Τετάρτη, 08 Ιανουαρίου 2020 09:19

Ισπανικό κόλπο με το ελαιόλαδο - Παρέμβαση Μαντά για λήψη μέτρων

Γράφτηκε από την
Ισπανικό κόλπο με το ελαιόλαδο - Παρέμβαση Μαντά για λήψη μέτρων

 

Κυβερνητική παρέμβαση για λήψη μέτρων στήριξης των ελαιοπαραγωγών, λόγω της χαμηλής τιμής του ελαιόλαδου, ζητεί ο βουλευτής Μεσσηνίας της Ν.Δ. Περικλής Μαντάς.

Με ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, ο κ. Μαντάς αναδεικνύει το σημαντικό ζήτημα που έχει ανακύψει με τη χαμηλή φετινή τιμή του ελαιόλαδου. Αναφέρει ότι “παρά τις επιτυχημένες ενέργειες της κυβέρνησης για την εξαίρεση του ελαιόλαδου από τους αμερικανικούς δασμούς, καθώς και την πολύ καλή φετινή παραγωγή σε ποιότητα και ποσότητα, οι τιμές είναι ιδιαίτερα χαμηλές, προκαλώντας συνθήκες ασφυξίας στους ελαιοπαραγωγούς”.

Κατά τον κ. Μαντά “οι αιτίες του προβλήματος είναι πολλαπλές και συνδέονται με τη χύμα διακίνηση του μεγαλύτερου ποσοστού της εγχώριας παραγωγής ελαιόλαδου, με την άμεση εξάρτηση της ελληνικής αγοράς από την ιταλική και την ισπανική, με την καθυστερημένη και περιορισμένη αποτελεσματικότητα του μέτρου ιδιωτικής αποθεματοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και με πιθανές αθέμιτες πρακτικές ισπανικών εταιρειών εμπορίας ελαιόλαδου, που στρέφονται έμμεσα κατά των Ελλήνων παραγωγών”.

Ο βουλευτής επισημαίνει ότι “ειδικά φέτος, που υπάρχει μεγάλο πλεόνασμα ιταλικών και ισπανικών αποθεμάτων, σε συνδυασμό με την επιβολή των αμερικανικών δασμών στο ισπανικό ελαιόλαδο αλλά και την αύξηση του ανταγωνισμού λόγω της συμμετοχής της Πορτογαλίας, της Τυνησίας και της Αλγερίας στην παγκόσμια αγορά ελαιόλαδου, φαίνεται ότι η αγορά οδηγείται σε μειωμένη ζήτηση για ελληνικό ελαιόλαδο υψηλής ποιότητας, προκαλώντας έτσι ασφυκτικές συνθήκες στους Ελληνες παραγωγούς”.

Ακόμα, παρατηρεί πως πρόσφατα δημοσιεύματα ήρθαν στο φως της δημοσιότητας κάνοντας αναφορά σε μια ιδιότυπη «συνεργασία» ανάμεσα σε ισπανικές και ελληνικές εταιρείες εμπορίας ελαιόλαδου. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα αυτά, οι ισπανικές εταιρείες προσπαθώντας να αποφύγουν τους αμερικανικούς δασμούς προσεγγίζουν τις αντίστοιχες ελληνικές, ώστε να μεταφερθούν στην Ελλάδα μεγάλες ποσότητες ισπανικού ελαιόλαδου και στη συνέχεια αυτό να εξαχθεί ως ελληνικό στις ΗΠΑ, είτε μέσω σχετικών προσμίξεων, είτε ακόμα και χωρίς αυτές. Μια τέτοια αθέμιτη πρακτική θα μπορούσε να επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τη φετινή καθήλωση των τιμών του ελαιόλαδου”.

Στην ερώτησή του ο κ. Μαντάς ζητεί τη λήψη μέτρων για την ενίσχυση της διάθεσης του ελληνικού ελαιόλαδου, την προώθηση και προβολή του στις διεθνείς αγορές, την ελάφρυνση του κόστους παραγωγής, τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της ιδιωτικής αποθεματοποίησης, αλλά και περισσότερους ελέγχους για τυχόν αθέμιτες πρακτικές εταιρειών εμπορίας ελαιόλαδου.


NEWSLETTER