Δευτέρα, 21 Οκτωβρίου 2024 18:57

rTMS θεραπεία: Σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

rTMS θεραπεία: Σύγχρονη λύση στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης

 

Στην εποχή μας η κατάθλιψη είναι μία πολυδιάστατη διαταραχή, η οποία επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους και μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία συναισθηματικών και σωματικών προβλημάτων, με σημαντικό αντίκτυπο στην ικανότητα ενός ατόμου να λειτουργεί αποτελεσματικά.

Σήμερα οι ψυχικές διαταραχές δεν αποτελούν πλέον ταμπού και όλο και περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν να αναζητήσουν την βοήθεια ειδικών προκειμένου να αντιμετωπίσουν προβλήματα που περιορίζουν την καθημερινότητά τους.

Παρότι η κατάθλιψη είναι μια σοβαρή κατάσταση, μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά με διάφορες θεραπείες. Οι παραδοσιακές προσεγγίσεις στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης περιλαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή και ψυχοθεραπεία. Ωστόσο, δεν ανταποκρίνονται όλοι οι ασθενείς σε αυτές τις θεραπείες κι αυτό γεννά την ανάγκη για εναλλακτικές μεθόδους αντιμετώπισης.

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και οι νέες δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη των νευροεπιστημών, έχουν οδηγήσει στην ανάδειξη μιας νέας θεραπευτικής προσέγγισης, αυτήν του επαναλαμβανόμενου διακρανιακού μαγνητικού ερεθισμού (rTMS). Η rTMS, μια μη επεμβατική διαδικασία που χρησιμοποιεί μαγνητικά πεδία για να διεγείρει περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με τη διάθεση, έχει αποδειχθεί αποτελεσματική για πολλούς ασθενείς. Τέτοιες εξελίξεις υπογραμμίζουν τη σημασία της συνεχούς βελτίωσης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας και της παροχής πολυδιάστατων θεραπευτικών επιλογών για τη στήριξη των ατόμων που αντιμετωπίζουν ψυχικές διαταραχές.

Το Ψυχιατρικό Κέντρο Smart CNS Center είναι το αποτέλεσμα της συνεργασίας μιας ομάδας ιατρών ειδικών στην ψυχική υγεία με κοινή φιλοσοφία την παροχή καλύτερων υπηρεσιών ψυχιατρικής στην Ελλάδα σε εναρμόνιση με τις σύγχρονες επιστημονικές εξελίξεις. Έχοντας ξεκινήσει τη λειτουργία του το 2020, σε μια δύσκολη για την ανθρωπότητα στιγμή λόγω της πανδημίας του covid-19, το πυρηνικό και αδιαπραγμάτευτο στοιχείο του κέντρου είναι η ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των διαταραχών του εγκεφάλου και του κεντρικού νευρικού συστήματος με σύγχρονες μεθόδους της τεχνολογίας και της νευροεπιστήμης.

Τι είναι η μέθοδος rTMS;

Η μέθοδος rTMS (Επαναλαμβανόμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός) είναι μια από τις κορυφαίες λέξεις της τεχνολογίας στην ψυχιατρική θεραπεία. Συνδυάζει τις νέες δυνατότητες που προσφέρει η εξέλιξη των νευροεπιστημών με τις τεχνολογικές εφαρμογές φυσικών νόμων (μαγνητικό πεδίο) για να βοηθήσει τους συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Πρόκειται για μία ασφαλή, ανώδυνη, μη παρεμβατική, εντοπισμένη θεραπευτική μέθοδο, η οποία έχει μελετηθεί, δοκιμαστεί και εφαρμοστεί κλινικά σε βάθος κι έχει λάβει έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) για την κατάθλιψη. Εδώ και χρόνια πραγματοποιείται σε κορυφαία ιατρικά και ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως.

Σε ποιους απευθύνεται η θεραπεία;

To rTMS ενδείκνυται για τη θεραπεία της Μείζονος Καταθλιπτικής Διαταραχής σε ενήλικες ασθενείς που δεν έχουν ανταποκριθεί ή βελτιωθεί επαρκώς με τη χρήση αντικαταθλιπτικών φαρμάκων ή έχουν βιώσει σημαντικές ανεπιθύμητες ενέργειες από αυτά κατά το τρέχον καταθλιπτικό επεισόδιο. Επιπλέον είναι διαθέσιμη και ως θεραπεία έναρξης για ανθρώπους που δεν επιθυμούν να λάβουν φάρμακα. Ο ιατρός σας θα εκτιμήσει το ιστορικό φαρμακευτικής αγωγής και δοσολογιών, καθώς και άλλες μετρήσεις, για να αποφασίσει εάν η θεραπεία rTMS είναι κατάλληλη για εσάς.

