Κυριακή, 15 Δεκεμβρίου 2019 09:34

Τραγική η φετινή παραγωγή στη Μεσσηνία: Γλοιοσπόριο - τιμή πλήττουν χονδρολιές

Γράφτηκε από τον

 

Τραγικά είναι τα πράγματα για τη φετινή παραγωγή, για τους παραγωγούς της ελιάς Καλαμών στη Μεσσηνία.

Και αυτό γιατί πέρα από την κατρακύλα των τιμών που είναι οι χειρότερες των τελευταίων χρόνων, η παραγωγή έχει προσβληθεί από γλοιοσπόριο και όσοι δεν ράντισαν για την καταπολέμηση του μύκητα έχουν υποστεί ολοκληρωτική καταστροφή.

Την κατάσταση αυτή μας τόνισαν δύο επιμελείς και οργανωμένοι παραγωγοί ελιάς Καλαμών στο νομό μας.

Αναλυτικά, ο Αντώνης Κωνσταντόπουλος από το Κλήμα μας επεσήμανε: “Εχω ραντίσει 4 φορές για το γλοιοσπόριο και πάλι μύκητας υπάρχει. Τωρινός μύκητας που οφείλεται στις υψηλές θερμοκρασίες και υγρασίες. Και όσο υπάρχουν αυτές οι συνθήκες, ο μύκητας θα συνεχίζεται”.

Μας ενημέρωσε πως “είμαι στη μέση της παραγωγής, έχω μέχρι τώρα μαζέψει 16 τόνους και υπολογίζω να έχω άλλους 18 ακόμα” και σημείωσε: “Θα βγω να τις μαζέψω όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, για να προλάβω τη ζημιά. Προκειμένου να χαθεί η παραγωγή, θα προτιμήσω να τις μαζέψω και να τις δώσω πράσινες”. Μας εξήγησε ότι “αν μείνει ο κατεστραμμένος καρπός στα δέντρα, θα είναι χειρότερα την επόμενη χρονιά” και τόνισε: “Οσοι δεν ράντισαν, υπέστησαν ολική καταστροφή. Και η ζημιά είναι μεγαλύτερη, καθώς ήταν όψιμη η φετινή χρονιά. Το 30% με 40% της συνολικής παραγωγής έχει χαθεί στην ευρύτερη περιοχή (Μάνεση, Ελληνοεκκλησιά, Ανδρούσα, Τρίκορφο, Κλήμα, Στέρνα κ.λπ.). Παρακαλάμε να ρίξει πάγο, ασπρόπαγο για να σταματήσει το γλοιοσπόριο”.

Οσον αφορά την τιμή, μας πληροφόρησε ότι “η τιμή που στο 200άρι (200 ελιές το κιλό) πέρυσι ήταν 1,20 με 1,30 ευρώ, φέτος ξεκίνησε με 1,10 με 1,20 ευρώ και την έχουν ρίξει στα 90 λεπτά με 1 ευρώ”.

Ο Βασίλης Βέλμαχος που έχει κτήματα στη Δάφνη και ασχολήθηκε φέτος πιο συστηματικά με τη βοήθεια εξειδικευμένου γεωπόνου, μας είπε ότι η παραγωγή του είναι στο άριστα. Ωστόσο, παρατήρησε ότι “για την πλειοψηφία των παραγωγών που δεν ράντισαν, που δεν έκαναν τα πρέποντα, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα και προσπαθούν να σώσουν την παραγωγή. Και όσο περνάει ο καιρός η κατάσταση χειροτερεύει”.

Ο ίδιος επιβεβαίωσε πως οι τιμές έχουν κατρακυλήσει κι επεσήμανε: “Είναι οι χειρότερες των τελευταίων 15 χρόνων. Είναι η τραγικότερη στιγμή για την ελιά Καλαμών. Για να σωθεί η φετινή παραγωγή έχουμε ξοδέψει πολλά χρήματα, που δεν θα πάρουμε με τις τιμές που υπάρχουν. Είναι τραγική η κατάσταση για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, που ζουν και από την καλλιέργεια της ελιάς Καλαμών”.

Γ.Σ.