Παρασκευή, 03 Οκτωβρίου 2014 20:33

Το χάπι της επόμενης μέρας

Το χάπι της επόμενης μέρας

Το χάπι της επόμενης μέρας ή αλλιώς επείγουσα αντισύλληψη προλαμβάνει μία ενδεχόμενη εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη. Είναι μια μέθοδος έκτακτης ανάγκης για την αποφυγή μιας ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης δηλαδή ουσιαστικά είναι  μια εκ των υστέρων «πρόληψη».

Η επείγουσα αντισύλληψη είναι μια αποτελεσματική επιλογή για την πρόληψη της εγκυμοσύνης μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις. Δεν προτείνεται όμως  για χρήση ‘ρουτίνας’ και κυρίως δεν προστατεύει από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα.  Αρκετές γυναίκες το έχουν "δαιμονοποιήσει", άλλες προχωρούν στην αλόγιστη χρήση του, τι ισχύει και τι δεν ισχύει τελικά; Ας δούμε τι έχει να μας πει ο Δρ. Βασίλειος Αθανασίου 

Τι είναι το χάπι της επόμενης ημέρας;

Είναι φαρμακευτικά σκευάσματα που σκοπό έχουν να αποτρέψουν μία εγκυμοσύνη μετά από επαφή χωρίς την χρήση αντισύλληψης  ή μετά από αποτυχημένη αντισύλληψη.

 

Με ποιο τρόπο λειτουργεί το χάπι;

Η εγκυμοσύνη δεν επιτυγχάνεται αμέσως μετά την επαφή. Μπορεί να περάσουν περισσότερες από 5 ημέρες μέχρι να συναντηθούν το σπερματοζωάριο του άντρα με το ωάριο της γυναίκας και όπως καλά γνωρίζουμε χωρίς αυτή την συνάντηση δεν είναι δυνατόν να υπάρξει εγκυμοσύνη. Αυτό το χρονικό περιθώριο μας δίνει θεωρητικά κάποιο χρονικό «παράθυρο» για να δράσει το χάπι.  Το χάπι της επόμενης ημέρας εμποδίζει την ωορρηξία και πιθανώς να προλαμβάνει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου. 

 

Ποια σκευάσματα κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά;

Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν 2 σκευάσματα. Ένα το οποίο περιέχει λεβονοργεστρέλη ( Norlevo)  και ένα ακόμα το οποίο περιέχει οξική ουλιπριστάλη ( ellaOne ).

 

Ποιες γυναίκες μπορούν να χρησιμοποιήσουν το χάπι;

Όλες οι γυναίκες που δεν έχουν αλλεργία σε κάποια από τις ουσίες που περιέχονται στα σκευάσματα, δεν έχουν δυσανεξία στην λακτόζη και δεν έχουν κάποια σοβαρή ηπατοπάθεια 

 

Πότε  μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε;

Τα σκευάσματα λεβονοργεστρέλης μπορούν να ληφθούν εντός 72  (3 ημέρες ) μετά την επαφή ενώ τα σκευάσματα οξικής ουλιπριστάλης εντός 120 ωρών ( 5 ημέρες ). Λαμβάνονται σε οποιαδήποτε φάση του κύκλου.

Για την θεραπεία απαιτείται η λήψη 1 μόνο δισκίου, ανεξαρτήτου τροφής. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι όσο πιο γρήγορα ληφθούν από την επαφή τόσο πιο αποτελεσματικά είναι (95% επιτυχία με την λήψη εντός 24ώρου)

 

Πόσο ασφαλής είναι η χρήση τους;

Εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο έχουν χρησιμοποιήσει με ασφάλεια το χάπι της επόμενης ημέρας. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι στην συντριπτική πλειοψηφία μικρής έντασης και διάρκειας. Σε αυτές περιλαμβάνονται ζάλη, πονοκέφαλος, ναυτία, εμέτους, διάρροια, άλγος στο κατώτερο τμήμα της κοιλιάς, τάση στους μαστούς και διαταραχές περιόδου. Έχουν αναφερθεί και κάποια περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων κυρίως σε ασθενείς με ανάλογο ιστορικό αλλά είναι πραγματικά πολύ σπάνια. 

