Πέμπτη, 20 Αυγούστου 2015 13:18

Ταλαιπωρία 86χρονου για 2 απλές ακτινογραφίες στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας

Ταλαιπωρία 86χρονου για 2 απλές ακτινογραφίες στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας

Ενας 85χρονος πήγε να βγάλει ακτινογραφία στο ΠΕΔΥ Καλαμάτας, όπου όμως το Ακτινολογικό δεν λειτουργεί. Τον έστειλαν λοιπόν έξω με παραπεμπτικό γιατρού, αλλά στο ακτινολογικό εργαστήριο του ζήτησαν να πληρώσει 30 ευρώ για δυο απλές ακτινογραφίες. Αναρμόδιος για να απαντήσει αν τις καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ δηλώνει ο υπεύθυνος της μονάδας υγείας, Δημήτρης Καραγλάνης.

Πιο αναλυτικά, ο 85χρονος συνταξιούχος του ΙΚΑ, όπως ο ίδιος μας διηγήθηκε, πήγε χθες το πρωί στη μονάδα υγείας ΠΕΔΥ και ο γιατρός εκεί του έδωσε παραπεμπτικό για να βγάλει δύο ακτινογραφίες από τα γόνατα και κάτω στα πόδια του, γιατί τον πονούσαν. Μάλιστα -σύμφωνα πάντα με τον ίδιο- του είπε σε ποιο ακτινολογικό εργαστήριο να πάει, το οποίο είναι συνεργαζόμενο με τον ΕΟΠΥΥ. Ετσι και έκανε ο άνθρωπος, όμως εκεί ο ακτινολόγος ζήτησε 30 ευρώ για τις δύο απλές ακτινογραφίες που θα του έκανε στα πόδια, καθώς όπως είπε στο συνταξιούχο: «Δεν είναι συμβεβλημένες οι εξετάσεις και είσαστε υποχρεωμένος να πληρώσετε 30 ευρώ», παρά το γεγονός ότι οι απλές ακτινογραφίες καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ. 

Βέβαια, όπως είπε στη συνέχεια ο 85χρονος, θα μπορούσε να πάει στο Νοσοκομείο Καλαμάτας αν δεν ήθελε να πληρώσει. Ομως για έναν άνθρωπο στην ηλικία του ούτε αυτό είναι πολύ εύκολο, ειδικά με αυτές τις θερμοκρασίες έξω. 

Η "Ε" επικοινώνησε με τον υπεύθυνο της μονάδας υγείας ΠΕΔΥ Καλαμάτας, Δημήτρη Καραγλάνη, ο οποίος πιστοποίησε ότι το Ακτινολογικό Εργαστήριο της μονάδας δεν λειτουργεί, παρά μόνο Τετάρτη και Πέμπτη που κάνει μέτρηση οστικής πυκνότητας και τίποτε άλλο - γιατί η μονάδα δεν έχει ακτινολόγο. Εξηγήσαμε στον κ. Καραγλάνη ότι πήγε ο συνταξιούχος με το παραπεμπτικό στο συνεργαζόμενο ακτινολογικό εργαστήριο και εκεί του είπαν ότι δεν τον καλύπτει η ασφάλειά του, και ρωτήσαμε εάν για δύο απλές ακτινογραφίες στα πόδια έπρεπε να πληρώσει 30 ευρώ. «Με ρωτάτε για πράγματα τα οποία δεν είναι της αρμοδιότητάς μου - δεν ξέρω πώς λειτουργούν τα συμβεβλημένα ιατρεία, δεν έχω καμία αρμοδιότητα εγώ με τους έξω», ήταν η απάντηση που πήραμε από τον κ. Καραγλάνη. 

Το ερώτημα που γεννάται λοιπόν είναι: Γιατί, εφόσον οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ έχουν το δικαίωμα αυτής της βασικής φροντίδας υγείας, τελικά δεν την απολαμβάνουν;

Υπάρχει κάποιος υπεύθυνος να βάλει το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων και να απαντήσει; 

Ν.Κ.