Κυριακή, 15 Αυγούστου 2021 09:15

Μεγάλη ζημιά στην παραγωγή σύκων από τον καύσωνα

Μεγάλη ζημιά στην παραγωγή σύκων από τον καύσωνα

 

Μεγάλη είναι η ζημιά στη φετινή παραγωγή σύκων της Μεσσηνίας από τον καύσωνα.

“Υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, οδεύουμε προς την καταστροφή”, επεσήμανε στην “Ε” ο πρόεδρος της Συκικής Παναγιώτης Παπαγεωργίου και σημείωσε πως “είναι η χειρότερη χρονιά για τα σύκα μετά το 2002 που ήταν καταστροφή, αλλά τότε βγάλαμε 2.000 τόνους”.

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι “αν δεν έχει καύσωνα τις επόμενες μέρες, κάτι μπορεί να σωθεί” και διευκρίνισε: “Με συνεχόμενο καύσωνα επί 15 ημέρες πώς να ζήσει το δέντρο; Χρειάζεται υγρασία για να φουσκώσει ο καρπός. Θέλει χυμούς από το δέντρο, το οποίο όμως έχει αφυδατωθεί. Υπάρχουν περιβόλια που παραγωγοί δεν θα πάνε να μαζέψουν”.

Αυτή την εβδομάδα ξεκίνησε το μάζεμα, αλλά οι παραγωγοί δεν μάζεψαν τα σύκα που περίμεναν να μαζέψουν.

Ο κ. Παπαγεωργίου παρατήρησε ότι πέρα από την ποσότητα, υπάρχει σοβαρό ζήτημα και με την ποιότητα, εξηγώντας: “Η α’ και η β’ ποιότητα έχει πρόβλημα, δεν θα υπάρχουν μεγάλα μεγέθη. Είναι υποβαθμισμένα τα σύκα. Και 10 τόνους να βγάλει κάποιος, αν βγάλει γ’ ποιότητα, η ζημιά είναι μεγάλη. Είναι ιδιόρρυθμο προϊόν το σύκο, δεν είναι σαν την ελιά”.

Οσον αφορά τον καθορισμό των τιμών της φετινής παραγωγής, ενημέρωσε πως “θα δούμε ποια είναι η κατάσταση και μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα πιθανόν θα αποφασίσουμε”.

Για την αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ παρατήρησε ότι ενημέρωσε εγγράφως τον πρόεδρο του οργανισμού και πως έχει γίνει αναγγελία στο Δήμο Μεσσήνης και σε άλλους δήμους, καθώς η ζημιά είναι και σε άλλες περιοχές της Μεσσηνίας (όχι μόνο στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσήνης) και της Λακωνίας. “Να προετοιμαστούμε, να ενημερώσει ο ΕΛΓΑ και να κάνουμε αιτήσεις”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ.Σ.