Πέμπτη, 28 Ιουνίου 2018 10:04

Ρύθμιση χρεών με “κούρεμα” και δόσεις για αγρότες

Γράφτηκε από την
Ρύθμιση χρεών με “κούρεμα” και δόσεις για αγρότες

 

Ρύθμιση χρεών με εξόφληση σε 120 δόσεις και “κούρεμα” έως και 60% της αρχικής οφειλής μπορούν να κάνουν 23.000 αγρότες και κτηνοτρόφοι μέσω διαδικτυακής πλατφόρμας που τέθηκε χθες σε λειτουργία.

Μέσω της πλατφόρμας μπορούν να ρυθμιστούν χρέη εισφορών προς τον ΟΓΑ, προς την Εφορία (εισόδημα και ΦΠΑ), καθώς και ληξιπρόθεσμα τραπεζικά δάνεια χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που βρίσκονται υπό καθεστώς εκκαθάρισης (Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Pro Bank κ.λπ.). Η ρύθμιση που θα δίνει τη δυνατότητα σημαντικού “κουρέματος” της αρχικής οφειλής λόγω της διαγραφής τόκων και πανωτοκίων, μπορεί να πληρωθεί έως και σε 120 δόσεις, ενώ ο δικαιούχος μπορεί υπό προϋποθέσεις να πετύχει ακόμη και τη διαγραφή του 60% της αρχικής οφειλής.

Μιλώντας στο πλαίσιο της παρουσίασης της πλατφόρμας το μεσημέρι της Τετάρτης, επ' αφορμή της εκκίνησης της διαδικασίας, ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σημείωσε μεταξύ άλλων τα εξής: «Σήμερα κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί και έχουμε παλέψει αρκετό χρονικό διάστημα. Δυστυχώς από το 2012 οι αγρότες ήταν έρμαια των εισπρακτικών εταιρειών και δεν είχαν καν τη στοιχειώδη επικοινωνία με ένα τραπεζικό ίδρυμα για να διευθετήσουν τις οφειλές τους, ενώ την ίδια ώρα απειλούνταν με κατασχέσεις. Με αυτές τις ρυθμίσεις δίνουμε μία πραγματική “ανάσα”, μία ευνοϊκή διευθέτηση, γιατί σε όλες των περιπτώσεων, είτε θα ακολουθήσει εξόφληση από το δανειολήπτη, είτε συμβιβασμός, προβλέπεται διαγραφή όλων των τόκων. Επίσης προβλέπεται και διαγραφή του κεφαλαίου η οποία θα εξαρτάται από το χρόνο εξόφλησης του εναπομείναντος κεφαλαίου και από την αξία της περιουσίας του οφειλέτη».

Στην παρουσίαση συμμετείχαν οι συναρμόδιοι υφυπουργοί Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου και Κοινωνικής Ασφάλισης Αναστάσιος Πετρόπουλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER