Σάββατο, 20 Μαρτίου 2021 19:46

To εξώδικο της ΠΕΜΕΤΕ και η απάντηση της "Ε" για την ΠΟΠ Καλαμάτα

To εξώδικο της ΠΕΜΕΤΕ και η απάντηση της "Ε" για την ΠΟΠ Καλαμάτα

Η Πανελλήνια Ενωση Τυποποιητών Ελλάδας επέλεξε να απαντήσει με εξώδικη διαμαρτυρία σε ένα άρθρο γνώμης, αντί να εκθέσει τα δικά της επιχειρήματα, τα οποία θα φιλοξενούνταν στον Μεσσηνιακό Τύπο και ειδικά στην εφημερίδα "Ελευθερία", όπου φιλοξενούνται όλες ανεξαιρέτως οι απόψεις.

Δεν θα ακολουθήσουμε το δρόμο των εξώδικων, ούτε θα χαρακτηρίσουμε αυτή τη γνωστή πρακτική, αν και η ΠΕΜΕΤΕ χαρακτηρίζει "κατάπτυστο" ένα άρθρο γνώμης σε μια στήλη την οποία διαβάζουν οι Μεσσήνιοι –και όχι μόνο– αδιαλείπτως από το 2007 μέχρι σήμερα.

Εννοείται ότι εδώ δεν χρειάζεται να επαναλάβουμε τα επιχειρήματά μας για το brand name "Καλαμάτα" και τη νομιμότητα της απόφασης Αποστόλου, για την οποία θα αποφασίσει το Συμβούλιο της Επικρατείας. Δεν καταλαβαίνουμε όμως από πού η διοίκηση της ΠΕΜΕΤΕ εξάγει το συμπέρασμα πως «ο συντάκτης του άρθρου χωρίς να παραθέτει επιχειρήματα προβαίνει σε αυθαίρετους υπολογισμούς και αοριστίες, με μοναδικό σκοπό να διαβάλει το σύνολο των Ελλήνων εξαγωγέων και την ΠΕΜΕΤΕ».

Προφανώς, η διοίκηση της ΠΕΜΕΤΕ δεν αντιλήφθηκε το πνεύμα του άρθρου και γι' αυτό σε άλλο απόσπασμα της εξώδικης διαμαρτυρίας της αναφέρει ότι «η μοναδική έννοια του γράφοντος είναι η μονομερής υποστήριξη του προϊόντος ΠΟΠ, με την απόδοση συκοφαντικών χαρακτηρισμών, ως εκπροσώπων της αρπαχτής σε όλους τους υπόλοιπους εξαγωγείς του προϊόντος».

Η απάντηση στους ισχυρισμούς της ΠΕΜΕΤΕ αναφέρεται ήδη στο άρθρο, αλλά διέλαθε την προσοχή των αποστολέων της εξώδικης διαμαρτυρίας: «Σε κάθε περίπτωση η Μεσσηνία, πριν απαντήσει με στοιχεία στην ΠΕΜΕΤΕ, θα πρέπει να αποφασίσει αν θα συνεχίσει το δρόμο της αρπαχτής και του ντενεκέ ή το δρόμο της δημιουργίας ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων» γράφουμε επί λέξει, ταυτίζοντας την αρπαχτή με τη διακίνηση ανώνυμων απιστοποίητων προϊόντων με ντενεκέ.

Οι τακτικοί αναγνώστες της "Ε" γνωρίζουν άλλωστε πολύ καλά ότι τασσόμαστε υπέρ της εμπορίας τυποποιημένων πιστοποιημένων προϊόντων και ότι θεωρούμε πως η διακίνηση χύμα ανώνυμων προϊόντων με ντενεκέ αφενός υπονομεύει την αξία των προϊόντων και, αφετέρου, στερεί έσοδα από τους παραγωγούς, τους τυποποιητές και τους εμπόρους. Η πικρή εμπειρία της διακίνησης χύμα ελαιόλαδου με ντενεκέ στη Μεσσηνία επιβεβαιώνει του λόγου το ασφαλές – και σε αυτό εκτιμούσαμε, πριν λάβουμε την εξώδικη διαμαρτυρία, ότι συμφωνεί και η ΠΕΜΕΤΕ.

Ειλικρινά λοιπόν δεν μπορούμε να καταλάβουμε γιατί η ΠΕΜΕΤΕ ενοχλείται που χαρακτηρίζουμε αρπαχτή τη διακίνηση ανώνυμου ντενεκέ. Πιστεύαμε –και θέλουμε να πιστεύουμε– ότι συμφωνεί με τις απόψεις μας που ταυτίζουν την αρπαχτή με τη διακίνηση ανώνυμων προϊόντων με ντενεκέ.

