Παρασκευή, 18 Σεπτεμβρίου 2020 12:14

Μεσσηνία: Πρόβλημα στο φιστίκι από σπόρο “μαϊμού” (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Πρόβλημα στο φιστίκι από σπόρο “μαϊμού” (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Παραγωγή με ζημιές, λόγω προβληματικών παρτίδων σπόρου αλλά και του καιρού, θα είναι η φετινή για το φιστίκι στην περιοχή της Καλαμάτας και της Μεσσήνης.

Το σοβαρότερο πρόβλημα είναι ο ελαττωματικός σπόρος που διατέθηκε ως πιστοποιημένος αμερικάνικος, αλλά αποδείχθηκε “μαϊμού”, απάτη, και προκάλεσε μεγάλη ζημιά στους παραγωγούς που τον προμηθεύτηκαν.
Η τιμή του φιστικιού είναι γύρω στο 1 ευρώ, μειωμένη σε σχέση με πέρσι κατά 15 λεπτά.
Με αφορμή την έναρξη του αλωνίσματος του προϊόντος στα χωράφια στον Μπουρνιά, στη Δυτική Παραλία Καλαμάτας και στη Μεσσήνη, μιλήσαμε με τους παραγωγούς (Γιώργο Δούβα και Κυριάκο Πατρινιό), που επιρρίπτουν ευθύνες στους εμπόρους, και με έμπορο (Νίκο Παπαθεοδώρου) που τις ανταποδίδει, εκτιμώντας ότι το πιο σημαντικό είναι η ποιότητα και η αλλαγή νοοτροπίας του Ελληνα αγρότη. Ολοι όμως συμφωνούν ότι το ντόπιο φιστίκι είναι εξαιρετικό προϊόν και του αξίζει καλύτερη τύχη.

Ο παραγωγός Γιώργος Δούβας, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας, μας ανέφερε ότι “δεν θα είναι καλή η παραγωγή φέτος, γιατί δεν ήταν πολύ καλός ο καιρός για τα φιστίκια, είχαμε πολλές υγρασίες. Μας έφεραν κάποιους σπόρους, μια εταιρεία μας τον έφερε για πιστοποιημένο σπόρο αμερικάνικο τύπου Βιρτζίνια, ο οποίος δεν ήταν σωστός”.
Για το σοβαρό ζήτημα με τους σπόρους παρατήρησε πως “το μάθαμε εκ των υστέρων. Είχε εκδώσει το Μπενάκειο μία οδηγία ότι απαγορεύεται αυτό το πράγμα να το πουλήσετε για σπόρο, γιατί δεν τηρεί τις προδιαγραφές. Αυτοί οι κύριοι, όμως, μας το πούλησαν για σπόρο. Αυτά τα κομμάτια είναι πολύ προβληματικά, έχουμε περίπου 40 τόνους σπόρο απ’ αυτή την σπορομερίδα. Αυτό θα κυμανθεί στα 100 κιλά το στρέμμα, είναι μεγάλη η ζημιά για τους παραγωγούς. Το τι θα γίνει με την εταιρεία δεν ξέρουμε ακόμα, το συζητάμε, το πώς θα γίνει να βρούμε μια λύση. Θα πρέπει κι εμείς σαν παραγωγοί να έχουμε κάποια δικαίωση. Οπότε δεν θα έχουμε μεγάλες παραγωγές”.
Μας ενημέρωσε ότι “η τιμή κυμαίνεται γύρω στο 1 ευρώ, λίγο πιο κάτω λίγο, πιο πάνω. Εξαρτάται από το πόσο καθαρό είναι το φιστίκι, το πόσο θέλει ο έμπορος να το πάρει”.
Επισήμανε ότι “το φιστίκι είναι μια κανονική καλλιέργεια για την περιοχή. Ισως τα επόμενα χρόνια να αναδειχθεί η βασική καλλιέργεια και να είναι εναλλακτική η πατάτα”.
Για το κρίσιμο ζήτημα του σπόρου που επηρεάζει την απόδοση, επεσήμανε ότι “επειδή δεν έχουμε καλούς σπόρους, δεν έχουμε τις παραγωγές που είχαμε όταν είχαμε πιστοποιημένο σπόρο. Μόνο η Αμερική παράγει πιστοποιημένο σπόρο. Οι παραγωγές άγγιζαν τα 600 με 700 κιλά το στρέμμα. Τώρα η μέση παραγωγή κυμαίνεται στα 400. Φέτος με τη ζημιά με το σπόρο θα πάμε ακόμα πιο κάτω, οπότε τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τους παραγωγούς”.
Για την τιμή και την ευθύνη των εμπόρων ανέφερε ότι “η τιμή δεν είναι καλή, αν αναλογιστούμε ότι πέρσι πουλήσαμε 1,15 και φέτος το 1 ευρώ το παίρνουμε με πολύ ζόρι. Οι έμποροι κάθε φορά σκαρφίζονται και κάποιο λόγο για να κόψουν την τιμή. Τώρα λέει είναι ο κορονοϊός, θα μας κλείσουν, θα μας κάνουν.... Το φιστίκι το δικό μας το προτιμάει ο κόσμος, υπάρχει ζήτηση. Για κάποιο λόγο αυτοί που διακινούν το φιστίκι λανσάρουν το εισαγόμενο και όχι το δικό μας. Μπορεί να έχει περισσότερο κέρδος, το εμπόριο αγαπάει μόνο το κέρδος”.
Κλείνοντας, μας πληροφόρησε ότι “στην περιοχή του Μπουρνιά φυτεύονται γύρω στα 800 με 1.000 στρέμματα, δεν υπερβαίνουν τα 1.000”.

