Τρίτη, 14 Μαϊος 2019 17:19

Χαμηλές τιμές και υποτονικό ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο

Γράφτηκε από την

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η τιμή του ελαιολάδου, με 2,5 ευρώ το κιλό τα 5 δέκατα και 2 ευρώ ο άσος.

Σύμφωνα με την ενημέρωσή μας από πηγές της αγοράς, παρά τη χαμηλή τιμή το ενδιαφέρον για εμπορικές πράξεις είναι υποτονικό. Και αυτό οφείλεται κυρίως στην πολύ μεγάλη παραγωγή ελαιολάδου στην Ισπανία, που ξεπέρασε το 1,7 εκ. τόνους. Οι ποσότητες αυτές εκτιμάται πως υπερεπαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες της διεθνούς αγοράς και κυρίως αυτές της ιταλικής αγοράς, για να συμπληρώσει και να βελτιώσει το τυποποιημένο ελαιόλαδο που προωθεί. Η εκτίμηση είναι ότι από αυτή τη μεγάλη παραγωγή του 2018 - 2019 θα προκύψουν 600.000 με 700.000 τόνοι αποθέματα, γεγονός που αναμένεται να φρενάρει τις τιμές και για την ερχόμενη παραγωγή, 2019 - 2020.

Να υπενθυμίσουμε ότι η περσινή χρονιά ήταν μία από τις χειρότερες για την ελαιοκομία και τους παραγωγούς της Μεσσηνίας και συνολικά της χώρας μας, καθώς όλοι οι τομείς του ελαιολάδου πήγαν άσχημα: ποσότητα, ποιότητα και τιμές.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την ιστοσελίδα “Agrotypos”, υπάρχει προβληματισμός στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την καθίζηση των τιμών σε Ισπανία, Πορτογαλία κι Ελλάδα. Ο Ισπανός υπουργός Luis Planas ενημέρωσε ότι η παραγωγή ελαιολάδου της χώρας του μέχρι τα μέσα της τρέχουσας εμπορικής περιόδου έφτασε στο ρεκόρ των 1.767.700 τόνων. Στα ελαιοτριβεία της χώρας αυτή την περίοδο υπάρχουν αποθέματα 1.107.400 τόνων ελαιολάδου, αυξημένα σε ποσοστό 74% σε σύγκριση με το μέσο όρο των προηγούμενων τεσσάρων εμπορικών περιόδων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του IOC, οι τιμές παραγωγού για το έξτρα παρθένο ισπανικό ελαιόλαδο, στα τέλη Μαρτίου, διαμορφώθηκαν στα 2,38 ευρώ το κιλό, δηλαδή μειωμένες κατά 24%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από παραγωγούς και αγροτικές οργανώσεις της Ισπανίας, οι οποίοι μάλιστα απειλούν με κινητοποιήσεις, εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση αυτών των συμπεριφορών της αγοράς.
Από την πλευρά της η Κομισιόν, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του επιτρόπου Γεωργίας Φιλ Χόγκαν, υποσχέθηκε ότι τις επόμενες εβδομάδες θα τεθούν τα θεμέλια για έναν σύνθετο μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς ελαιολάδου στα παραγωγικά κράτη-μέλη της ΕΕ.