Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2016 17:08

Ξεκινά σύντομα η λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης του Καρκίνου στην Καλαμάτα

Ξεκινά σύντομα η λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης του Καρκίνου στην Καλαμάτα

Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Κέντρου Πρόληψης του Καρκίνου στην Καλαμάτα.

Πρόκειται για κέντρο που αφορά τον καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας, με μαστογραφίες και τεστ Παπανικολάου, που θα γίνουν στις γυναίκες της Καλαμάτας και όλης της Μεσσηνίας.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, όπως ανακοινώθηκε από το δήμο, λειτουργεί από το Ελληνικό Ιδρυμα Ογκολογίας, σε κτήριο που έχει παραχωρήσει ο Δήμος Καλαμάτας, στο Ανατολικό Κέντρο της πόλης. Τελευταία, το Κέντρο αυτό έχει στελεχωθεί από προσωπικό, έχουν τοποθετηθεί σ' αυτό νέα μηχανήματα και νέα κινητή μονάδα.

Το κέντρο δέχεται τηλεφωνικώς αιτήματα από πολίτες για συνάντηση και έλεγχο και εντός των προσεχών εβδομάδων θα γίνουν τα εγκαίνια και η επίσημη έναρξη λειτουργίας του.

Ο επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος Μανώλης Αμπατζόγλου, γιατρός χειρουργός, σε προηγούμενη συνάντησή του με το δήμαρχο Παναγιώτη Νίκα, είχε σημειώσει ότι «από το 1991, όταν ξεκίνησε η εφαρμογή του προγράμματος πρόληψης του καρκίνου στη Μεσσηνία, εξετάστηκαν πολλές δεκάδες χιλιάδες γυναικών για καρκίνο του μαστού και του τραχήλου της μήτρας. Η προσπάθειά μας είναι να εξεταστεί, ει δυνατόν, το σύνολο του γυναικείου πληθυσμού. Στο παρελθόν, εξετάζαμε γύρω στις 13.000 γυναίκες κάθε φορά. Εξι φορές έγινε επανέλεγχος και συνήχθησαν πολύτιμα συμπεράσματα».

Είχε παρατηρήσει, πως «λόγω, μάλιστα, διακοπής της διεξαγωγής του προγράμματος από το 2008 μέχρι σήμερα κι επειδή έχει περάσει ικανό διάστημα, θα συναχθούν εκ νέου σπουδαία συμπεράσματα όσον αφορά στις ασθένειες αυτές και στην εξέλιξή τους».

 

Τέλος, ο κ. Αμπατζόγλου είχε επισημάνει ότι «χάρη σ’ αυτά τα προγράμματα οι μορφές αυτών των ασθενειών ανακαλύπτονται σε αρχικά στάδια. Τότε η θεραπεία είναι ουσιαστική, με την επιτυχία να φθάνει το 100% και μάλιστα χωρίς μετεγχειρητικές θεραπείες».