Ο παραγωγός Κυριάκος Πατρινιός, από το Μαυρομάτι Παμίσου, μας είπε ότι “το φιστίκι είναι καλή καλλιέργεια, αλλά θα πρέπει να έρθει σπόρος αμερικάνικος, για να έχει μία απόδοση σεβαστή και να μας αφήνει κάποια χρήματα για να μπορούμε να καλλιεργήσουμε και την επόμενη χρονιά”.
Βεβαίωσε ότι “ήταν ακατάλληλη μια παρτίδα” και παρατήρησε: “Επί το πλείστον έχουμε φυτέψει ντόπια φιστίκια. Ευελπιστώ ότι θα πάει καλά η απόδοση, η τιμή είναι γύρω στο 1 ευρώ και η απόδοση γύρω στα 400 κιλά”.
Για την τιμή επεσήμανε πως “θα μπορούσε να είναι καλύτερη, αλλά οι έμποροι δεν το αφήνουν να ανέβει. Ας ασχοληθούν και αυτοί να ανεβάσουν την τιμή και να έρθει καλός σπόρος, διαφορετικά θα σταματήσουμε να καλλιεργούμε”.

Ο έμπορος Νίκος Παπαθεοδώρου συμφώνησε ότι “τα πράγματα δεν είναι και τόσο ενθαρρυντικά, δεν είναι ικανοποιητικά”.
Διαβεβαίωσε πως “εμείς από την πλευρά μας θα κάνουμε ό,τι μπορούμε καλύτερο γι’ αυτό το προϊόν, να το στηρίξουμε, όπως κάνουμε κάθε χρόνο” - αλλά επιφυλάχθηκε λέγοντας: “Δεν είμαστε οι μόνοι και δεν είμαστε ούτε Θεοί ούτε προφήτες, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτό το προϊόν. Θέλει πολλή δουλειά, και καταρχήν πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία του Ελληνα αγρότη. Είναι κάποια πράγματα που πρέπει να αλλάξουν στον αγροτικό τομέα”.
Οσον αφορά την τιμή, είπε πως “πρέπει να συνυπολογίσουμε ότι όλα τα αγροτικά προϊόντα αυτή τη στιγμή έχουν μια πτώση τιμών. Μοιραία και το φιστικάκι της περιοχής μας θα είναι λίγο πιο κάτω από πέρσι”. Και στάθηκε στο θέμα της ποιότητας, εκτιμώντας: “Το θέμα δεν είναι η τιμή. Η τιμή είναι το τελευταίο πράγμα που πρέπει να κοιτάξει ο αγρότης. Το Α και το Ω είναι η ποιότητα που πρέπει. Την έχει το προϊόν από μόνο του, την έχει τη νοστιμιά, αλλά πρέπει και οι αγρότες να βάλουν το χεράκι τους. Θέλουμε κι εμείς να τους βοηθήσουμε, αλλά βλέπω ότι δεν υπάρχει διάθεση. Η νοοτροπία είναι αυτή που παίζει το μεγαλύτερο ρόλο”.
Απαντώντας σε ερώτησή μας, διευκρίνισε ότι “χρειάζεται περισσότερη καλλιεργητική φροντίδα. Δεν μπορούμε να βάζουμε τα μοτέρ και να ποτίζουμε και να πηγαίνουμε την άλλη μέρα να τα κλείνουμε, και να περιμένουμε μετά από 4 μήνες να πάμε να κάνουμε συγκομιδή. Το κάθε φυτό είναι οργανισμός, όπως είμαστε εμείς και θέλουμε τη φροντίδα μας, έτσι είναι και τα φυτά. Αν δεν πας εκεί να τα χαϊδέψεις, να μιλήσεις, να τα φροντίσεις, να τα περιποιηθείς, μην περιμένουμε δηλαδή μετά από 4 - 5 μήνες να αποδώσουν. Εκεί υστερεί ο αγρότης - και υστερεί και σε άλλα πράγματα”.
Εξήγησε πως “ο έμπορος πρέπει να είναι εξασφαλισμένος ότι ο αγρότης του πουλάει καλά προϊόντα. Τα προϊόντα που θα του πουλήσει πρέπει να είναι κατάλληλα για το κοινωνικό σύνολο και για την πώληση. Το κάνει κανένας αγρότης αυτό;”.
Για τη διάθεση του ελαττωματικού σπόρου, επιρρίπτοντας ευθύνη και στους παραγωγούς, ανέφερε: “Τον σπόρο πήγαιναν και τον έπαιρναν κι άκουγαν τα ‘παπαγαλάκια’ ότι είναι αμερικάνικος. Επρεπε να τον κοιτάξουν, όπως τον κοίταξα εγώ και τον επέστρεψα πίσω. Δεν μπορούμε να δώσουμε βάση και οντότητα σ’ ανθρώπους που πάνε να κάνουν αρπαχτές, έρχονται σαν κομήτες για να παρουσιάσουν τον τον άλφα ή τον χι σπόρο”.
Κλείνοντας, ο Ν. Παπαθεοδώρου παρατήρησε πως “πρέπει να γίνουν σωστές δουλειές, να βάλουμε σωστές βάσεις. Είναι ένα εξαιρετικό προϊόν το οποίο δεν έχει καμία σχέση με όλα αυτά τα εισαγόμενα - όχι ότι δεν είναι καλά και τα εισαγόμενα, αλλά εμάς είναι μία σκάλα παραπάνω το προϊόν μας. Με σωστή και συστηματική δουλειά κι επεξεργασία, και στους αγρότες θα αφήσει μεροκάματο και σ’ εμάς που το εκμεταλλευόμαστε και περιμένουμε απ΄ αυτό το προϊόν να κάνουμε τη δουλειά μας”.


NEWSLETTER