Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024 07:51

Κινητοποιήσεις για την υγεία σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία

Κινητοποιήσεις για την υγεία σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία

 

Ρεπορτάζ: Γιάννης Σινάπης

Κινητοποιήσεις με στάσεις εργασίας κι ενημερωτική εκδήλωση - ημερίδα για το σοβαρό ζήτημα της δημόσιας υγείας στη Μεσσηνία, υλοποιούνται σήμερα Τετάρτη 31 Ιανουαρίου σε Καλαμάτα και Κυπαρισσία.

Ειδικότερα, το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ μαζί με τους Συλλόγους Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ του νομού και των Εργαζομένων στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας, καθώς και στα Κέντρα Υγείας του νομού οργανώνουν, στάσεις εργασίας στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας, 10 με 11 το πρωί και στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, 12 με 1 το μεσημέρι.

Στις 6.30 το απόγευμα, στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας θα πραγματοποιηθεί ενημερωτική εκδήλωση, όπου θα μιλήσουν ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχάλης Γιαννάκος, ο γιατρός Γιάννης Γαλανόπουλος - μέλος του Δ.Σ. της ΟΕΝΓΕ, ενώ παρέμβαση θα κάνει εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ.

 

Χθες σε συνέντευξη Τύπου, στην Καλαμάτα, στο ξενοδοχείο “Rex”:

Ο πρόεδρος του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς επεσήμανε: “Η υγεία στο νομό μας και γενικότερα είναι σε φθίνουσα κατάσταση. Καλούμε όλους τους πολίτες, όλους τους εργαζόμενους να παραβρεθούν στις εκδηλώσεις, η υγεία αφορά όλους μας. Πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε αυτή την πολιτική που εφαρμόζεται, ώστε να γίνουν άμεσα προσλήψεις και η δυνατότητα να παρέχεται αξιοπρεπής και ποιοτική υγεία στους πολίτες της Μεσσηνίας”.

Η πρόεδρος του Σωματείου Ειδικευμένων Ιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Χρυσάνθη Μάλλιου σημείωσε: “Η ημερίδα γεννήθηκε από την ανάγκη συντονισμού της δράσης μεταξύ των σωματείων και του Ν.Τ. της ΑΔΕΔΥ. Θα υπάρξει παρέμβαση από εκπρόσωπο του ΚΕΘΕΑ και θα μιλήσει ο γιατρός Γιάννης Γαλανόπουλος από το Δ.Σ. της ΟΕΝΓΕ. Θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινωνία, τους φορείς και να διεκδικήσουμε δημόσια υγεία για όλους”.

Ο γ.γ. του σωματείου Μανώλης Μάκαρης παρατήρησε: “Στην ημερίδα θα μιλήσουμε για τις ελλείψεις στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας και στα Κέντρα Υγείας της Μεσσηνίας. Θα προτείνουμε λύσεις, θα δώσουμε τον τόνο για τις διεκδικήσεις που πρέπει να γίνουν από όλους μας, για σύγχρονο δημόσιο σύστημα υγείας αντάξιο των προσδοκιών όλων των πολιτών”.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Καλαμάτας Δημήτρης Τσιλίκας τόνισε:

“Ενα ισχυρό νοσοκομείο με άρτιες υπηρεσίες υγείας αφορά όλη την κοινωνία. Εχουμε τις χαμηλότερες δαπάνες στην Ευρωπαϊκή Ενωση για τη δημόσια υγεία και διεκδικούμε την αύξησή τους και τη γενναία χρηματοδότηση των νοσοκομείων”

Η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Κυπαρισσίας Ξένια Στρατικοπούλου παρουσίασε αναλυτικά την προσφορά και τα προβλήματά του, σημειώνοντας, μεταξύ άλων:

“Το Νοσοκομείο Κυπαρισσίας καλύπτει υγειονομικά τη δυτική Πελοπόννησο, καθώς καλύπτει και την περιοχή Κρεστένων - Ολυμπίας στη νότια Ηλεία. Εφημερεύει όλο το 24ωρο, 30 μέρες τον μήνα. Από 45 θέσεις γιατρών στο παλιό οργανόγραμμα, στο καινούργιο μειώνονται στις 28. Η διοικητική συγχώνευση με το Νοσοκομείο Καλαμάτας και το νέο οργανόγραμμα επέφερε την σταδιακή υποβάθμιση και απαξίωση. Από αυτές είναι καλυμμένες οι 16. Πρέπει να δοθούν κίνητρα (οικονομικά, στέγαση και άλλα) για τις προσλήψεις γιατρών, για να μη μείνουν άγονες. Να χαρακτηριστεί το δικό μας νοσοκομείο άγονο, έτσι ώστε για 5 χρόνια όποιος δεχθεί τη θέση, να μην μπορεί να φύγει. Να σταματήσουν οι μετακινήσεις των γιατρών μας σε άλλα νοσοκομεία. Ο πυλώνας του δικού μας νοσοκομείου είναι ο παθολογικός και ο χειρουργικός τομέας. Να αποδεχθούν όλοι ότι είμαστε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, στο οποίο μπορούν να αντιμετωπίζονται τα πραγματικά επείγοντα περιστατικά, έμφραγμα, τροχαίο, οξείες δηλητηριάσεις. ι διακομιδές στο Νοσοκομείο Καλαμάτας έχουν αυξηθεί. Τα πληρώματα του ΕΚΑΒ δεν είναι αρκετά, εφόσον έχουν καταντήσει ταξί. Υπάρχουν στιγμές που η Τριφυλία είναι ακάλυπτη από ασθενοφόρα. Υπάρχει ελλιπής εξοπλισμός των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ, με ελλείψεις σε μηχανήματα μεγάλες. Το ασθενοφόρο ζητάει μόνιτορ από εμάς για διακομιδή καρδιολογικού περιστατικού, το ίδιο συμβαίνει και με τους αναπνευστήρες. Να δώσουμε ηχηρό μήνυμα όχι στην αποδυνάμωση των νοσοκομείων, αλλά στη στελέχωση καιτην επάνδρωσή τους”.

Ο Χρήστος Χρυσανθακόπουλος, εργαζόμενος στο ΚΕΘΕΑ, παρατήρησε:

“Ειμαστε σε αναμονή για το νομοσχέδιο σκούπα για τη μεταρρύθμιση στον χώρο της ψυχικής υγείας και συγκεκριμένα στον χώρο της απεξάρτησης. Οι 4 μεγάλοι οργανισμοί, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, 18 Ανω και οι ψυχιατρικές μονάδες απεξάρτησης των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης κλείνουν και προβλέπεται να φτιαχθεί ένας μεγάλος οργανισμός για τον τομέα της απεξάρτησης. Αυτό είναι ένα μεγάλο λάθος, ένα μεγάλο πρόβλημα. Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ, οι σύλλογοι, οι οικογένειες όλος ο κόσμος που έχει πάρει υπηρεσίες από το ΚΕΘΕΑ είμαστε σε κινητοποιήσεις ενάντια στη μεταρρύθμιση. Θέλουμε να ενημερώσουμε την κοινωνία για το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει η δημόσια και δωρεάν απεξάρτηση, καθώς πίσω από όλα αυτά κρύβεται η ιδιωτικοποίηση”.