Τρίτη, 23 Νοεμβρίου 2021 09:01

Οριστικοποιούνται τα ποσά της νέας ΚΑΠ: 31 ευρώ το στρέμμα η βασική νέα ενίσχυση

Γράφτηκε από την
Οριστικοποιούνται τα ποσά της νέας ΚΑΠ: 31 ευρώ το στρέμμα η βασική νέα ενίσχυση

 

Η μέση αξία δικαιωμάτων της βασικής ενίσχυσης της νέας ΚΑΠ εκτιμάται στα 13 ευρώ το στρέμμα για τα βοσκοτόπια, στα 25 ευρώ το στρέμμα για τις αροτραίες εκτάσεις και στα 31 ευρώ το στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Οι μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις θα λάβουν επιπλέον 15 ευρώ ενίσχυση το στρέμμα και από 10 ευρώ το στρέμμα κατά μέσο όρο όλες οι εκμεταλλεύσεις από το νέο πρασίνισμα.

Τα παραπάνω αναφέρει ρεπορτάζ της agronews.gr για τη νέα ΚΑΠ.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

"Με το ποσό της βασικής ενίσχυσης να καθορίζεται στα 957 εκατ. ευρώ για το 2023, σύμφωνα με τα όσα ειπώθηκαν στα πλαίσια της συνδιάσκεψης για τη νέα ΚΑΠ στην Κοζάνη, πλέον μπορεί να υπολογιστεί με μεγαλύτερη σαφήνεια η θεωρητική μέση αξία των δικαιωμάτων ανά αγρονομική περιφέρεια. Όπως έγινε γνωστό, από τα χρήματα αυτά το 26,9% θα αντιστοιχεί στους βοσκοτόπους, το 45,6% στις αροτραίες και το 27,5% στις δενδρώδεις καλλιέργειες. Πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν πως για τα βοσκοτόπια υπήρξε ενημέρωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ προς τους συμβούλους της νέας ΚΑΠ για προσθήκη επιπλέον 7 εκατ. στρεμμάτων, οπότε το συνολικό νούμερο των επιλέξιμων εκτάσεων προς ενίσχυση αυξάνεται στα 20 εκατ. στρέμματα. Τα στρέμματα στα αροτραία υπολογίζονται γύρω στα 18 εκατ. και στις δενδρώδεις γύρω στα 8,5 εκατ. στρέμματα. Ως εκ τούτου, η μέση αξία δικαιωμάτων καθορίζεται στα: 13 ευρώ το στρέμμα για τα βοσκοτόπια, στα 25 ευρώ το στρέμμα για τις αροτραίες και στα 31 ευρώ το στρέμμα για τις δενδρώδεις καλλιέργειες. Οι μικρομεσαίες εκμεταλλεύσεις θα λάβουν επιπλέον 15 ευρώ ενίσχυση το στρέμμα και από 10 ευρώ το στρέμμα κατά μέσο όρο θα έχουν λαμβάνειν όλες οι εκμεταλλεύσεις από το νέο πρασίνισμα".


NEWSLETTER