Δευτέρα, 29 Μαρτίου 2021 08:46

Στο τέλος της εβδομάδας οι πρώτες πρώιμες πατάτες σε Μεσσήνη και Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Στο τέλος της εβδομάδας οι πρώτες πρώιμες πατάτες σε Μεσσήνη και Καλαμάτα

 

 

Στο τέλος της εβδομάδας, 3 με 4 Απριλίου, πρόκειται να βγουν οι πρώτες φετινές πρώιμες πατάτες σε ποσότητες, από τα χωράφια της Μεσσήνης και του Μπουρνιά στην Καλαμάτα.

Οι πατάτες θα πάνε στα τυποποιητήρια της περιοχής, προκειμένου να διατεθούν στην ελληνική αγορά αρχικά, και στη συνέχεια στο εξωτερικό.

Οι πρώτες μικρές ποσότητες φρέσκιας πατάτας διατίθενται ήδη στη λαϊκή στην Κεντρική Αγορά της Καλαμάτας, ενώ χθες στον Μπουρνιά βγήκαν, δοκιμαστικά περισσότερο, και οι πρώτες ποσότητες για να καλύψουν τις ανάγκες χονδρέμπορα της πόλης.

Οι πρώτες ενδείξεις για τη διάθεση της φετινής παραγωγής δεν είναι ευοίωνες, καθώς στην αγορά υπάρχουν αρκετές ποσότητες εισαγόμενης πατάτας, βασικά αιγυπτιακής, ενώ ανασταλτικός παράγοντας είναι το γεγονός πως η εστίαση παραμένει κλειστή.

Στη λαϊκή, φρέσκια πατάτα πωλούσε το Σάββατο ο παραγωγός Κυριάκος Πατρινιός από το Μαυρομάτι Παμίσου, πρόεδρος μάλιστα της κοινότητας. Η τιμή της ήταν στα 70 λεπτά το κιλό.

“Ακόμα οι αποδόσεις δεν είναι ικανοποιητικές, οι πατάτες δεν είναι τόσο μεγάλες” μας είπε και παρατήρησε: “Την ερχόμενη εβδομάδα όμως, θα αρχίσουν να βγαίνουν στα πιο μεγάλα κτήματα, που οι πατάτες πάνε στα συσκευαστήρια”. Ο κ. Πατρινιός επεσήμανε ότι υπάρχουν αρκετές εισαγόμενες πατάτες στην αγορά, αιγυπτιακές και γαλλικές, και στη λαϊκή περσινές Τρίπολης – εκφράζοντας επιφυλάξεις και ανησυχία για την τιμή της φρέσκιας μεσσηνιακής πατάτας. Σημείωσε, επίσης, ότι έχουν ζημιές από τον πάγο στις πιο πρώιμες πατάτες, τις οποίες κατέγραψαν οι γεωπόνοι και θα τις οριστικοποιήσουν όταν βγει η παραγωγή.

Χθες, στον Μπουρνιά έβγαζε μικρή ποσότητα πατάτας ο παραγωγός Σπύρος Παντελόπουλος, περισσότερο δοκιμαστικά, για να δει πώς είναι η παραγωγή. Παρατήρησε ότι η παραγωγή είναι αρκετά καλή, όχι άριστη, γιατί δεν βοήθησε ο καιρός από τις 10 Φεβρουαρίου και μετά, καθώς σημειώθηκαν χαμηλές θερμοκρασίες κι έπεσε πάγος. Επιβεβαίωσε ότι υπήρξε ζημιά στις πιο πρώιμες πατάτες και επεσήμανε πως το κακό έγινε ένα βράδυ που η θερμοκρασία έπεσε στους -4 βαθμούς. Συμφώνησε ότι η αγορά έχει πατάτες εισαγόμενες κυρίως, αλλά και ελληνικές Βοιωτίας και φρέσκες Λακκόπετρας Αχαΐας από θερμοκήπια. Ωστόσο, πέρα από τις επιφυλάξεις και την ανησυχία, άφησε μια χαραμάδα ελπίδας, στην περίπτωση που δεν συνεχιστούν οι εισαγωγές από την Αίγυπτο μέσα στον Απρίλιο.

Γ.Σ.


NEWSLETTER