Τρίτη, 28 Απριλίου 2020 18:24

25 παταταπαραγωγοί της Μεσσήνης κατά της κυβέρνησης

25 παταταπαραγωγοί της Μεσσήνης κατά της κυβέρνησης

Είκοσι πέντε πατατοπαραγωγοί της Μεσσήνης επικρίνουν δριμύτατα την κυβέρνηση και καταγγέλλουν τους μεσάζοντες για αισχροκέρδεια και για αρνητική στάση, που τους αναγκάζει να χάσουν τον κόπο τους, η πατάτα να σαπίσει στις αποθήκες ή και να μην μαζευτεί από τα χωράφια.


Τους καταγγέλλουν, μάλιστα, ότι “αγοράζουν από το εξωτερικό παραγωγή αμφιβόλου ποιότητας”.
Σε ανακοίνωσή τους οι παραγωγοί τονίζουν: “Την κρίσιμη αυτή στιγμή που η ελληνική οικονομία και ο τουρισμός περνάει τη χειρότερη περίοδο, θα περίμενε κανείς πως η ελληνική κυβέρνηση θα έπρεπε να στραφεί ευχερώς στον πρωτογενή τομέα, ενισχύοντάς τον ουσιωδώς και εμπράκτως, καθώς αυτός αποτελεί σήμερα τη μοναδική «σανίδα σωτηρίας» της ελληνικής ανάπτυξης. Αντ’ αυτού κωφεύει και υπονομεύει για μία ακόμη φορά το έργο των εκφραστών του, προσθέτοντας νέα εμπόδια στην έτσι και αλλιώς δύσκολη εργασία μας. Ολοι εμείς οι δήθεν «ευνοημένοι» και «επωφελημένοι», όπως λανθασμένα μας παρουσιάζουν τόσα χρόνια, προσπαθούμε χρόνια τώρα να σταθούμε όρθιοι και να παραμείνουμε στις θέσεις και στο επάγγελμά μας, αντέχοντας τόσο τις αντιξοότητες της εργασίας μας, όσο και τις επιθετικές διαθέσεις των κάθε λογής μεσαζόντων που επιθυμούν να καταχραστούν και να αισχροκερδούν σε βάρος της δουλειάς μας. Το αποκορύφωμα δυστυχώς και ο πλήρης εμπαιγμός μας ήρθε μόλις πριν λίγο διάστημα, όταν προσπαθώντας να πουλήσουμε αξιοπρεπώς την παραγωγή μας ήρθαμε αντιμέτωποι με μία ακόμη απειλή. Μία απειλή για το ίδιο το επάγγελμά μας. Η τιμή που μας αναγκάζουν να πουλήσουμε στους μεσάζοντες είναι εξευτελιστική, καθώς δεν καλύπτει καν τα 2/3 του κόστους εργασίας μας. Καταντά μάλιστα εξευτελιστική και για το σύνολο των καταναλωτών, όταν η τελική τιμή που φτάνει να πωλείται στο ράφι είναι πολλαπλάσια της αρχικής, αποδεικνύοντας ότι η αισχροκέρδεια καλπάζει και ξεπερνά κατά πολύ τα θεμιτά όρια. Ολοι εμείς, λοιπόν, προσπαθώντας να σώσουμε τη δουλειά μας, αλλά και τις δουλειές όλων των ανθρώπων που δουλεύουν σε εμάς κατά τη συλλογή και τυποποίηση της παραγωγής, αντιδράσαμε ζητώντας να αυξηθεί η τιμή και να πωλήσουμε την παραγωγή μας σε τιμή που θα σέβεται τον κόπο μας και θα μας επιτρέπει να ζήσουμε. Αντ’ αυτού η «απάντηση» των μεσαζόντων ήταν να αρνηθούν την προτεινόμενη τιμή και να μας αναγκάζουν να χάσουμε τον κόπο μας, να χάσουμε τη σοδειά μας και να μην μπορούμε να πωλήσουμε, αλλά να σαπίσει στις αποθήκες και σε κάποιες περιπτώσεις να μην μαζευτεί καν από τα χωράφια μας. Προς μεγάλη έκπληξή μας το θράσος τους δεν σταματά εδώ. Προκειμένου να μην χάσουν το παραμικρό από τα κέρδη που έχουν υπολογίσει να πάρουν, αγοράζουν από το εξωτερικό παραγωγή αμφιβόλου ποιότητας, που καλλιεργείται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες με αβέβαιο το αν πράγματι πληρούνται οι κανόνες ασφαλούς καλλιέργειας, όσον αφορά τη χρήση φαρμάκων”.
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πατατοπαραγωγοί: Δημήτρης Στασινόπουλος, Κωνσταντίνος Δουρούμης, Αθανάσιος Κατσιβαρδέας, Δημήτριος Πλιός, Γεώργιος Δουρούμης, Ιωάννης Σερμετζίδης, Γεώργιος Πλιός, Αργύριος Δουρούμης, Θεόδωρος Διονυσόπουλος, Ιωάννης Μπλάνας, Χαράλαμπος Μπλάνας, Δημήτρης Πλιός, Δημήτρης Διονυσόπουλος, Δημήτρης Αποστολόπουλος, Δημήτρης Δουρούμης, Νίκος Λαμπρόπουλος, Βασίλης Κοτσιλιέρης, Ηλίας Κεχαγιάς, Δημήτρης Πλιός, Κωνσταντίνος Μουσελίνος, Χαρίλαος Τριάντος, Παναγιώτα Πτωχού, Χρήστος Σουρίλας, Θεόδωρος Γιαννακόπουλος, Αποστόλης Δουρούμης.