Τρίτη, 26 Απριλίου 2016 16:28

Οριακή η κατάσταση στο νοσηλευτικό προσωπικό 

Οριακή η κατάσταση στο νοσηλευτικό προσωπικό 

Οι ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει το Νοσοκομείο Καλαμάτας, όπως το έθεσε χθες ο διοικητής του Νοσοκομείου Μεσσηνίας Γιώργος Μπέζος στον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη. Ο κ. Μπέζος ενημέρωσε τον κ. Θεοδωράκη για την προσπάθεια αναβάθμισης των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας που προσφέρει το Νοσοκομείο Καλαμάτας, αλλά και για τις ελλείψεις που αντιμετωπίζει κυρίως σε νοσηλευτικό προσωπικό.

Ο Σταύρος Θεοδωράκης επισκέφτηκε τη νοσηλευτική μονάδα της Καλαμάτας και μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τις καινοτόμες παρεμβάσεις της διοίκησης του Νοσοκομείου για την εξοικονόμηση πόρων. Επίσης συνάντησε εκπροσώπους των εργαζομένων αλλά και των γιατρών και μίλησε με ασθενείς στα Επείγοντα Περιστατικά. Με δηλώσεις του στους δημοσιογράφους επεσήμανε ότι σημαντικά προβλήματα υπάρχουν σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας, αλλά όπως είπε, είναι σαφές ότι στο Νοσοκομείο Καλαμάτας η συνεργασία των εργαζομένων με τη διοίκηση έχει αποδώσει πολλά. Ειδικότερα, για την κατάσταση στη νοσηλευτική μονάδα της Καλαμάτας, είπε μιλώντας στους δημοσιογράφους: «Επισκέπτομαι την Καλαμάτα και ήταν υποχρέωσή μου να περάσω από το νοσοκομείο, να ενημερωθώ και από τους γιατρούς και από τη διοίκηση. Θα πρέπει να πω ότι είναι μια εξαίρεση του συστήματος υγείας και μπράβο τους. Η συνεργασία των εργαζομένων, των γιατρών με τη διοίκηση έχει φέρει θετικά αποτελέσματα. Πάντα υπάρχουν προβλήματα στα νοσοκομεία μας σε μια περίοδο κρίσης αλλά είναι πολύ λιγότερα απ΄ αυτά που μπορούσε να φανταστεί κανείς -γεγονός που αποδεικνύει ότι οι άνθρωποι είναι η λύση. Οταν οι άνθρωποι δουλεύουν, όταν οι άνθρωποι έχουν ανοιχτά μυαλά μπορούν να προσφέρουν λύσεις στον κόσμο -και στη συγκεκριμένη περίπτωση στους ανθρώπους της Καλαμάτας που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας».

Από την πλευρά του ο διοικητής του Νοσοκομείου Γιώργος Μπέζος καλωσόρισε τον επικεφαλής του Ποταμιού. Οπως είπε «είναι πολύ σημαντικό να κουβεντιάζεις τα προβλήματα της Υγείας σε ένα τέτοιο επίπεδο και να μεταφέρονται στα κέντρα λήψης των αποφάσεων». Πρόσθεσε δε πως το Νοσοκομείο της Καλαμάτας αντιμετωπίζει ίδια προβλήματα με τα υπόλοιπα νοσοκομεία, όμως «τα προβλήματα τα λύνουν οι άνθρωποι μέσα από συνεργασίες και συνέργειες. Θέλω να πιστεύω λοιπόν ότι προχωράμε στο δρόμο που έχουμε χαράξει τα τελευταία χρόνια: νέες προτάσεις και έχουμε υπ' όψιν μας και τη νέα προγραμματική περίοδο στο ΕΣΠΑ ώστε να εκμεταλλευτούμε τους κοινοτικούς πόρους». Οσον αφορά τα προβλήματα στελέχωσης, ο κ. Μπέζος σημείωσε πως «στο θέμα του νοσηλευτικού προσωπικού κινούμαστε οριακά με μια σχετική αξιοπρέπεια, πράγμα που σημαίνει ότι το συντομότερο δυνατό θα πρέπει να ενισχυθεί το νοσηλευτικό προσωπικό. Οσον αφορά τους γιατρούς θα πρέπει να τονίσω ότι το τελευταίο διάστημα έχει ενισχυθεί το νοσοκομείο με αρκετούς επικουρικούς γιατρούς διετούς σύμβασης και το αισιόδοξο είναι ότι μέσα σ' αυτούς τους γιατρούς υπάρχουν και ειδικότητες, όπως π.χ. της Νευροχειρουργικής, οι οποίες ποτέ δεν υπήρχαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας κατά το παρελθόν».

Στη συνάντηση που είχε γίνει νωρίτερα στο γραφείο του διοικητή κ. Μπέζου παρόντες ήταν επίσης οι Μιχάλης Μιχαήλ πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μεσσηνίας και διευθυντής του Ακτινοδιαγνωστικού Τμήματος του Νοσοκομείου, Μανώλης Μάκαρης καρδιολόγος, επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας του Δήμου Καλαμάτας, Αναστάσιος Βλαχοδημητρόπουλος προϊστάμενος Υποδιεύθυνσης Τεχνικού της Ν.Μ. Καλαμάτας και Δήμητρα Γεωργακοπούλου ιατρός νεφρολόγος του Νοσοκομείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη διάρκεια της συνάντησης στο γραφείο του Γ. Μπέζου, ο Μιχ. Μιχαήλ επεσήμανε την ανάγκη ενδυνάμωσης της μονάδας ΠΕΔΥ στην Καλαμάτα, γιατί όπως είπε όλο το βάρος της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας έχει πέσει στο Νοσοκομείο. Σημαντική ήταν και η επισήμανση που έκανε ο Μαν. Μάκαρης, ο οποίος μετέφερε το πάγιο αίτημα των νοσοκομειακών γιατρών για την αυτόνομη λειτουργία του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Οπως σημείωσε, κάθε χρόνο από τα Επείγοντα του Νοσοκομείου Καλαμάτας περνάνε 95.000 άτομα, όταν στο Νοσοκομείο "Γεννηματάς" περνάνε σε ένα χρόνο 115.000 άτομα. Με την αυτόνομη λειτουργία των Επειγόντων δεν θα χρειάζεται λοιπόν να κατεβαίνει π.χ. ο καρδιολόγος από την κλινική, αλλά θα εργάζονται ειδικευμένοι γιατροί μόνο για τα επείγοντα περιστατικά.   

Ν.Κ.