 

Μπορώ να πάρω το χάπι και δεύτερη φορά στον ίδιο κύκλο;

Η χρήση του δεν συνιστάται σε αυτές τις περιπτώσεις λόγω τον σοβαρών διαταραχών περιόδου που μπορούν να προκαλέσουν.

 

Μετά την χρήση του, πότε αναμένεται να μου έρθει περίοδος;

Οι περισσότερες γυναίκες έχουν κανονική έμμηνο ρύση κατά την αναμενόμενη ημερομηνία. Σε περίπτωση καθυστέρησης ή ακόμα και έντονης συμπτωματολογίας όπως πολύ αίμα, ναυτία, εμετό και πόνος καλό είναι να επικοινωνήσετε με τον γυναικολόγο σας.

 

Τι γίνεται στην περίπτωση που θηλασμού και παραστεί η ανάγκη να πάρω το χάπι;

Η λεβονοργεστρέλη απεκκρίνεται στο μητρικό γάλα και συνιστάται η λήψη του να γίνεται αμέσως μετά τον θηλασμό και να αναβάλλεται ο θηλασμός για τουλάχιστον 8 ώρες.

Για τα σκευάσματα που περιέχουν οξική ουλιπριστάλη συνιστάται η αναβολή του θηλασμού για μία εβδομάδα μετά την λήψη του χαπιού, χρόνο κατά τον οποίο η γυναίκα πρέπει να βγάζει το γάλα και να το πετάει.

 

Είναι αλήθεια ότι η δράση του φαρμάκου επηρεάζεται από το σωματικό βάρος της γυναίκας;

 Ναι, αυξημένο σωματικό βάρος ( Δείκτης Μάζας Σώματος > 30) μπορεί να ρίξει κατά πολύ τα ποσοστά επιτυχίας ακόμα και να τα εκμηδενίσει, πράγμα που σημαίνει ότι οι γυναίκες αυτές πρέπει να απευθυνθούν στον γυναικολόγο του για εναλλακτική μέθοδο επείγουσας αντισύλληψης.

Δυστυχώς, το χάπι της επόμενης μέρας δίνεται  σε αρκετά φαρμακεία χωρίς την απαραίτητη συνταγή θεράποντος ιατρού. Όλες οι γυναίκες δεν πρέπει να ξεχνάνε πως  δεν πρόκειται για ένα απλό παυσίπονο , αλλά για ένα φάρμακο με αρκετά ισχυρή δράση. Σε κάθε περίπτωση, και εφόσον κρίνεται απαραίτητο πως πρέπει να το λάβουν, θα πρέπει να ακολουθήσουν με μεγάλη προσοχή τις οδηγίες χρήσης . Ιδιαίτερα αν είναι κάτω των 18 ετών. Προτού το πάρετε θα ήταν καλό να  μιλήστε με τη μητέρα σας ή με κάποιον ενήλικα που εμπιστεύεστε, να συμβουλευτείτε έναν ιατρό και να λάβετε μια σωστή, υπεύθυνη απόφαση για τον εαυτό και την υγεία σας.

Δρ. Βασίλειος Αθανασίου Μαιευτήρας - Χειρουργός Γυναικολόγος, MD, Ph.D. Επιστημονικός Διευθυντής του Κέντρου Εξωσωματικής Αθηνών

Κέντρο Εξωσωματικής Αθηνών IVF ATHENS CENTER  Λ. Κηφισίας 5, Μαρούσι

URL: www.ivfathenscenter.gr

email: info@ivfathenscenter.gr 

Facebook: www.facebook.com/ivfathenscenter?fref=ts

Τηλ: 210 68 59 500 / 502