Δευτέρα, 03 Ιουλίου 2023 08:31

Ελλειψη γιατρών στη Δυτική Μάνη

 

 

Πριν από έναν χρόνο περίπου, στις 21 Ιουλίου 2022, το Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης εξέφρασε την αγωνία και την ανησυχία του για τις παρεχόμενες υπηρεσίες δημόσιας υγείας στην περιοχή.

Σήμερα, έναν χρόνο μετά, τα αιτήματα του Δημοτικού Συμβουλίου δεν έχουν ικανοποιηθεί και η κατάσταση αντί να βελτιωθεί, έχει επιδεινωθεί, όπως καταδεικνύει η πραγματικότητα.

Το Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου και τα τρία Περιφερειακά Ιατρεία της περιοχής καλύπτουν 5 μόνο γιατροί, ενώ ασθενοφόρο υπάρχει μόνο για το πρωί, τις 5 μέρες της εβδομάδας.

Στο ρεπορτάζ της “Ε”, στις 22 - 23 Ιουλίου 2022 με τίτλο “Κέντρο Υγείας Αγίου Νικολάου: Κραυγές αγωνίας από τη Μάνη”, σημειωνόταν: “Η τραγική κατάσταση του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου που δεν μπορεί να προσφέρει τς υπηρεσίες που χρειάζονται οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Μάνης, με αποτέλεσμα να απειλείται η υγεία και η ζωή τους, τονίστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο Δημοτικό Συμβούλιο Δυτικής Μάνης. Σε μια συνεδρίαση με αντιπαραθέσεις κι ένταση, το Δ.Σ. εξέδωσε ψήφισμα με το οποίο ζητεί, μεταξύ άλλων, “να προκηρυχθούν όλες οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας - έστω και σταδιακά”.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ: Τη βασική ενημέρωση για την κατάσταση του Κ.Υ. έκανε ο διευθυντής του - γιατρός Νίκος Γκιούλος, που παρατήρησε πως “από τις 9 οργανικές θέσεις γιατρών έχει προκηρυχθεί μία και υπηρετεί και ένας επικουρικός οδοντίατρος. Το Κέντρο Υγείας στο σύνολο 17 θέσεων που πρέπει να έχει (μαζί με τους αγροτικούς και γενικούς γιατρούς των Περιφερειακών Ιατρείων Κάμπου, Καρδαμύλης και Πλάτσας) έχει 7 κι έναν οδοντίατρο”.

Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη Μάνη, όσον αφορά τη δημόσια υγεία, για το αν καλύφθηκαν κάποια κενά, για το αν βελτιώθηκαν οι παρεχόμενες υπηρεσίες, απευθυνθήκαμε στον ίδιο άνθρωπο, στον διευθυντή του Κ.Υ. Αγίου Νικολάου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία και τις απαντήσεις του Ν. Γκιούλου:

Σήμερα η περιοχή, Κ.Υ. και Περιφερειακά Ιατρεία, έχει μόλις 5 γιατρούς κι έναν επικουρικό οδοντίατρο. Οι 2 γενικοί γιατροί που μετακινήθηκαν πέρσι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας για λόγους κορονοϊού, έμειναν εκεί μόνιμα. Δεν υπάρχει κανένας αγροτικός γιατρός. Για τη στελέχωση του Κ.Υ. έχει προκηρυχθεί μία θέση επικουρικού γιατρού, για έναν χρόνο και μία επιπλέον για τους καλοκαιρινούς μήνες, σε περιοχές με αυξημένη κίνηση.

Οι εφημερίες του μένα για Κ.Υ. και Π.Ι. βγαίνουν από 5 γιατρούς. Σε γιατρούς οφείλονται άδειες από το 2019(!). Τα Π.Ι. καλύπτονται μία φορά την εβδομάδα με έναν γιατρό. Το Κ.Υ. Αγίου Νικολάου έχει καθημερινά, μόνο τα πρωινά, 2 γιατρούς και οι εφημερίες γίνονται με έναν γιατρό. Αν χρειαστεί διακομιδή ασθενή ή τραυματία στην εφημερία, το Κ.Υ. δεν θα έχει γιατρό, για μια περιοχή που το καλοκαίρι έχει χιλιάδες επισκέπτες.

