Παρασκευή, 05 Ιουλίου 2019 18:18

Παραμένουν χαμηλά οι τιμές του ελαιολάδου

Γράφτηκε από την
Παραμένουν χαμηλά οι τιμές του ελαιολάδου

 

Σε καθοδική πορεία παραμένουν οι μέσες τιμές παραγωγού του έξτρα παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, η απώλεια της περσινής παραγωγής στη χώρα μας σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο (2017 - 2018) ήταν της τάξης του 47%.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει η ιστοσελίδα agrotypos, ο μέσος όρος τιμής παραγωγού για το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στη χώρα μας παραμένει στα 2,7 λεπτά το κιλό, ενώ είναι μειωμένη κατά -3% σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές.

Καθηλωμένες παραμένουν οι τιμές στην Ισπανία, στα 2,3 ευρώ το κιλό, μειωμένες κατά -3% σε σχέση με το προηγούμενο μήνα και κατά -16% σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές. Μείωση όμως παρουσίασαν τον τελευταίο μήνα οι τιμές και στην Ιταλία που κυμαίνονται στα 5,1 ευρώ το κιλό (ποσοστό -4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα) αν και εκεί έχουμε αύξηση σε ποσοστό +27% σε σχέση με τις αντίστοιχες περσινές.
Πτώση όμως παρουσίασαν τον Μάιο και οι τιμές στα ελαιόλαδα λαμπάντε, στις τρεις χώρες της ΕΕ. Αναλυτικά στην Ισπανία η μέση τιμή για αυτή την κατηγορία ελαιολάδου σημείωσε πτώση στην Ισπανία κατά -1% (1,9 ευρώ το κιλό), στην Ιταλία κατά -6% (1,6 ευρώ το κιλό) και στην Ελλάδα κατά -1% (1,8 ευρώ το κιλό).
Να αναφέρουμε ότι παρά την κατάσταση που επικρατεί στον ελαιοκομικό τομέα της ΕΕ δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάποιο μέτρο στήριξης της αγοράς για τις χώρες που έχουν πρόβλημα. Επίσης, τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι σημαντικές ήταν οι απώλειες της παραγωγής την περίοδο 2018/2019 (σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο) σε Ιταλία (-59%), Ελλάδα (-47%) και Πορτογαλία (-25%), ενώ αντίθετα στην Ισπανία είχαμε αύξηση (+42%).

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER