Σάββατο, 14 Δεκεμβρίου 2019 09:10

Φυτεύουν πατάτα στα κτήματα στον Μπουρνιά (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την περίοδο στα χωράφια στον Μπουρνιά της Καλαμάτας και στην περιοχή της Μεσσήνης η φύτευση της ανοιξιάτικης πατάτας για το 2020.

Στον αγροτικό κόσμο υπάρχει φόβος και προβληματισμός, καθώς οι τελευταίες χρονιές ήταν ζημιογόνες -ακόμα και η περσινή που ξεκίνησε με καλές προοπτικές δεν πήγε καλά-, το κόστος καλλιέργειας αυξάνεται και η συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών χρωστάει.

Ειδικότερα, στον Μπουρνιά της Δυτικής Παραλίας ο αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γιώργος Δούβας μας ενημέρωσε ότι έχει φυτευτεί περίπου το 80% κι εκτίμησε πως “είναι λιγότερες οι ποσότητες από πέρυσι στις ανοιξιάτικες πατάτες, γιατί ο κόσμος φοβάται”. Εξήγησε ότι ο φόβος προέρχεται “από τις τελευταίες άσχημες χρονιές. Οπως πέρυσι που φαίνονταν τα πράγματα να είναι καλά, εξελίχθηκαν όμως σε μέτρια έως κακά” και πρόσθεσε: “Οπότε ο κόσμος είναι πολύ κουμπωμένος, γιατί το κόστος είναι τεράστιο. Ολος ο κόσμος χρωστάει, δεν υπάρχει παραγωγός στον Μπουρνιά και στη Μεσσήνη που να μην χρωστάει είτε σε έμπορο, είτε σε γεωπόνο, είτε δανειοδότες εκτός τραπέζης”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις μας, είπε ότι “η μάχη για τον πάγο θα είναι τέλος Γενάρη με Φλεβάρη. Αυτοί είναι οι κατεξοχήν μήνες που γίνεται η παγοπροστασία στην περιοχή μας”, ενώ για το νερό από το δίκτυο του ΓΟΕΒ ανέφερε πως “με το ζόρι προσπαθούμε να ποτίσουμε”.

Για το αν θα βγουν πατάτες νωρίς για να καλύψουν την αγορά του Πάσχα, απάντησε ότι “αυτό θα εξαρτηθεί από τον καιρό. Εχουν φυτευτεί και πρώιμες πατάτες για να καλύψουν την αγορά του Πάσχα, να βγουν τη Μεγάλη Εβδομάδα. Ο καιρός θα δείξει”.

Για τις μεγάλες δυσκολίες που βιώνουν οι παραγωγοί με την καλλιέργεια και με το μεγάλο κόστος παραγωγής, ο Γ. Δούβας επεσήμανε: “Ολα τα πράγματα κάθε χρόνο και χειροτερεύουν. Το κόστος παραγωγής αυξάνεται συνεχώς, είτε αυξάνοντας το πετρέλαιο, είτε τα ενοίκια, είτε το νερό, τη ΔΕΗ, είτε αυξάνοντας τις τιμές των εφοδίων. Κάθε χρόνο θα έχουμε αύξηση 8% με 10% στο κόστος παραγωγής, όπως έχω υπολογίσει. Τη στιγμή που οι τιμές παραμένουν ίδιες και πιο χαμηλές, ποιος θα το αντέξει αυτό το πράγμα;”.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας μας πληροφόρησε ότι στην  περιοχή έχει φυτευτεί ένα 40% με 50%, λόγω του άστατου καιρού. Εκτίμησε πως “οι ίδιες ποσότητες θα μπουν με πέρυσι” κι εξήγησε: “Ο κόσμος πολεμάει, παλεύει, δεν έχει άλλη επιλογή. Πέρυσι κάτι έγινε, αλλά για μια 5ετία πριν τα πράγματα δεν ήταν καθόλου καλά. Εχει υποχρεώσεις ο κόσμος και αυτή τη δουλειά ξέρει να κάνει, δεν έχει άλλη”.

Επιβεβαίωσε ότι “το κόστος παραγωγής όλο και αυξάνεται, ρεύματα, σπόροι, λιπάσματα, φορολογία”, επισημαίνοντας πως “220 ευρώ το μήνα είναι η κατώτερη συμμετοχή στον ΕΦΚΑ, πού να βγει με αυτά τα χρήματα να πληρώσει ο αγρότης”.

Υπολόγισε ότι “κατά τις 10 Απριλίου θα βγουν οι πρώτες πατάτες”, αναφέροντας ότι “αυτό θα είναι ανάλογα με τον καιρό, αν δεν έχει πάγους”.

Για την τιμή παρατήρησε ότι “θα εξαρτηθεί από την ποσότητα των εισαγωγών σε αιγυπτιακές πατάτες, από το τι αποθέματα θα υπάρχουν. Αυτό θα φανεί εκείνη την περίοδο, που θα βγουν οι πατάτες. Αυτή τη στιγμή η τιμή είναι 35 με 40 λεπτά στον παραγωγό. Καλό θα είναι να ξεκινήσει στα 50 με 55 λεπτά και να καθίσει στα 40 λεπτά”.

Γ.Σ.