Πέμπτη, 01 Φεβρουαρίου 2024 08:46

Η έξαρση των κρουσμάτων έφερε αύξηση εμβολιασμών - Προσθήκη μιας μέρας στα ραντεβού του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας

Η έξαρση των κρουσμάτων έφερε αύξηση εμβολιασμών - Προσθήκη μιας μέρας στα ραντεβού του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας

 

Ρεπορτάζ: Τάσος Ανδρικόπουλος

Αύξηση παρουσιάζουν τα ραντεβού για εμβολιασμό κατά του Covid-19 από τις αρχές του 2024 στην Καλαμάτα, ύστερα και από την κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων που προκλήθηκε από τα ρεβεγιόν των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Είναι ενδεικτικό πως το Κέντρο Υγείας Καλαμάτας όπου διενεργούνται αποκλειστικά πλέον εμβολιασμοί στην Καλαμάτα, “άνοιξε” τις διαθέσιμες μέρες από δύο σε τρεις, ως προς την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας - γιατρός Γιώργος Λαφαζάνος, ανέφερε αρχικά στην “Ε” πως παρατηρείται τις τελευταίες μέρες μείωση της θετικότητας κρουσμάτων κορονοϊού, σε αντίθεση με τον ιό της γρίπης H1N1 όπου έχει σημειωθεί αύξηση κρουσμάτων, εξέλιξη αναμενόμενη όπως σημείωσε, καθώς λόγω συνωστισμού των γιορτών η κορύφωση του Covid έγινε στα μέσα Ιανουαρίου, ενώ σε ότι έχει να κάνει με την έξαρση της γρίπης, αυτή παρατηρείται κυρίως απ’ τα τέλη Γενάρη προς το Φεβρουάριο.

 

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΜΙΑΣ ΜΕΡΑΣ ΣΤΑ ΡAΝΤΕΒΟΥ ΓΙΑ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ

Στο πλαίσιο των εμβολιασμών και λόγω αυξημένου ενδιαφέροντος, προστέθηκε και η Τετάρτη στις διαθέσιμες μέρες για να κλειστεί ραντεβού μέσω της ιστοσελίδας emvolio.gov.gr, καθώς στο Εμβολιαστικό Κέντρο Καλαμάτας εμβολιασμοί μέχρι πρότινος γίνονταν κάθε Τρίτη και Πέμπτη από τις 8 το πρωί έως τις 2 μετά το μεσημέρι. «Από την πρόπερασμένη εβδομάδα είναι διαθέσιμη για ραντεβού και η Τετάρτη, ενώ αυξήθηκε και το ωράριο, έως τις 8 το απόγευμα» ενημέρωσε, τονίζοντας πως λόγω της εξέλιξης αυτής, αν κάποιος επιθυμήσει να κλείσει το ραντεβού του μπορεί να το πράξει ακόμα και την επόμενη μέρα, καθώς τα εμβόλια που μπορούν να γίνουν ημερησίως ανέρχονται σε 175. «Το περασμένο διάστημα, υπήρχε αναμονή έως 10 μέρες για να κλειστεί ένα εμβόλιο, όμως λόγω της τροποποίησης των ημερών στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας αλλά και λόγω της διενέργειας εμβολιασμών και στο Κ.Υ. Αγίου Νικολάου, πλέον έχει εκμηδενιστεί η όποια αναμονή» συμπλήρωσε, λέγοντας πως δεδομένου πως το βάρος των εμβολιασμών έπεσε σε επίπεδο Καλαμάτας αποκλειστικά στο  Κέντρο Υγείας, το Υπουργείο Υγείας προχώρησε στην προαναφερόμενη τροποποίηση. Αναφορικά με τις ηλικίες που κλείνουν συνήθως ραντεβού, ο κ. Λαφαζάνος ενημέρωσε πως η πλειοψηφία αφορά άτομα άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα, με τους 40 και άνω κατά κύριο λόγο να προσέρχονται πλέον για τον εμβολιασμό τους.

 

ΝΟΣΗΣΗ ΚΑΙ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ

Σχετικά με το πότε μπορεί να εμβολιαστεί ένας πολίτης αν έχει νοήσει πρόσφατα από κορονοϊό, ο Γιώργος Λαφαζάνος υπενθύμισε πως πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τρεις μήνες από τη στιγμή που βγαίνει το τεστ θετικό, μέσα από μια δικλίδα ασφαλείας που αφορά όλες τις ηλικίες. «Πλέον, δεν έρχονται άτομα με γνώμονα πως συνεχίζουν την 5ή ή την 6η δόση, αλλά πραγματοποιούν τον εμβολιασμό τους σε ετήσια βάση, όπως γίνεται και με τη γρίπη» σημείωσε.

