Τρίτη, 28 Ιανουαρίου 2020 09:56

Ετοιμάζουν πορεία με τρακτέρ στην Καλαμάτα

Ετοιμάζουν πορεία με τρακτέρ στην Καλαμάτα

 

Για πορεία στην Καλαμάτα με τα τρακτέρ τους, μεθαύριο Πέμπτη, ετοιμάζονται οι αγρότες - μέλη των Αγροτικών Συλλόγων Μεσσήνης και Χανδρινού.

Σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος της Μεσσήνης καλεί “τους αγρότες της πόλης και όλους τους αγρότες από όλη την Μεσσηνία να συμπαραταχθούν με τα τρακτέρ τους στο αγωνιστικό μπλόκο, στο σιδηροδρομικό σταθμό”, ενημερώνοντας ότι την Πέμπτη στις 9 το πρωί, θα γίνει προσυγκέντρωση στο συγκεκριμένο σημείο.

Ο σύλλογος αναφέρει ότι μεταξύ άλλων διεκδικούν: 1) Κατώτερες εγγυημένες τιμές για τα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα ικανό για επιβίωση. 2) Να σταματήσει το αίσχος των ανοιχτών τιμών και να υπάρξει άμεση πληρωμή των αγροτικών προϊόντων κατά την παράδοσή τους, για να μπορούν να αντιμετωπιστούν τα «κανόνια» των εμπόρων με την κατάθεση εγγυητικών επιστολών στην τράπεζα. 3) Να μειωθούν οι ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ και να αποσυνδεθεί ο υπολογισμός τους από το καθαρό φορολογητέο εισόδημα. 4) Να μην μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα αλλά να αυξηθεί. 5) Κόστος παραγωγής: Αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση τιμής αγροτικού ρεύματος και κατασκευή αναγκαίων έργων υποδομής (αγροτική οδοποιία, αρδευτικά, αντιπλημμυρικά). 6) Αμεση καταβολή αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. 7) Να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τις αναρτήσεις των δασικών χαρτών του 1945 και αντικατάστασή τους, με νεότερους, και σύνδεση με το ΟΠΕΚΕΠΕ χωρίς καμιά επιβάρυνση για τους αγροτοκτηνοτρόφους. 8) Αύξηση ακατάσχετου ορίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς, να σταματήσουν οι παρακρατήσεις για χρέη σε Εφορία, ΕΦΚΑ , ΕΛΓA. Καμία κατάσχεση πρώτης κατοικίας – χωραφιού για δάνεια αντικειμενικής αξίας έως 300.000 ευρώ.

 

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΜΕΣΣΗΝΗΣ ΓΙΑ ΒΟΡΙΔΗ

Για την άποψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, στην απάντησή του στη βουλευτή του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου, πως “δεν θέλω οι αγρότες να ζητάνε εγγυημένη τιμή, γιατί απαγορεύεται” ο Σύλλογος της Μεσσήνης θύμισε στον υπουργό ότι “για μας απαγορεύεται, αλλά τις τράπεζες τις διασώζει με τα κέρδη, στους βιομηχάνους δίνει επιδοτήσεις και ζεστό χρήμα, στους εφοπλιστές αφορολόγητο πετρέλαιο, στον Μορέα πλαφόν στην έλευση διοδίων. Προφανώς και είναι επιλεκτικό το απαγορεύεται”.

Ως Υ.Γ. αναφέρει μεταξύ άλλων ότι “αφού λέει δεν μπορεί να μας δώσει κατώτερη εγγυημένη τιμή, ας μας ικανοποιήσει όλα τα άλλα αιτήματα που του έχουμε καταθέσει, όπως μείωση κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση ασφαλιστικών εισφορών και ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, να μην μειωθεί το αφορολόγητο όριο που κατέκτησαν οι αγρότες στα μπλόκα, αλλά να αυξηθεί φορολογία σε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση προκαταβολής φόρου και τεκμηρίων διαβίωσης, άμεση καταβολή αποζημιώσεων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα”.