Πέμπτη, 07 Φεβρουαρίου 2013 09:14

Οι ενστάσεις καθυστερούν τη διαδικασία για το ΠΟΠ

Γράφτηκε από τον
Οι ενστάσεις καθυστερούν τη διαδικασία για το ΠΟΠ



Οι ενστάσεις από 5 χώρες (Δανία, Αγγλία, Ελβετία, Νορβηγία και Αίγυπτο) το μόνο που θα καταφέρουν είναι να καθυστερήσουν τη διαδικασία επέκτασης του ΠΟΠ ελαιόλαδου σε όλη τη Μεσσηνία. Ηδη οι δύο απ’ αυτές απορρίφθηκαν. Αυτά σχολίασε χθες ο αντιπεριφερειάρχης Παν. Αλευράς, εκτιμώντας ότι μέσα στο χρόνο το ΠΟΠ σε όλο το νομό θα είναι πραγματικότητα.

Ο κ. Αλευράς ενημέρωσε για τις προσπάθειες επέκτασης του ΠΟΠ ελαιολάδου κι επιτραπέζιας ελιάς, καθώς και καθιέρωσης ΠΟΠ πατάτας, μετά τις προχθεσινές επαφές του με στελέχη (διευθυντές του υπουργού και του αρμόδιου γ.γ.) του υπουγείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Για το ελαιόλαδο είπε ότι: Στις 23 Δεκεμβρίου, 2 μέρες πριν ολοκληρωθεί η προθεσμία, υποβλήθηκαν 5 ενστάσεις κατά της επέκτασης του ΠΟΠ από Δανία, Αγγλία, Ελβετία, Νορβηγία και Αίγυπτο. Ανέφερε ότι "δεν έχουν έρθει εγγράφως οι λόγοι των ενστάσεων. Σύμφωνα με προφορική ενημέρωση, οι ενστάσεις είναι πανομοιότυπες.
ΟΙ ενστάσεις από τη Δανία και την Αγγλία εξετάστηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ενωσης και απορρίφθηκαν". Επεσήμανε πως "παρακολουθούμε, δεν ανησυχούμε, επαγρυπνούμε, γιατί τα συμφέροντα είναι πολύ μεγάλα. Με την έγκριση της επέκτασης σε όλο το νομότο ελαιόλαδο θα είναι το ΠΟΠ με τη μεγαλύτερη ποσότητα. Απλά οι ενστάσεις καθυστερούν τη διαδικασία αναγνώρισης του ΠΟΠ σε όλο το νομό".
Για την επιτραπέζια ελιά ενημέρωσε ότι: Εξετάζεται ο φάκελος από το υπουργείο. Η διαβούλευση θα κρατήσει 2 μήνες και στη συνέχεια υπάρχει η διαδικασία ενστάσεων. "Η ΠΕΜΕΤΕ θέλει την επέκταση σε όλη τη χώρα. Τα επιχειρήματά της θα αντικρουστούν δυναμικά, με επιστημονικά στοιχεία", παρατήρησε ο αντιπεριφερειάρχης.
Για την πατάτα Καλαμάτας πληροφόρησε ότι: Ζήτησαν συμπληρωματικά στοιχεία και ο συνεταιρισμός οφείλει να τα καταθέσει. Περιμένουν να έρθουν εγγράφως για να απαντήσουν. Ανέφερε πως "η προοπτική είναι τα επώνυμα και πιστοποιημένα προϊόντα. Η Περιφέρεια Πελοποννήσου θέλει ταυτότητα σε όλα τα παραδοσιακά της προϊόντα".
Γ.Σ.


NEWSLETTER