Δευτέρα, 14 Οκτωβρίου 2013 08:26

Διονύσης Μητρόπουλος: "Οι ανασφάλιστοι μείζον πρόβλημα στην υγεία"

Γράφτηκε από την
Διονύσης Μητρόπουλος: "Οι ανασφάλιστοι μείζον πρόβλημα στην υγεία"

"Προσωπικά, θα εστίαζα τις επιπτώσεις της κρίσης κυρίως όχι τόσο στο κομμάτι των ελλείψεων στα νοσοκομεία, που μπορεί ενδεχομένως να ξεπεραστεί ή να είναι κάτι περιστασιακό, αλλά στο ποιοι Ελληνες συνεχίζουν να μπορούν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα, που θα κληθούμε δυστυχώς να το αντιμετωπίσουμε και τα επόμενα χρόνια. Ως γιατροί, βιώνουμε τις θλιβερές περιπτώσεις αυτών των ανθρώπων που μένουν ανασφάλιστοι".

Τα παραπάνω επισημαίνει, μεταξύ άλλων, μιλώντας στην “Ε”, ο συμπατριώτης μας Διονύσης Μητρόπουλος -καθηγητής Ουρολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο Λαϊκό Νοσοκομείο-, που γεννήθηκε στην Πύλο και μεγάλωσε στην Καλαμάτα όπου τελείωσε το τότε Β΄ Γυμνάσιο Αρρένων.

Στις αρχές του μήνα, ο Διονύσης Μητρόπουλος βρέθηκε για μία ακόμα φορά στην Καλαμάτα, ως εισηγητής αλλά και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής της 5ης Πανελλήνιας Συνάντησης του Τμήματος Ουροδυναμικής Νευροουρολογίας και Γυναικολογικής Ουρολογίας (ΟΝΟΓΟ) της Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας, οι εργασίες της οποίας έλαβαν χώρα στις 4 και 5 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο "Filoxenia".

Σημειώνεται ότι η Πανελλήνια Συνάντηση του ΟΝΟΓΟ, αποτελεί την κορυφαία επιστημονική εκδήλωση του Τμήματος, η οποία λαμβάνει χώρα ανά διετία.

Στη σύντομη συνομιλία μας, ο Διονύσης Μητρόπουλος δήλωσε στην “Ε” τα εξής:

- Αποτελεί θέμα ταμπού για τους Ελληνες άνδρες η προληπτική εξέταση προστάτη;

Τα τελευταία χρόνια αυτό έχει ξεπεραστεί κατά 100% στη χώρα μας. Πλέον οι άνδρες έρχονται με δική τους πρωτοβουλία και ζητούν να εξεταστούν”.

- Η εξέταση αυτή πρέπει να γίνεται προληπτικά για τους άνδρες πάνω από τα 40 ή αφού προηγηθούν συμπτώματα;

Η οδηγία που δίνουμε είναι ότι μετά τα 50 -ή και νωρίτερα, αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό- καλό είναι να υποβάλλεται κανείς στον προληπτικό έλεγχο για τον καρκίνο του προστάτη, επειδή αυτός ο καρκίνος δεν έχει ειδικά συμπτώματα. Για την καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, σαφέστατα οδηγείται κανείς στον γιατρό πιο πολύ από τα συμπτώματά του”.

- Ο έλεγχος αυτός γίνεται μέσω της εξέτασης του PSA;

Εξέταση PSA και δακτυλική εξέταση. Την κλινική εξέταση δεν μπορούμε να την αποφεύγουμε ποτέ”.

- Υπάρχουν εξελίξεις στην αντιμετώπιση της πάθησης, είτε στις κακοήθεις περιπτώσεις του καρκίνου, είτε στις καλοήθεις της υπερπλασίας;

Τα θετικά μηνύματα προέρχονται από την εξέλιξη της τεχνολογίας, αλλά και της εμπειρίας. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι όταν ο καρκίνος του προστάτη διαγνωστεί νωρίς, τότε η αντιμετώπισή του ισοδυναμεί με ίαση. Ακόμα και στις προχωρημένες περιπτώσεις, η σύγχρονη ιατρική έχει να δώσει πολύ περισσότερα πράγματα απ’ ό,τι τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, όσο πιο νωρίς, τόσο πιο καλά.

Οσον αφορά τώρα στην καλοήθη υπερπλασία του προστάτη, δεν έχουμε κάποιες δραματικές εξελίξεις τα τελευταία χρόνια. Σημασία έχει να μην ξεχνάμε ότι δεν γίνονται όλα καλά με φάρμακα και ότι υπάρχουν περιπτώσεις που χρειάζεται χειρουργική επέμβαση”.