Πώς εφαρμόζεται η θεραπεία;

Το rTMS επηρεάζει την ηλεκτρική δραστηριότητα του εγκεφάλου μέσω ενός παλμικού μαγνητικού πεδίου που διαμεσολαβείται μέσα από ένα πηνίο. Το πηνίο είναι καλυμμένο από πλαστικό και τοποθετείται κοντά στο κρανίο του ασθενούς, ώστε να συγκεντρωθεί το μαγνητικό πεδίο σε συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου. Το μαγνητικό πεδίο μπορεί με ασφάλεια να διαπεράσει το κρανίο ανώδυνα, ώστε να ερεθίσει, στοχευμένα, εγκεφαλικά κύτταρα. Επειδή αυτός ο ερεθισμός επαναλαμβάνεται σε τακτά διαστήματα, αποκαλείται Επαναλαμβανόμενος Διακρανιακός Μαγνητικός Ερεθισμός (rTMS). Δεν απαιτείται κανενός είδους νοσηλεία, αναισθησία ή αιματολογικές εξετάσεις. Ο ασθενής επιστρέφει αμέσως μετά τη συνεδρία στην καθημερινή του δραστηριότητα. Ο κύκλος συνεδριών που θα οδηγήσει στην εξαγωγή ολοκληρωμένου θεραπευτικού αποτελέσματος διαρκεί περίπου 1.5-2 μήνες. Προϋποθέτει καθημερινές επισκέψεις σε ιατρείο και η κάθε συνεδρία διαρκεί από 3 (πρωτόκολλο iTBS) ως και 40 λεπτά περίπου.

Το rTMS είναι αποτελεσματικό μόνο σε περιπτώσεις κατάθλιψης;

Όχι, υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα ψυχιατρικών και νευρολογικών παθήσεων που είναι πλέον αντιμετωπίσιμες χωρίς να καταφύγουμε υποχρεωτικά σε φάρμακα. Άγχος, ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, εξαρτήσεις από ουσίες (συμπεριλαμβανομένης της διακοπής καπνίσματος), διπολική κατάθλιψη ινομυαλγία, νευροπαθητικός πόνος, νόσος Parkinson, αποκατάσταση μετά από εγκεφαλικό είναι μερικά από τα πιο διαδεδομένα πεδία εφαρμογής της μεθόδου του Επαναλαμβανόμενου Διακρανιακού Μαγνητικού Ερεθισμού. Το rTMS μειώνει το άγχος και βελτιώνει τη διάθεση, ενώ όλο και περισσότερα επιστημονικά στοιχεία δείχνουν ότι σε αρκετούς ανθρώπους μειώνει την επιθυμία (craving) για ουσίες, αλκοόλ, φαγητό, μειώνει τον πόνο, βελτιώνει μεταβολισμό και γνωστικές λειτουργίες.

Ένα Πρότυπο Ψυχιατρικό-Νευρολογικό Κέντρο με ολοκληρωμένες υπηρεσίες για εσάς

Στο Smart CNS Center εφαρμόζεται η μέθοδος rTMS, η οποία έρχεται και στην Ελλάδα να δώσει πολλές απαντήσεις σε ερωτήματα μέχρι πρότινος δυσεπίλυτα. Στο κέντρο παρέχονται και άλλες πρωτότυπες προσεγγίσεις (φωτοθεραπεία, φαρμακογονιδιωματική) και φυσικά οι παραδοσιακές ψυχιατρικές υπηρεσίες (φάρμακα & ψυχοθεραπεία). Η συνεχής επαφή με τις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις και η υλοποίηση τους στην Ελλάδα αποτελούν σημαντική προοπτική του κέντρου για το μέλλον.

Info:

Το Smart CNS Center αποτελείται από 3 τμήματα: Ψυχιατρικής, Παιδοψυχιατρικής και Νευρολογίας τα οποία παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες γνωμάτευσης και θεραπείας.

Η επιστημονική ομάδα:

Σπύρος Καλημέρης, Ψυχίατρος

Πασχάλης Γκίκας, Ψυχίατρος

Αριστείδης Κατσιαφλιάνης, Ψυχίατρος - Ψυχοθεραπευτής

Αναστασία Τσακίρη, Παιδοψυχίατρος

Αναστασία Βερεντζιώτη, Νευρολόγος

Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 4401440

Διεύθυνση: Ανδρέα Παπανδρέου 115, Γλυφάδα

Website: www.smartcns.gr

Facebook : www.facebook.com/smartcnscenter/

Instagram : www.instagram.com/smart_cns_center