Παρασκευή, 02 Οκτωβρίου 2020 16:52

Μεσσηνία: Μειωμένη παραγωγή αλλά καλή ποιότητα στη σταφίδα - Πάνω από 1,50 η τιμή

Γράφτηκε από τον
Μεσσηνία: Μειωμένη παραγωγή αλλά καλή ποιότητα στη σταφίδα - Πάνω από 1,50 η τιμή

Τα στοιχεία της παραλαβής της σταφίδας επιβεβαιώνουν ότι η φετινή παραγωγή είναι μειωμένη μέχρι 30% σε σχέση με πέρυσι και πως ποιοτικά είναι πολύ καλή.


Η τιμή της είναι στο 1,50 ευρώ το κιλό κι εκκαθάριση ή 1,60 και τέλος. Λόγω του κορονοϊού υπάρχουν ζητήματα με τις εξαγωγές και αυτό είναι πολύ σοβαρό, καθώς το 98% της σταφίδας πωλείται στο εξωτερικό.
Ο διευθυντής του συνεταιρισμού Ενωση Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος μας ενημέρωσε ότι η μείωση της παραγωγής στο νομό είναι στο 30% και πως η παραλαβή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί. Για την τιμή ανέφερε πως όσοι παρέδωσαν στην Ενωση πήραν 1,50 ευρώ το κιλό κι εκκαθάριση όταν πουληθεί το προϊόν ή 1,60 ευρώ όσοι επιθυμούν χωρίς εκκαθάριση. Παρατήρησε ότι ο συνεταιρισμός διαθέτει τη σταφίδα του στην Παναιγιάλειο Ενωση, με την οποία υπάρχει πολύ καλή συνεργασία.
Ο κ. Πάζιος επεσήμανε ότι η Ενωση θα κρατήσει προϊόν, καθώς θα τυποποιήσει και θα πουλήσει σταφίδα με δικά της σήματα, 200 γραμμάρια σε σακουλάκι και συσκευασία 10 κιλών χονδρική.
Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενωσης Θανάσης Σωτηρόπουλος μας πληροφόρησε ότι καταγράφεται μείωση 25% με 30% κατά μέσο όρο στις σταφιδοπαραγωγικές περιοχές κι επεσήμανε πως η ποιότητα είναι πολύ καλή, καλύτερη από πέρυσι. Παρατήρησε ότι λόγω κορονοϊού υπάρχουν ζητήματα με τις εξαγωγές. Θέμα ιδιαίτερα σοβαρό καθώς η σταφίδα εξάγεται σε 42 χώρες, με κορωνίδα την Αγγλία και μόνο το 2% διατίθεται στην εσωτερική αγορά.
Οσον αφορά την τιμή σημείωσε ότι “πασχίζουμε να μην πέσει, να παραμείνει στα ίδια με πέρυσι επίπεδα. Για την ώρα δεν μπορούμε να πούμε κάτι με σιγουριά”.
Γ.Σ.


NEWSLETTER