Παρασκευή, 30 Δεκεμβρίου 2022 09:05

Πρόβλημα για μεταγγίσεις η μείωση των αιμοδοτών

Γράφτηκε από την

 

Πολύ μειωμένη είναι η προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας.

Την ίδια ώρα, οι ανάγκες σε μεταγγίσεις παραμένουν άμεσες και διαρκείς. Κάθε χρόνο στις γιορτές το πρόβλημα της έλλειψης αίματος επανέρχεται με την υπηρεσία να απευθύνει έκκληση προς εθελοντές αιμοδότες, αναδεικνύοντας αυτό το χρόνιο κοινωνικό πρόβλημα. Όπως είναι γνωστό, η χώρα μας συγκεντρώνει κάθε χρόνο συνολικά 600.000 μονάδες αίματος. Από αυτές οι 120.000 πηγαίνουν στους θαλασσαιμικούς, περίπου δηλαδή το 1/5 του συνόλου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), οι ανάγκες των ασθενών θα μπορούσαν να καλυφθούν επαρκώς εάν η χώρα διέθετε 300.000 ενεργούς αιμοδότες, οι οποίοι θα αιμοδοτούν τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο. Στην Ελλάδα, οι ενεργοί εθελοντές αιμοδότες φτάνουν περίπου τους 259.000 και καλύπτουν το 65% των εθνικών αναγκών.

Στη Μεσσηνία τα άτομα που υποβάλλονται σε μεταγγίσεις δεν ξεπερνούν τα 40. Οι περισσότεροι μεταγγίζονται μια-δυο φορές το μήνα, δηλαδή χρειάζονται μέσα στο μήνα σχεδόν 4 μονάδες ο καθένας, ανάλογα με τις ανάγκες και τις δραστηριότητές τους. Εν τω μεταξύ, για να καταλάβει κανείς τη σημασία να είναι κάποιος τακτικός αιμοδότης, αρκεί να ξέρει ότι ετησίως στην Ελλάδα μόνο για τα παιδιά με μεσογειακή αναιμία χρειάζονται 130.000 μονάδες αίματος -ενώ το 75% του πληθυσμού θα χρειαστεί κάποια στιγμή μετάγγιση κι αυτό καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη οι υπηρεσίες αιμοδοσίας να φροντίζουν για να έχουν αίμα στην ώρα του.

Κι επειδή δεν γίνεται να περιμένουμε όλα να τα φέρει ο Άγιος Βασίλης, όπως επισημαίνει και η Αιμοδοσία Καλαμάτας σε ανάρτηση της στα κοινωνικά δίκτυα, προσφέρουμε εθελοντικά αίμα στις γιορτές.

Όσοι λοιπόν ενδιαφέρονται να δώσουν αίμα και να γίνουν εθελοντές αιμοδότες μπορούν να το κάνουν στην Υπηρεσία Αιμοδοσίας του Νοσοκομείου Καλαμάτας, καθημερινά χωρίς ραντεβού 9 π.μ.-1 μ.μ. και Τετάρτες απόγευμα 6-8 μ.μ.

Ν.Κ.