Δευτέρα, 29 Νοεμβρίου 2021 19:57

Μέσα στον Ιανουάριο η δικαστική απόφαση για ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”

Γράφτηκε από τον

Σε εκκρεμότητα παραμένει το σοβαρό ζήτημα της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”, καθώς η κυβέρνηση δεν δίνει πολιτική λύση, καταργώντας με υπουργική απόφαση την υπουργική απόφαση Αποστόλου (υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης επί ΣΥΡΙΖΑ).

Η κυβέρνηση όπως και οι παραγωγοί της Μεσσηνίας και άλλοι εμπλεκόμενοι με το προϊόν και ευρύτερα με την ελιά Καλαμών σε όλη τη χώρα, περιμένουν την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας στην προσφυγή του συνεταιρισμού “Ενωση Μεσσηνίας” και του ΣΥΜΕΠΟΠ (Σύλλογος Υπέρ των Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης).

Απαντώντας σε ερώτησή μας για το πού βρίσκεται το θέμα της ΠΟΠ “Ελιά Καλαμάτας”, ο γενικός διευθυντής της Ενωσης Μεσσηνίας Γιάννης Πάζιος παρατήρησε: “Αυτή τη στιγμή υπάρχει νομική εξέλιξη και αναμένουμε τα αποτελέσματά της, θεωρούμε τον Ιανουάριο περίπου. Δυστυχώς, σε πολιτικό επίπεδο δεν έχει ληφθεί η οποιαδήποτε πρωτοβουλία, παρότι υπήρχαν οι σχετικές δεσμεύσεις, έστω για έναν επί της αρχής διάλογο, ώστε να λυθεί το θέμα με πολιτικό τρόπο, όπως δημιουργήθηκε και σαν πρόβλημα με πολιτικό τρόπο. Οπότε βρισκόμαστε σε καθεστώς αναμονής.

Εμείς αυτή τη στιγμή κάνουμε τις ενέργειές μας. Την περίοδο αυτή αναμένουμε την ανακοίνωση της προστασίας της ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ στις Ινδίες, είναι θέμα ημερών η δημοσίευσή της στο αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα της χώρας εκεί. Θα το ανακοινώσουμε. Και προχωρούμε σε ενέργειες αναφορικά με την κατοχύρωση και του ελαιολάδου και της ελιάς στον Παγκόσμιο Οργανισμό Κατοχύρωσης Πνευματικής Ιδιοκτησίας, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας. Είναι δύο πολύ χρήσιμα εργαλεία που θα μπορέσουν να βοηθήσουν κυρίως στις εξαγωγές και τους μεταποιητές μας μέσα από αυτές τις κατοχυρώσεις”.

Κλείνοντας, ο κ. Πάζιος επεσήμανε ότι “όσο βέβαια παραμένει αμφισβητούμενο το θέμα της ελιάς Καλαμάτας ΠΟΠ, σίγουρα δημιουργείται ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα, το οποίο πολλαπλασιάζει τη σύγχυση στην παγκόσμια αγορά, όχι μόνο στην ελληνική”.

Γ.Σ.