- Η υφιστάμενη κρίση στην χώρα μας εκτιμάτε ότι δημιουργεί προβλήματα στον τομέα της υγείας;

Αντιλαμβάνεστε ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια επιγραμματική απάντηση στην ερώτηση αυτή, ωστόσο είναι δεδομένο ότι και ο τομέας της υγείας έχει πληγεί από τη γενικότερη κρίση, για αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία. Ξεκινώντας από το ποιο κομμάτι των Ελλήνων συνεχίζει να έχει ασφαλιστική κάλυψη -κάτι που είναι πολύ βασικό-, μέχρι και το ποιες ελλείψεις μπορεί να δημιουργηθούν περιστασιακά ή και μόνιμα, είτε σε επίπεδο τεχνολογικού εξοπλισμού, είτε και αναλώσιμων στα δημόσια νοσοκομεία. Οι επιπτώσεις μπορεί να υφίστανται σε μια ευρεία γκάμα.

Προσωπικά, θα το εστίαζα κυρίως όχι τόσο στο κομμάτι των ελλείψεων στα νοσοκομεία, που μπορεί ενδεχομένως να ξεπεραστεί ή να είναι κάτι περιστασιακό, αλλά στο ποιοι Ελληνες συνεχίζουν να μπορούν να έχουν ασφαλιστική κάλυψη, ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό -και δυστυχώς αυτά δεν τα έχουμε ως στοιχεία από την Πολιτεία, αλλά περιστασιακά κάθε τόσο, βλέποντας ανθρώπους που μέχρι χθες είχαν μια αξιοπρεπέστατη ασφάλιση σε κάποιο ταμείο και ξαφνικά αυτοί οι άνθρωποι δεν έχουν πλέον τη δυνατότητα να δώσουν την μηνιαία εισφορά τους στο ταμείο και μένουν ακάλυπτοι. Αυτό είναι ένα μείζον πρόβλημα, που θα κληθούμε δυστυχώς να το αντιμετωπίσουμε και τα επόμενα χρόνια. Ως γιατροί, βιώνουμε τις θλιβερές περιπτώσεις αυτών των ανθρώπων που μένουν ανασφάλιστοι”.

- Τι πιστεύετε για την σχεδιαζόμενη εφαρμογή αντιτίμου 25 ευρώ για την εισαγωγή στα δημόσια νοσοκομεία;

Το εισιτήριο των 25 ευρώ για την εισαγωγή δεν αποτελεί την δραματική μεταβολή, άλλωστε δεν έχει εφαρμοστεί ακόμα. Ωστόσο αυτά τα πράγματα, όπως και τα 5 ευρώ για τα εξωτερικά ιατρεία, είναι χρήσιμο να τα δει κανείς στο πλαίσιο της μακροοικονομίας της υγείας -πώς μπορούν να καλυφθούν κάποιες ''τρύπες'' από αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν. Θα πρέπει πάντοτε να υπάρχει πρόνοια για εκείνους που δεν έχουν τη δυνατότητα αυτή. Αυτό πρέπει πάντα να είναι το ζητούμενο όταν θέλουμε να κάνουμε κοινωνική πολιτική, και αυτή μπορεί να γίνει όταν οι έχοντες θα πληρώνουν ώστε και οι μη έχοντες να μπορούν να καλύπτονται και να μη μένουν εκτός. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ για να εφαρμόσει κανείς κοινωνική πολιτική.

Τώρα, πώς οι εκάστοτε κυβερνήσεις θα εφαρμόσουν αυτό το πράγμα είναι μια διαφορετική ιστορία. Προσωπικά θεωρώ ότι μπορεί να χρειαστεί να υπάρξει, όσοι έχουν τη δυνατότητα να πληρώνουν 100% συμμετοχή στα φάρμακα, έτσι ώστε άνθρωποι που δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης, να τα παίρνουν δωρεάν. Αλλά βεβαίως χρειάζεται την κοινωνική θυσία να την έχει κάποιος μέσα του και να μην την επιβάλει με μέτρα κάποια κυβέρνηση.

Ομως και όλα τα κόμματα θα πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να είναι πολύ ξεκάθαρα και ειλικρινή απέναντι στον ελληνικό λαό ως προς τις προθέσεις τους”.

- Επισκέπτεσθε συχνά τη Μεσσηνία και την Καλαμάτα;

Δεν έρχομαι ως γιατρός, αλλά ως παλιός Καλαματιανός. Ερχομαι ως ιδιώτης για να δω παλιούς φίλους και να περάσω καλά. Για επαγγελματικούς λόγους δεν έρχομαι. Ακόμα και τώρα, με την απελευθέρωση του ιατρικού επαγγέλματος, δεν πρόκειται ποτέ να ανοίξω ''παράρτημα'' στην Καλαμάτα”.


NEWSLETTER