Τετάρτη, 03 Νοεμβρίου 2021 17:50

Μεσσηνία: Αυτή την εβδομάδα τελειώνουν οι ψεκασμοί δακοκτονίας

Μεσσηνία: Αυτή την εβδομάδα τελειώνουν οι ψεκασμοί δακοκτονίας

Αυτή την εβδομάδα τελειώνουν οι ψεκασμοί δακοκτονίας στη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Μεσσηνίας, ενώ η φετινή ελαιοπαραγωγή έχει οψιμίσει, λόγω του καύσωνα.

Αυτά μας επεσήμανε ο αρμόδιος γεωπόνος της Διεύθυνσης, Ανδρέας Κρασσακόπουλος, ενημερώνοντάς μας για την εικόνα του δάκου και την έναρξη της ελαιοσυγκομιδής.

“Θα καθυστερήσει η ελαιοσυγκομιδή και όχι μόνο σε περιοχές που μπαίνουν αργά”, ανέφερε χαρακτηριστικά και παρατήρησε: “Είναι πιο πίσω από άλλες χρονιές η παραγωγή. Αυτή την εβδομάδα θα τελειώσουν οι ψεκασμοί. Γι’ αυτό και το τελευταίο διάστημα, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η συλλογή στις μαυρολιές, καλούσαμε τους παραγωγούς να ενημερώνουν το συνεργείο ψεκασμού ή να σημάνουν τα κτήματά τους. Ο κόσμος μετά τις μαυρολιές μπαίνει και μαζεύει και τα αργιολόγια στην κορωνέικη, εκεί δηλαδή που δεν υπάρχει μεγάλη παραγωγή”.

Ωστόσο, στάθηκε στο κόστος και στην έλλειψη εργατικών χεριών και σημείωσε πως “οι εργάτες είναι που καθορίζουν πότε ένας παραγωγός θα μαζέψει τις ελιές του, καθώς υπάρχει έλλειψη”.

Ακόμα, ο κ. Κρασσακόπουλος μας ενημέρωσε ότι “οι ελιές είναι μικρές, άγουρες, όψιμες. Ιδιαίτερα σε επικλινή εδάφη έχουν επηρεαστεί από την ανομβρία”.

Επεσήμανε πως “ποιοτικά είναι γενικά καλές, αλλά σε πολύ συγκεκριμένα τμήματα με υγρασία και με μικρή παραγωγή ο δάκος έχει κάνει μικροζημιές”.

Τέλος, παρατήρησε ότι “οι τελευταίες βροχοπτώσεις βελτίωσαν την εικόνα του ελαιόκαρπου. Οι βροχές ήταν πολύ ευεργετικές για τις ελιές και όλο το περιβάλλον”.

Γ.Σ.