 

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ

Από το ξέσπασμα της πανδημίας και έπειτα, οι εργαζόμενοι του Νοσοκομείου Καλαμάτας υπερέβαλαν ευατόν ώστε να φέρουν εις πέρας ένα δύσκολο έργο, δεδομένου πως ήταν για τους χώρους υγείας μια πρωτόγνωρη διαδικασία. Στο σκέλος των εμβολιασμών δε, το αρμόδιο τμήμα για μια τριετία δεχόταν σε καθημερινή βάση ραντεβού, εξισορροπώντας το αυξημένο ενδιαφέρον, ιδίως στην αρχή της εμβολιαστικής κάλυψης, δεδομένου πως τα πιστοποιητικά για ένα μεγάλο διάστημα αποτέλεσαν προαπαιτούμενα για την είσοδο από χώρους εργασίας μέχρι καταστήματα εστίασης. Μιλώντας στην “Ε” η υποδιευθύντρια του Νοσοκομείου Καλαμάτας και υπεύθυνη στο διάστημα που λειτούργησε το Τμήμα Εμβολιασμών Αλεξία Θεοδωρακοπούλου, πληροφόρησε πως η διενέργεια εμβολιασμών στο Νοσοκομείο σταμάτησε στις 3/3 του 2023, μετά από απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης. «Ενας εμβολιασμός προϋποθέτει την απασχόληση νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού, διαδικασία που το Νοσοκομείο “έτρεξε” τρία χρόνια. Λογω έτσι του μειωμένου ενδιαφέροντος από τον κόσμο αλλά και επειδή ήδη το εμβόλιο γίνεται στη Πρωτοβάθμια, αποφασίστηκε όπως φαίνεται το Νοσοκομείο να εξαιρεθεί αυτής της διαδικασίας» παρατήρησε, τονίζοντας πως από τη στιγμή που δεν άνοιξε εμβολιαστικό κέντρο στην Καλαμάτα όπως σε άλλες πόλεις, το Νοσοκομείο είχε φτάσει στο σημείο να πραγματοποιεί 500 εμβολιασμούς τη μέρα, μιας και το αρμόδιο τμήμα ήταν το πρώτο που ξεκίνησε εμβολιασμούς στη Μεσσηνία.

 

ΠΑΝΩ ΑΠΟ 100.000 ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ

Σύμφωνα με την κα Θεοδωρακοπούλου, από τις 16/1 του 2021 όπου και ξεκίνησαν οι εμβολιασμοί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας μέχρι και την προαναφερόμενη ημερομηνία όπου ολοκληρώθηκαν, διενεργήθηκαν συνολικά 105.611 εμβολιασμοί. Σχετικά με τις νοσηλείες για covid το περασμένο έτος, διευκρίνισε πως νοσηλεύτηκαν 1.174 άτομα, ενώ τον Δεκέμβριο του 2023 όπου παρατηρήθηκε έξαρση λόγω των γιορτών και της μεταδοτικότητας, 383 άτομα με κορονοϊό προσήλθαν στο Νοσοκομείο για νοσηλεία. «Τα περισσότερα περιστατικά δεν είχαν νοσηλεία πάνω από 2-3 μέρες, καθώς η μορφή αυτή του covid είναι πιο ελαφριά» παρατήρησε.

 

ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

Στο πλαίσιο των μέτρων προστασίας λόγω της μεγάλης διασποράς κορονοϊού και εποχικών ιώσεων που «δοκιμάζουν» τις αντοχές του Νοσοκομείου, η Αλεξία Θεοδωρακοπούλου υπενθύμισε πως απαιτείται η χρήση μάσκας για την προστασία των πολιτών και του προσωπικού, ενώ στο επισκεπτήριο εξακολουθεί να υφίσταται ο ένας συνοδός ανά ασθενή και να είναι ελεγμένος ανά 48ωρο με rapid test. «Παράλληλα, όσοι νοσούν από το προσωπικό έχουν πέντε μέρες καραντίνα, επιστρέφοντας στην εργασία τους με μάσκας υψηλής προστατευτικής προστασίας» πρόσθεσε, τονίζοντας πως η κινητοποίηση του μηχανισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών, δίχως να έχει προηγηθεί κάποια εκπαίδευση πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα υγείας, έβγαλε το Νοσοκομείο πιο δυνατό μετά από πέντε χρόνια πανδημικής κρίσης. «Το Νοσοκομείο με την εμπειρία που έχει αποκτήσει από τα χρόνια της πανδημίας, είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε όλες αυτές τις σοβαρές καταστάσεις. Το νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό αλλά και όλες οι λοιπές ειδικότητες είναι ένα αξιόμαχο σύνολο, έχοντας ως σύμμαχο τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτει το Νοσοκομείο» πρόσθεσε, συμπληρώνοντας πως κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και τώρα, το Νοσοκομείο Καλαμάτας είναι νοσοκομείο αναφοράς στη Νότια Πελοπόννησο, εξυπηρετώντας περιστατικά από Κορινθία, Αργολίδα, Λακωνία και Ηλεία.