Δευτέρα, 28 Σεπτεμβρίου 2020 23:05

Λακωνία: 3,80 ευρώ το πρώτο φετινό ελαιόλαδο στους Αγίους Αποστόλους

Γράφτηκε από την
Λακωνία: 3,80 ευρώ το πρώτο φετινό ελαιόλαδο στους Αγίους Αποστόλους

 

Με τιμή 3,80 ευρώ το κιλό κλείστηκε το πρώτο συμβόλαιο φετινού ελαιολάδου για μια ποσότητα 380 τόνων στους Αγίους Αποστόλους Λακωνίας.

Η πρώτη τιμή από τη συγκεκριμένη περιοχή θεωρείται κάθε χρόνο ενδεικτική για το πώς θα κινηθεί η χρονιά.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας Παναγιώτης Μπατσάκης, οι πρώτες ποσότητες αγουρέλαιου άρχισαν να βγαίνουν το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου, το πρώτο συμβόλαιο με την ιταλική Alta Maremma αφορά μια ποσότητα 380 τόνων, ενώ το μάζεμα της αθηνοελιάς συνεχίζεται και αναμένεται να διαρκέσει έως τα τέλη Νοεμβρίου. Ο κ. Μπατσάκης εκτιμά ότι ο συνεταιρισμός που πέρυσι έβγαλε γύρω στους 2.200 τόνους προϊόν, φέτος δεν θα ξεπεράσει τους 1.000 και κάτι τόνους, το καλό ωστόσο είναι ότι ο καιρός ήταν ευνοϊκός και επίσης η κατάσταση με τον δάκο πολύ καλή.

Στην Ερμιονίδα, όπου δραστηριοποιείται με το αγουρέλαιο ο Αγροτικός Συνεταιρισμός «Θερμασία Δήμητρα», η συγκομιδή και η ελαιοποίηση έχει ξεκινήσει εδώ και λίγες ημέρες. Οπως μάλιστα είπε ο πρόεδρος του συνεταιρισμού Κώστας Μέλλος, υπάρχει πεποίθηση για συμφωνίες φέτος στην τιμή των 3,80 με 4 ευρώ το κιλό στο ξεκίνημα της χρονιάς.

Στο Νομό Λέσβου η συγκομιδή όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος αναμένεται να ξεκινήσει το Νοέμβριο. Σύμφωνα με όσα υπογράμμισε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο διευθυντής του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Στύψης Λέσβου Στρατής Σλουμάτης, υπάρχουν αποθέματα από πέρυσι, οι δε τιμές που δίνει ο συνεταιρισμός στους συνεταίρους είναι στα 20 λεπτά πάνω από την αγορά. Στο νησί πέρυσι οι τιμές για το ελαιόλαδο 1 βαθμού οξύτητας (άσος) ήταν 1,5 ευρώ το κιλό, για τους 2 βαθμούς 1,30 ευρώ το κιλό και για το βιομηχανικό των 5 βαθμών στα 1,20 ευρώ το κιλό, δηλαδή σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα. Σημειωτέον ότι ο Συνεταιρισμός Στύψης συγκεντρώνει ελαιόλαδο και το τυποποιεί εδώ και πάρα πολλά χρόνια, έχοντας αναπτύξει εμπορικές σχέσεις κυρίως με χώρες της ΕΕ, όπου και κάνει εξαγωγές. Από τα έλαια που διαχειρίζεται ο Συνεταιρισμός Στύψης, μόνο τα βιομηχανικά, τα διακινεί χύμα, μας εξηγεί ο διευθυντής του. Για τη νέα σεζόν, τώρα, σύμφωνα με τον κ. Σλουμάτη, είναι πρόωρη κάθε πρόβλεψη σε σχέση με τις τιμές.

Τέλος, στο Νομό Μεσσηνίας, όπως δήλωσε μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Μιχάλης Αντωνόπουλος, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγει το πρώτο αγουρέλαιο στην περιοχή, το γνωστό και ως μαυρολίσιο. Ο ίδιος εκτιμά ότι οι τιμές του θα είναι σαφώς υψηλότερες από πέρυσι, οπότε και είχε αρχίσει με μόλις 2,70 ευρώ ανά κιλό. Σύμφωνα με τον ίδιο, στα θετικά της χρονιάς, είναι ότι δεν υπάρχουν ικανά αποθέματα, όπως πέρυσι τέτοια περίοδο.


NEWSLETTER