Σάββατο, 27 Ιουλίου 2024 09:02

Δημήτρης Τζωρτζίνης - Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας: “Σε βαθιά κρίση το ΕΣΥ” (βίντεο)  

Δημήτρης Τζωρτζίνης - Πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας: “Σε βαθιά κρίση το ΕΣΥ” (βίντεο)   

 

“Το ΕΣΥ είναι υπό κατάρρευση, είναι στη χειρότερη φάση της ζωής του. Περνάει τη μεγαλύτερη κρίση από την ίδρυσή του το 1983 και αυτό είναι κοινή παραδοχή”, τόνισε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας Δημήτρης Τζωρτζίνης, χθες σε συνέντευξη Τύπου.

Συνέντευξη που δόθηκε σε συνεννόηση με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο (ΠΙΣ), με αφορμή “την επαίσχυντη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας που επιτρέπει την επίταξη των ιδιωτών γιατρών, προκειμένου να καλύπτουν τα κενά στη στελέχωση του ΕΣΥ”.

Ο κ. Τζωρτζίνης επέκρινε δριμύτατα τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη που “προσπαθεί με μια φασιστική διάταξη να αναγκάσει τους ιδιώτες γιατρούς να συνδράμουν τα δημόσια νοσοκομεία με το έτσι θέλω, χωρίς να τους ρωτήσει, με επίταξη και χωρίς να έχει κάποιο σχέδιο”.

 

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου έκανε λόγο για συναδέλφους που δουλεύουν εξαντλητικά σε υποστελεχωμένα τμήματα στα δημόσια νοσοκομεία, όπως στα Νοσοκομεία Καλαμάτας και Κυπαρισσίας. Εκτίμησε πως “έχουμε φθάσει μέχρι εδώ, γιατί το ΕΣΥ δεν είναι ελκυστικό, δεν απορροφά γιατρούς, γιατί οι γιατροί έχουν άλλους δρόμους”.

Παρατήρησε πως “ο ΠΙΣ έχει προτείνει λύσεις που είναι ρεαλιστικές και μπορούν να βγάλουν το ΕΣΥ από αυτό το αδιέξοδο” και μίλησε για “προτάσεις που έχουν κατατεθεί στον υπουργό και είναι δουλεμένες με πολύ κόπο και χρόνο από πολλούς γνώστες συναδέλφους, ώστε να εξυγιανθεί το ΕΣΥ”.

Ο κ. Τζωρτζίνης επεσήμανε πως “τα προβλήματα του ΕΣΥ δεν λύνονται με ευκαιριακές κι εξαναγκαστικές λύσεις. Λύνονται με στρατηγική, σχεδιασμό και μακροχρόνια προοπτική”. Εκτίμησε ότι “το ΕΣΥ θα πρέπει να γίνει ελκυστικό ειδικά για τους νέους γιατρούς που εγκαταλείπουν τη χώρα μας, ρεαλιστικό και να έχει ως κέντρο τον ασθενή”. Κι επέκρινε τον υπουργό για “το αντικρουόμενο, να δίνει τη δυνατότητα στους κουρασμένους γιατρούς των νοσοκομείων, να βγουν και να έχουν ιδιωτικό έργο. Και να θέλει αναγκαστικά ιδιώτες γιατρούς με τη φασιστική διάταξη που έχει κατατεθεί στη Βουλή, να τους αναγκάσει να μπουν ως επιταγμένοι στο νοσοκομείο”.

Για την αποχή των γιατρών από την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που είναι εργαλείο εξυπηρέτησης των πολιτών και όχι των γιατρών, όπως ισχυρίζεται ο υπουργός, διευκρινίζει ότι “θα προσομοιώσουμε τι πρόκειται να γίνει, αν ο υπουργός σταματήσει την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στους γιατρούς με αυτό το μέτρο το εκβιαστικό. Θα φορτιστεί το ΕΣΥ ακόμα περισσότερο και θα έχουμε προβλήματα και στους ασθενείς μας”.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας ζήτησε την κατανόηση των ασθενών γι’ αυτή τη μικρή τους ταλαιπωρία. Ενημέρωσε ότι έχουν εξαιρέσει καρκινοπαθείς, επείγουσες καταστάσεις και ΑμεΑ και δήλωσε: “Αγωνιζόμαστε και μεις για ένα καλύτερο ΕΣΥ, πιο βιώσιμο, το οποίο έχει να κάνει και με τον ιδιωτικό και με τον δημόσιο τομέα και συμπαραστάτες μας σε αυτόν τον αγώνα θέλουμε και τους ασθενείς και τους πολίτες και σίγουρα έχουμε και όλους τους γιατρούς. Εμείς θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μας και μετά τη Δευτέρα”.

Τέλος, εξαπολύοντας επίθεση κατά του υπουργού, σημείωσε: “Τους γιατρούς τους εξοργίζει και τους πολίτες φαντάζομαι και η προκλητικότητα του υπουργού Υγείας. Οταν λέει ότι σπουδάζει τους γιατρούς το κράτος και άρα επομένως οι γιατροί είναι υποχρεωμένοι να δώσουν τις υπηρεσίες τους δωρεάν στον κρατικό φορέα, αυτό είναι αρκετά προκλητικό. Γιατί δεν σπουδάζει το κράτος τους γιατρούς, τους σπουδάζει η οικογένειά τους και το κράτος είναι υποχρεωμένο να δώσει παιδεία δωρεάν και υγεία δωρεάν και άλλα αγαθά στους πολίτες του που πληρώνουν φορολογίες. Αυτό είναι ένα σκεπτικό του υπουργού που παραπέμπει στις εποχές του Γκαίμπελς, ο οποίος έλεγε ότι οι Γερμανοί μεγαλώνουν με την ευθύνη της Γερμανίας και είναι υπεύθυνοι να δώσουν τη ζωή τους για τη Γερμανία”.

Γ.Σ.