Κυριακή, 04 Οκτωβρίου 2015 12:25

2.500 θάνατοι το χρόνο από καρκίνο του παχέος εντέρου

2.500 θάνατοι το χρόνο από καρκίνο του παχέος εντέρου

Πάνω από 2.500 Ελληνες χάνουν τη ζωή τους κάθε χρόνο από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ άλλοι 5.000 νοσούν από την ασθένεια.

Αυτό σημειώνει η Εθνική Επιτροπή για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου σε ανακοίνωσή της, με αφορμή τη διοργάνωση στην Καλαμάτα, το διάστημα 8 με 11 Οκτωβρίου, του 35ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Γαστρεντερολογίας.

Παράλληλα, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα, το επόμενο Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί διήμερη εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για τον καρκίνο του παχέος εντέρου και τη μεγάλη αξία της κολονοσκόπησης για την πρόληψη της ασθένειας

Η εκδήλωση διοργανώνεται στο πλαίσιο της καμπάνιας «Ενημερώσου - Δράσε - Πρόλαβε τον καρκίνο παχέος εντέρου - Η κολονοσκόπηση σου σώζει τη ζωή», η οποία έχει ως στόχο να ενημερώσει τον γενικό πληθυσμό ότι η κολονοσκόπηση σε άτομα άνω των 50 ετών είναι η λύση για την πρόληψη της νόσου και να κινητοποιήσει άνδρες και γυναίκες της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας (περισσότεροι από 4 εκατομμύρια) στη χώρα μας να εντάξουν τη συγκεκριμένη εξέταση στον τακτικό ιατρικό έλεγχό τους.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής για την Πρόληψη του Καρκίνου Παχέος Εντέρου, το επόμενο Σαββατοκύριακο στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας θα υπάρχει ειδικό περίπτερο, από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, από το οποίο θα διανέμεται έντυπο υλικό για την πρόληψη του καρκίνου παχέος εντέρου και για την αξία της κολονοσκόπησης. Επίσης, θα προβάλλεται σε μεγάλη οθόνη σχετικό ενημερωτικό βίντεο, ενώ οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ξεναγηθούν σε κατασκευή προσομοίωσης του παχέος εντέρου, στο εσωτερικό της οποίας απεικονίζονται οι βλάβες που σχετίζονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως εμφανίζονται στην κολονοσκόπηση.

Τα εγκαίνια του περιπτέρου θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Οκτωβρίου, στις 10 το πρωί.

Επιπλέον, την Κυριακή 11 Οκτωβρίου, από τις 11 το πρωί έως τη 1.15 το μεσημέρι, στο ξενοδοχείο "Elite City Resort", όπου θα διεξάγεται το 35ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γαστρεντερολογίας, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή εκδήλωση ενημέρωσης του κοινού για συνηθισμένα γαστρεντερολογικά προβλήματα, καθώς και για το πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου παχέος εντέρου.

Ο καρκίνος παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος και τρίτος πιο θανατηφόρος καρκίνος στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα περισσότεροι από 5.000 συμπολίτες μας νοσούν κάθε χρόνο και πάνω από 2.500 χάνουν τη ζωή τους.