Τρίτη, 14 Μαϊος 2013 20:06

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης: Προχωρά για τις ελιές η επέκταση ΠΟΠ "Καλαμάτα"

Γράφτηκε από την

Θετικά βλέπει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στηρίζει το αίτημα για επέκταση του ΠΟΠ "Καλαμάτα" επιτραπέζιων ελιών της ποικιλίας Καλαμών στους όμορους νομούς - διαφωνώντας με την ΠΕΜΕΤΕ (Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών) που έχει ζητήσει την κατάργηση του συγκεκριμένου ΠΟΠ. 

Απαντώντας στις ερωτήσεις των βουλευτών Γιάννη Λαμπρόπουλου και Θανάση Πετράκου, ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης σημειώνει ότι "η επέκταση της γεωγραφικής ζώνης του προϊόντος στους όμορους νομούς, που, όπως τεκμηριώνεται, επεκτείνεται και οριοθετείται, εκτός από τη Μεσσηνία, σε περιοχές της Λακωνίας, της Αρκαδίας και της Ηλείας, όπου καλλιεργούνται τα ελαιόδενδρα της συγκεκριμένης ποικιλίας Καλαμών, παράγοντας το ίδιο ποιοτικό προϊόν, εκτιμάται ότι θα έχει σημαντικά οφέλη για τους παραγωγούς αλλά και την εθνική οικονομία. Η διακίνηση επταπλάσιας πιστοποιημένης ποσότητας της ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτα", θα ενισχύσει αφενός το εισόδημα των παραγωγών και αφετέρου θα καλύψει την αυξημένη ζήτηση στην παγκόσμια αγορά". 

Επισημαίνει, μάλιστα, πως "σε κάθε περίπτωση, η ελιά Καλαμάτας, που τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της συνδέονται στενά με τις εδαφολογικές συνθήκες και τη μέθοδο παραγωγής, έχει καταξιωθεί στην παγκόσμια αγορά και έχει ταυτιστεί στη συνείδηση των καταναλωτών με τον πολιτισμό, τη γαστρονομία και την παράδοση της περιοχής. Κατά συνέπεια, κάθε αίτηση τροποποίησης ή ακύρωσης θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με το πνεύμα και τις διατάξεις της ενωσιακής νομοθεσίας, προστατεύοντας τους παραγωγούς που έχουν διατηρήσει ζωντανές τις παραδόσεις, προϋποθέσεις που στην προαναφερθείσα αίτηση τροποποίησης συντρέχουν".

Ο υπουργός, επιπλέον παρατηρεί πως "το ΥΠΑΑΤ, πέραν των παρεμβάσεών του σε όλα τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε., αναδεικνύει το ζήτημα της προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων και τυχόν περιπτώσεων παραπλανητικών ενδείξεων/σφετερισμού στο πλαίσιο των διμερών σχέσεων της Ελλάδας με τρίτες χώρες στον αγροτικό τομέα, (υπουργικές συναντήσεις, συναντήσεις εμπειρογνωμόνων, ομάδες εργασίας κ.λπ.), συμπεριλαμβάνοντας πλέον στις διμερείς συμφωνίες συνεργασίας στον αγροτικό τομέα, ειδική αναφορά για τη συνεργασία σε θέματα-προστασίας των γεωγραφικών ενδείξεων". 

Ακόμα, παρατηρεί ότι "τα Γραφεία Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων των Πρεσβειών της Ελλάδας, μετά από αίτημα του ΥΠΑΑΤ, παρακολουθούν τις αγορές τρίτων χωρών για τυχόν περιπτώσεις σφετερισμού ελληνικών ονομασιών ΠΟΠ και ΠΓΕ, συμπεριλαμβανομένης της ΠΟΠ "Ελιά Καλαμάτας". Για κάθε ανάλογη περίπτωση, ενημερώνονται οι συλλογικοί φορείς παραγωγών του προϊόντος (αιτούσες ομάδες, συνεταιρισμοί, διεπαγγελματικές οργανώσεις, σύνδεσμοι κ.λπ.), προκειμένου να προβούν στις αναγκαίες από πλευράς τους νομικές ενέργειες, ενώ παρέχονται και πληροφορίες για την ισχύουσα στις τρίτες χώρες νομοθεσία".

Ενδεικτικά, ο κ. Τσαυτάρης αναφέρει ότι "η ΕΑΣ Μεσσηνίας ενημερώθηκε από το ΥΠΑΑΤ και ανταποκρίθηκε θετικά στην καταβολή τέλους για την εξέταση του φακέλου από τις αρμόδιες υπηρεσίες της Κολομβίας, του Περού και της Ινδίας, ενώ ενημερώθηκε και για καταχρηστικές περιπτώσεις της ονομασίας "Ελιά Καλαμάτας" στην Τουρκία, ώστε, ως δικαιούχος της ονομασίας ΠΟΠ, να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για την προστασία και κατοχύρωσή της".