Κυριακή, 30 Μαϊος 2021 18:34

Απάντηση σε Βελόπουλο για αποζημιώσεις από χαλάζι σε Γαργαλιάνους και Μάραθο

Απάντηση σε Βελόπουλο για αποζημιώσεις από χαλάζι σε Γαργαλιάνους και Μάραθο

Γενικόλογη είναι η απάντηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και του ΕΛΓΑ στην ερώτηση του προέδρου της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου στη Βουλή για τη χαλαζόπτωση σε Μαραθούπολη και Γαργαλιάνους.

Ο κ. Βελόπουλος στην ερώτησή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τονίζει μεταξύ άλλων: «Σύμφωνα με ενημέρωση αγροτών της Μεσσηνίας και σύμφωνα με αναρτήσεις σε τοπικές ιστοσελίδες Διαδικτύου, καταστροφική χαλαζόπτωση έπληξε τους Γαργαλιάνους και τη Μαραθούπολη Μεσσηνίας. Συνέπειά της ήταν να μείνουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα οι εκεί αγρότες και με καταβεβλημένα τα καλλιεργητικά τους έξοδα. Συγκεκριμένα, επλήγησαν 10.000 στρέμματα με ελιές, 100 στρέμματα με πρώιμο καρπούζι, 50 στρέμματα με εσπεριδοειδή, 300 στρέμματα με πατάτες και τέλος, 50 στρέμματα με υπαίθριες καλλιέργειες. Ερωτάται ο κ. υπουργός:
1. Προτίθεσθε να προχωρήσετε άμεσα στην καταγραφή των ζημιών στις καλλιέργειες των άνω αναφερόμενων περιοχών και να λάβετε την κατάλληλη μέριμνα, ώστε να αποδοθούν στους ντόπιους αγρότες ανάλογες αποζημιώσεις, οι οποίες θα αντιστοιχούν στην απώλεια των καλλιεργητικών εξόδων για την παραγωγή και διάθεση των εκάστοτε αγροτικών προϊόντων τους;
2. Διατίθεσθε να θεσπίσετε σχετική νομοθετική διάταξη, η οποία θα ορίζει ότι οι ασφαλιστικές εισφορές των αγροτών, οι δανειακές τους υποχρεώσεις και τα χρέη τους προς ΔΕΗ και δήμους θα παγώνουν, ωσότου τους αποδοθούν τα αναλογούντα ποσά των αποζημιώσεων από καταστροφές της σοδειάς τους, ένεκα έντονων καιρικών φαινομένων;».
Στην απάντησή του ο υπουργός Σπύρος Λιβανός αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα ακραία καιρικά φαινόμενα και ιδιαίτερα το φαινόμενο του επαναλαμβανόμενου παγετού, που έπληξε φέτος διάφορες περιοχές ανά την επικράτεια, ήταν πρωτόγνωρο και δικαιολογημένα προκάλεσε την ανησυχία των αγροτών μας για τις ζημιές που θα προκαλέσει στις καλλιέργειες και κατ’ επέκταση στο εισόδημά τους. Η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή, προεξάρχοντος του πρωθυπουργού, έσκυψε πάνω από το πρόβλημα με ευαισθησία και πολιτική βούληση για εξεύρεση άμεσης λύσης».
Και αφού αναφέρεται στην κυβερνητική πολιτική καταλήγει: «Κατά τα λοιπά αρμόδια να απαντήσουν είναι τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων προς τα οποία διαβιβάζεται ηλεκτρονικά η ερώτηση 5840/9-4-2021 και το παρόν έγγραφο». Ενώ σε σχετικό έγγραφο του ΕΛΓΑ που επισυνάπτεται σημειώνεται ότι ο ΕΛΓΑ θα παρακολουθήσει την εξέλιξη της ελαιοκαλλιέργειας μέχρι την καλοκαιρινή περίοδο για να διαπιστώσει αν επήλθε μείωση της παραγωγής.