Στο νοσηλευτικό προσωπικό τα πράγματα είναι καλά, υπάρχουν 7 άτομα (εκ των οποίων 4 επικουρικά) και οι βάρδιες βγαίνουν.

Το Κ.Υ. έχει 2 ασθενοφόρα, ένα καινούργιο και ένα παλιό, αλλά μόνο έναν οδηγό, ενώ υπάρχουν 6 οργανικές θέσεις. Δηλαδή, ασθενοφόρο υπάρχει μόνο το πρωί για 8 ώρες το πενθήμερο, δεν υπάρχει τα απογεύματα και τις αργίες.

Το σοβαρό αυτό κενό του ασθενοφόρου καλύπτει όσο μπορεί η εθελοντική οργάνωση της περιοχής “Γαία”, που προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες.

Μικροβιολογικό και ακτινολογικό εργαστήριο στο Κ.Υ. δεν λειτουργεί.

Με όλα αυτά το Κ.Υ. Αγίου Νικολάου, όπως τα περισσότερα στην πατρίδα μας, δεν μπορεί να παρέχει πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. Καλύπτει ουσιαστικά συνταγογράφηση κι έκτακτα περιστατικά.

Ενας γιατρός στο Κ.Υ. Αγίου Νικολάου καλύπτει 8 εφημερίες τον μήνα. Αν προκύψει θέμα αναρρωτικής άδειας από κάποιο γιατρό, ανατρέπεται όλο το πρόγραμμα.

Οι γιατροί του Κ.Υ. είναι και προσωπικοί γιατροί και δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς τους.

Από τις 9 οργανικές θέσεις για το Κ.Υ. η τελευταία που προκηρύχθηκε, ήταν το 2003(!). Οι άλλοι 4 γενικοί γιατροί έχουν πάρει θέσεις αγροτικών.

Στο οργανόγραμμα του Κ.Υ. προβλέπονται 2 παιδίατροι και δεν υπάρχει κανένας.

Πριν από χρόνια το Κ.Υ. έκανε προληπτική ιατρική (ενημέρωση για πίεση, χοληστερίνη κλπ.), τώρα δεν γίνεται τίποτα.

Ακόμα, άλλα σημεία που προέκυψαν κατά την ενημέρωσή μας από τον διευθυντή του Κ.Υ.:

Μετά τη διακομιδή με ασθενοφόρο στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, ο γιατρός δεν έχει τρόπο επιστροφής, συνήθως επιστρέφει με ταξί. Η υπαγωγή των Κ.Υ. στην ΥΠΕ προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην προμήθεια υλικών, την αποκατάσταση ζημιών κλπ. Οι εφημερίες δεν υπολογίζονται στο συνταξιοδοτικό, αλλά φορολογούνται κιόλας.

“Είμαστε σε απόγνωση, είναι εξουθενωμένοι οι γιατροί στο Κ.Υ. Αγίου Νικολάου”, επεσήμανε χαρακτηριστικά ο Νίκος Γκιούλος.

ΤΟ ΠΕΡΣΙΝΟ ΨΗΦΙΣΜΑ

Με το περσινό ψήφισμα το Δ.Σ. Δυτικής Μάνης ζητούσε:

“1) Να επιστρέψουν άμεσα στις οργανικές τους θέσεις οι δύο ιατροί γενικής ιατρικής που έχουν μετακινηθεί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας (κυρία Πανταζή και κυρία Παπασαραντοπούλου), αφού δεν υφίστανται οι λόγοι Covid - 19 πια που «δικαιολογούσαν» τη μετακίνησή τους στο Νοσοκομείο Καλαμάτας.

2) Να μην υπάρξει καμία άλλη μετακίνηση ιατρού του Κέντρου Υγείας Αγίου Νικολάου.

3) Να καλυφθούν άμεσα τουλάχιστον άλλες δύο θέσεις οδηγών (έστω προσωρινά με επικουρικούς).

4) Να προκηρυχθούν όλες οι οργανικές θέσεις που προβλέπονται στο οργανόγραμμα του Κέντρου Υγείας - έστω και σταδιακά.

5) Να γίνει αύξηση των θέσεων αγροτικών ιατρών τουλάχιστον σε πέντε επιπλέον κι άμεση πρόσληψη αγροτικών ιατρών.

6) Να γίνει άμεση πρόσληψη νοσηλευτών αμέσως μετά την παραίτηση των υπαρχόντων”.