Τρίτη, 24 Ιουνίου 2014 08:27

Εως και 80 ώρες εργάζονται οι γιατροί στο Νοσοκομείο λόγω έλλειψης προσωπικού

Γράφτηκε από την
Εως και 80 ώρες εργάζονται οι γιατροί στο Νοσοκομείο λόγω έλλειψης προσωπικού

Οι γιατροί στο Νοσοκομείο Καλαμάτας δεν επαρκούν ούτε για τις εφημερίες, ενώ ξεπερνούν τις 70 με 80 ώρες δουλειάς την εβδομάδα, όταν η ευρωπαϊκή νομοθεσία προβλέπει να μην ξεπερνούν τις 48 ώρες οι ειδικευμένοι γιατροί και τις 58 ώρες οι ειδικευόμενοι. Αυτό τόνισε χθες μεταξύ άλλων σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ειδικευμένων Γιατρών ΕΣΥ Μεσσηνίας Μανώλης Μάκαρης. Είπε ακόμη ότι ιδιαίτερα οξυμμένο είναι το πρόβλημα στις Παθολογικές Κλινικές, οι οποίες δεν εφημερεύουν όλες τις ημέρες της εβδομάδας και αν συμβεί κάτι ειδοποιείται γιατρός από το σπίτι του που έχει κληθεί να βρίσκεται σε επιφυλακή. 

Χαρακτηριστικό είναι πως από τις 114 οργανικές θέσεις γιατρών στο Νοσοκομείο, στις θέσεις τους βρίσκονται 71 γιατροί και οι προσλήψεις επικουρικών δεν βοηθά. Κι αυτό γιατί, όπως τόνισε και η γραμματέας του συλλόγου Χρυσάνθη Μάλλη, η σύμβασή τους διαρκεί μόλις ένα χρόνο, ενώ γνωστό είναι πως δεν υπάρχει και ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πλήρωση των θέσεων. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η θέση γαστρεντερολόγου που παραμένει κενή τα δύο τελευταία χρόνια, παρόλο που έχει επανειλημμένα προκηρυχθεί η θέση επικουρικού γιατρού. 

Αλλα θέματα που έθιξε ο κ. Μάκαρης και η κ. Μάλλη ήταν και αυτά της ασφάλειας στο Νοσοκομείο, που παρά τις συζητήσεις που γίνονται και τις εξαγγελίες για τοποθέτηση κλειστού κυκλώματος παρακολούθησης, τίποτα δεν δείχνει να προχωρά. 

Επίσης, αναφορά έγινε και στην υπολειτουργία του ΠΕΔΥ Καλαμάτας, που εξαιτίας της έλλειψης σε ειδικότητες οδηγεί τους ασθενείς στα εξωτερικά ιατρεία του Νοσοκομείου ακόμα και για συνταγογράφηση, επιβαρύνοντας έτσι τη λειτουργία του. 

Ο Μ. Μάκαρης αναφέρθηκε ακόμη και στην αξιολόγηση που δρομολογείται στα νοσοκομεία με νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Είπε ότι δεν είναι κατά της αξιολόγησης, αλλά αντιδρούν στον τρόπο με τον οποίο θα γίνει και αποτελεί τον προθάλαμο των απολύσεων, σε μια περίοδο που υπάρχουν κενές θέσεις στα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας. Επιπρόσθετα τάχθηκε κατά της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67 χρόνια. 

Για τον κίνδυνο άρσης της μονιμότητας των γιατρών στα νοσοκομεία μίλησε η Χρ. Μάλλη, αλλά και για την υποχρηματοδότηση στην υγεία. Τόνισε ότι οι παροχές υγείας έχουν μειωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε οι άνθρωποι που φτάνουν πλέον στο νοσοκομείο να είναι σε προχωρημένη κατάσταση και το σύστημα να επιβαρύνεται επιπλέον για τη νοσηλεία τους. Είπε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι πολλοί από τους ασθενείς δεν έχουν να πάρουν ούτε φάρμακα. Σχετικά με τους ανασφάλιστους, τόσο η κ. Μάλλη, όσο και ο κ. Μάκαρης τόνισαν ότι θα έπρεπε να απολαμβάνουν τις ίδιες παροχές υγείας με τους ασφαλισμένους, ενώ χαρακτήρισαν γραφειοκρατικό και δυσκίνητο το θεσμό της 3μελούς επιτροπής. Πρόκειται για μια επιτροπή που συνεδριάζει για να αποφασίσει εάν ένας ανασφάλιστος θα νοσηλευτεί ή όχι. 

Ν.Κ.  


NEWSLETTER