Τετάρτη, 08 Μαϊος 2013 15:34

Η καλύτερη χρονιά της δεκαετίας για την πρώιμη πατάτα

Γράφτηκε από τον

Παραγωγοί και τυποποιητές της Μεσσηνίας συμφωνούν ότι η φετινή χρονιά για την πρώιμη πατάτα ήταν πολύ καλή, η καλύτερη της τελευταίας 10ετίας, από πλευράς τιμών και ποιότητας.

Τονίζουν ότι έμεινε κέρδος στους παραγωγούς και κάλυψαν τη μεγάλη ζημιά της περσινής χρονιάς. Η παραγωγή ολοκληρώνεται στο τέλος της εβδομάδας ή το αργότερο στις αρχές της επόμενης, και η τιμή παραμένει στα 48-50 λεπτά για τις χοντρές πατάτες και στα 40 για τις ψιλές, που πάνε για εξαγωγή. Σε κάποιες περιπτώσεις, για παραγωγούς που πωλούν σε χονδρέμπορους, η τιμή είναι καλύτερη και φτάνει μέχρι τα 55 λεπτά.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Μεσσήνης Γιάννης Μπλάνας  μας είπε πως «πήγε καλά η παραγωγή, έμεινε κέρδος στους παραγωγούς». Παρατήρησε στη συνέχεια ότι «υπάρχουν έξοδα, είναι υψηλά το κοστολόγια. Εμεινε όμως κάτι για να βγάλουμε τις χασούρες, ιδιαίτερα την περσινή, και για να προχωρήσουμε». Ανέφερε ότι «φαίνεται να υποχωρούν λίγο οι τιμές, καθώς υποχωρεί η κατανάλωση, τώρα μετά το Πάσχα», αλλά σημείωσε: «Ηταν καλή η παραγωγή, μα πάνω απ’ όλα ήταν η ποιότητα. Το πιο σημαντικό είναι να τρώει υγιεινά ο κόσμος - και το πετύχαμε».

Ο αντιπρόεδρος του Α.Σ. Καλαμάτας και παραγωγός στον Μπουρνιά Πέτρος Βλαχογεωργακόπουλος παρατήρησε πως «η ποιότητα είναι εξαιρετική και η απόδοση είναι γύρω στους 3,5 τόνους το στρέμμα». Διευκρίνισε ότι «η ποιότητα οφείλεται στο ότι οι πατάτες δεν πειράχτηκαν από τον παγετό» και επεσήμανε πως «υπάρχει ζήτηση. Ψάχνουν για πατάτες, μέχρι να μπει στην αγορά την άλλη εβδομάδα η Πάτρα». Επιβεβαίωσε πως «είναι από τις καλές χρονιές» και πρόσθεσε ότι «πέρασε μια 10ετία για να δούμε καλή χρονιά. Θα βγάλουμε τις ζημιές της περσινής χρονιάς».

Ο τυποποιητής Χαρίλης Παντελόπουλος είπε ότι «όλα πήγαν καλά, είναι πολύ καλή χρονιά» και συμφώνησε πως «καλύφθηκαν ζημιές της περσινής χρονιάς που ήταν καταστροφική». Ανέφερε πως «η αγορά φαίνεται να παρουσιάζει σημάδια κόπωσης, γιατί είμαστε μετά τις γιορτές», αλλά παρατήρησε πως οι τιμές παραμένουν σε ικανοποιητικά επίπεδα, 50 λεπτά οι χοντρές πατάτες και 40 λεπτά οι ψιλές. Επεσήμανε ότι «οι πρώιμες πατάτες της Μεσσηνίας θα πρέπει να διακρίνονται για τις τιμές τους. Γιατί είναι επώδυνη καλλιέργεια, είναι μέσα στο χειμώνα». Εκτίμησε ότι επειδή δεν είχαν παγετό ήταν πολύ καλή η ποιότητα και ευχήθηκε «να είναι και του χρόνου έτσι».

Ο τυποποιητής Γιώργος Γκούμας, αφού βεβαίωσε ότι οι πατάτες πωλούνται κατά μέσο όρο 47 με 50 λεπτά, σημείωσε: «Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Βόρεια Ελλάδα και σούπερ μάρκετ, αλλά και για εξαγωγές. Είναι πολύ καλή χρονιά και η ποιότητα ήταν το κριτήριο. Η αγορά τροφοδοτήθηκε με πολύ ποιοτική πατάτα». Ζήτησε «να μειωθούν κι άλλο οι αιγυπτιακές, γιατί εμποδίζουν την προώθηση του δικού μας προϊόντος, που είναι πολύ πιο ασφαλές». Επεσήμανε πως «έχει γίνει πράξη η στροφή στα ελληνικά προϊόντα. Και αυτό είναι καλό για όλους και για την οικονομία, τοπική κι εθνική». Προέτρεψε την κυβέρνηση «να δοθεί πραγματικό κίνητρο σε νέους αγρότες σε επιχειρηματική βάση. Γιατί μπορούμε να φέρουμε κόσμο στη γεωργία, ώστε να γίνει ανταγωνιστική».