Τρίτη, 04 Σεπτεμβρίου 2018 08:47

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η συγκομιδή του φιστικιού σε Καλαμάτα και Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον

 

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινά η συγκομιδή της φετινής παραγωγής φιστικιού στη Μεσσήνη και στον Μπουρνιά, στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας.

Η καλλιέργεια του φιστικιού έχει σταθεροποιηθεί τα τελευταία χρόνια στις δύο περιοχές. Αποτελεί συμπληρωματικό εισόδημα της ανοιξιάτικης πατάτας για τους παραγωγούς, ενώ τείνει να εξελιχθεί σε κύριο, λόγω της μεγάλης οικονομικής ζημιάς που έχει αφήσει πίσω της η πατάτα.

Το φιστίκι έχει κύρια τιμή 1 ευρώ το κιλό και αφήνει ένα συγκεκριμένο εισόδημα, από 100 μέχρι 200 ευρώ το στρέμμα, καθώς δεν έχει μεγάλο κόστος. Ομως, καθώς στην Ελλάδα δεν υπάρχει πιστοποιημένος σπόρος από το εξωτερικό, δεν υπάρχουν και περιθώρια για μεγαλύτερη παραγωγή και περισσότερα χρήματα.

Τις απόψεις αυτές ανέφεραν στην “Ε” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας και ο αντιπρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας Γιώργος Δούβας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπλάνας μας είπε ότι “σε 10 ημέρες θα ξεκινήσει η συγκομιδή της φετινής παραγωγής με τα πρώιμα φιστίκια. Και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, γιατί έχουμε και όψιμες ποικιλίες”. Παρατήρησε ακόμη ότι “είναι αυξημένη η καλλιέργεια στην περιοχή, για να βγάλει εισόδημα ο παραγωγός. Ομως, δεν έχουμε πιστοποιημένους σπόρους, γι’ αυτό δεν έχουμε μεγάλες αποδόσεις. Είναι λάθος της Πολιτείας, που άφησε τους σπόρους του φιστικιού εκτός εισαγωγών. Το έχουμε τονίσει αυτό στους υπουργούς, όπως έχουμε τονίσει και το 23% ΦΠΑ. Είναι το μοναδικό προϊόν που έχει τόσο υψηλό ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να είμαστε ανταγωνιστικοί. Η τιμή του φιστικιού ήταν πέρσι στο 1 ευρώ, με 1,05 το πολύ. Λόγω των σπόρων υπάρχει πρόβλημα. Ραντίσαμε 4 φορές και επιβαρυνθήκαμε επιπλέον. Ραντίσαμε και για τα ζιζάνια, όπως η κύπερη (μπαρδάκι πιο γνωστό στους παραγωγούς). Πάμε για 100 με 150 ευρώ το στρέμμα, μήπως και συμπληρώσουμε το εισόδημά μας”.

Ο κ. Δούβας μας πληροφόρησε ότι “από τις 15 του μήνα θα ξεκινήσουμε” και σημείωσε:

“Η καλλιέργεια του φιστικιού έχει σταθεροποιηθεί στην περιοχή μας, όσον αφορά τα στρέμματα. Ενα μεροκάματο βγαίνει από τα φιστίκια, γιατί είναι και φθηνά. Στο 1 ευρώ και πιο κάτω ήταν πέρσι και τα χρήματα τα πήραμε μετά από μήνες. Οι σπόροι δεν είναι πιστοποιημένοι, έχουν ιώσεις και πρέπει να ψεκάσεις για να τις αντιμετωπίσεις. Ενας πιστοποιημένος σπόρος θα βγάλει αρκετά περισσότερα κιλά, μεγαλύτερη ποσότητα.

Το φιστίκι έχει γίνει πλέον κύρια καλλιέργεια και η πατάτα συμπληρωματική. Οι πατάτες δεν αφήνουν καθόλου χρήματα, ενώ τα φιστίκια θα αφήσουν 150 με 200 ευρώ το στρέμμα. Με το κόστος που έχει η πατάτα, το φιστίκι θα εξελιχθεί σε κύρια καλλιέργεια. Το κόστος της πατάτας είναι απαγορευτικό, δεν μπορεί να αντέξει ο παραγωγός. Προσπαθούμε λόγω της δύσκολης κατάστασης να επιβιώσουμε”.

Γ.Σ.