οι διοικητικές υπηρεσίες του νοσοκομείου, προκειμένου να απελευθερωθούν όλοι αυτοί οι χώροι και να αποδοθούν στα Τακτικά Εξωτερικά Ιατρεία, στα Επείγοντα και στο Τμήμα στους ακτινολόγους. Γενικότερα οι άνθρωποι που συναλλάσσονται με τις διοικητικές υπηρεσίες να μην περνούν μέσα από την κύρια νοσηλευτική μονάδα.

Και μία ακόμα πρόταση και για την αναβάθμιση των χειρουργείων. Θα γίνει πλήρης αποξήλωση των υπαρχόντων κι εγκατάσταση σύγχρονων χειρουργείων με όλες τις προδιαγραφές προστασίας από λοιμώξεις. Αναμένουμε την αξιολόγηση από το Ταμείο Ανάκαμψης”.


NEWSLETTER