Δεν μπορούμε επίσης να καταλάβουμε πώς και γιατί η ΠΕΜΕΤΕ από μόνη της ταυτίζει τον εαυτό της και το σύνολο των μελών της με τις διαδικασίες της αρπαχτής – όταν ήδη στη δεύτερη παράγραφο του εν λόγω άρθρου αναφέρεται ότι: «Δυστυχώς όμως, η Μεσσηνία της αρπαχτής υποβάθμισε, σε βαθμό υπονόμευσης, την αξία της ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας – αδιαφορώντας για την αύξηση της παραγωγής. Αντιθέτως, σε άλλους νομούς πολλοί παραγωγοί αντιλήφθηκαν την αξία της ποικιλίας ελιάς Καλαμών και προσπάθησαν, επιτυχώς σε μεγάλο βαθμό, να εκμεταλλευτούν το όνομα "Kalamata Olives" για να αυξήσουν το εισόδημά τους».

Για να μην κατηγορηθούμε όμως ότι δεν απαντάμε και ευθέως στην εξώδικη διαμαρτυρία, δηλώνουμε τα εξής: Δεν γνωρίζουμε τα μέλη της ΠΕΜΕΤΕ και άρα δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε ή να αφήσουμε υπονοούμενα εναντίον τους ή σε βάρος της Ενωσης. Αποδεδειγμένα, καθώς τα γραπτά μένουν, αρθρογραφώντας υποστηρίζουμε σταθερά κάθε παραγωγική προσπάθεια (και όχι μόνο την ΠΟΠ, όπως ατυχώς προσπαθεί να μας αποδοθεί) και χαιρόμαστε για τις εθνικές επιτυχίες των Ελλήνων εξαγωγέων. Εκτιμούμε όμως ότι ο δρόμος της επιτυχίας ανοίγει με πιστοποιημένα προϊόντα, και ότι τα ΠΟΠ προϊόντα μπορούν να γίνουν η ατμομηχανή των ελληνικών εξαγωγών. Είναι λοιπόν αυτονόητο δικαίωμά μας, αν όχι και υποχρέωσή μας, να υπερασπιστούμε σε ένα άρθρο γνώμης την –κατοχυρωμένη με νόμο του ελληνικού κράτους και της Ευρωπαϊκής Ενωσης– Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) "Ελιά Καλαμάτας", στηλιτεύοντας πρακτικές που θεωρούμε ότι την υπονομεύουν.

Οσον αφορά τις ελληνοποιήσεις ελιάς Καλαμών (με τις οποίες, και πάλι, δεν καταλαβαίνουμε πώς και γιατί η ΠΕΜΕΤΕ ταυτίζει η ίδια τον εαυτό της και τα μέλη της, ενώ δεν υπάρχει τέτοια αναφορά στο άρθρο!) παραπέμπουμε απλώς στην τελευταία ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Γιάννης Λαμπρόπουλος στις 18 Μαρτίου 2021 και στην οποία αναφέρει επί λέξει:

«Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα στην απορρόφηση και εμπορία της Ελιάς Ποικιλίας Καλαμών. Μια από τις αιτίες, που έχουν προκαλέσει αυτή την κατάσταση, είναι το γεγονός, ότι τα έτη 2017, 2018, 2019 πραγματοποιήθηκαν μεγάλες εισαγωγές Ελιάς Καλαμών από Τρίτες Χώρες, οι οποίες στη συνέχεια πιθανότατα ελληνοποιήθηκαν και δόθηκαν στην κατανάλωση και την εξαγωγή.   

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Τι ποσότητες ελιάς Ποικιλίας Καλαμών, εισήχθησαν σε λιμάνια της χώρα μας από Τρίτες Χώρες, τα έτη 2017, 2018, 2019;

Έγιναν έλεγχοι για παράνομες ελληνοποιήσεις;».

Περιμένοντας την απάντηση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιου Λιβανού, θέλουμε να πιστεύουμε ότι και η ΠΕΜΕΤΕ αντιλαμβάνεται ότι πλήττονται τα συμφέροντα των μελών της από τις παράνομες ελληνοποιήσεις – και γι' αυτό υποθέτουμε ότι θα πρωτοστατήσει στην εκστρατεία για αύξηση των ελέγχων.

Σε κάθε περίπτωση, έχοντας πάντοτε υπερασπιστεί με πάθος την επιχειρηματικότητα και τον υγιή ανταγωνισμό, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να αμφισβητήσει το δικαίωμα της γνώμης μας, ούτε να μας κάνει υποδείξεις για τον τρόπο που αρθρογραφούμε επειδή μπερδεύει, μεταξύ πολλών άλλων, το άρθρο γνώμης με το ρεπορτάζ ενημέρωσης – για το οποίο μάς παραθέτει δεοντολογικούς κανόνες... τους οποίους φυσικά γνωρίζουμε πολύ καλύτερα από την ΠΕΜΕΤΕ καθώς τους εφαρμόζουμε καθημερινά.

Θανάσης Λαγός

* Και επειδή οι αναγνώστες της "Ε" πρέπει να έχουν πλήρη γνώση μπορείτε να διαβάσετε το εξώδικο ΕΔΩ

Διαβάστε επίσης το επίμαχο άρθρο ΕΔΩ