Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 08:09

Αποκλείστηκε η λύση της απόσυρσης για τη σταφίδα - Νέα σύσκεψη την Πέμπτη

Αποκλείστηκε η λύση της απόσυρσης για τη σταφίδα - Νέα σύσκεψη την Πέμπτη

 

Τη λύση της απόσυρσης της σταφίδας την απέρριψαν τα συναρμόδια υπουργεία και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απάντησε χθες στη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Μεσσηνίας και τομεάρχη Ανάπτυξης κι Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία Αλέξη Χαρίτση.

Και ανακοίνωσε ότι μεθαύριο Πέμπτη έχει καλέσει σε νέα συνάντηση για το ζήτημα της σταφίδας συνεταιριστικές οργανώσεις και παραγωγούς, στην προσπάθεια να βρεθεί λύση “για την αξιοποίηση των χρημάτων που έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση για τους παραγωγούς σταφίδας”, σε μια εποχή που το προϊόν είναι στα αζήτητα και οι παραγωγοί που έχουν υποστεί μεγάλη οικονομική ζημιά βρίσκονται σε απόγνωση.

 

“ΚΑΘΑΡΕΣ ΚΟΥΒΕΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΕΣ ΛΥΣΕΙΣ”

“Η κατάσταση έχει φθάσει στο απροχώρητο. Την ώρα αυτή που η ελληνική σταφίδα σαπίζει στις αποθήκες παραγωγών και συνεταιρισμών απαιτούνται καθαρές κουβέντες και άμεσες λύσεις”, σημείωσε ο Αλέξης Χαρίτσης κατά τη διάρκεια της συζήτησης επίκαιρης ερώτησής του για την αδράνεια της κυβέρνησης να λάβει μέτρα στήριξης για τους χιλιάδες παραγωγούς κορινθιακής σταφίδας.

“Από την προηγούμενη καλλιεργητική χρονιά, παραγωγοί και συνεταιριστικές οργανώσεις προειδοποιούσαν ότι τα σημαντικά αποθέματα σταφίδας, τα οποία έμειναν αδιάθετα, θα επηρέαζαν ιδιαίτερα αρνητικά τη φετινή χρονιά τις τιμές παραγωγού”, τόνισε ο Αλ. Χαρίτσης επισημαίνοντας: “Παρόλες αυτές τις προειδοποιήσεις και τις δυσμενείς προβλέψεις, η κυβέρνηση δεν έκανε καμία ουσιαστική προσπάθεια και παρέμβαση. Τις συνέπειες αυτής της κυβερνητικής αδράνειας πληρώνουν σήμερα οι αγρότες - παραγωγοί, εφόσον παραδίδονται στα χέρια ιδιωτών εμπόρων με δυσμενέστατους όρους διαπραγμάτευσης, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη φετινή κρίση δεν δίνουν τιμή και προκαταβολές, οδηγώντας τους παραγωγούς και τις οικογένειές τους σε οικονομική κατάρρευση”.

Στην απάντησή του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης χαρακτήρισε ως “παρεξήγηση” τις διαμαρτυρίες των παραγωγών, παραδέχτηκε όμως ότι τα συναρμόδια υπουργεία αρνούνται τη λύση απορρόφησης του προϊόντος με κρατική μέριμνα.

Κλείνοντας τη δευτερολογία του ο Αλ. Χαρίτσης κάλεσε τον υπουργό να καταθέσει άμεσα τις προτάσεις του στη σύσκεψη, που όπως ανέφερε θα οργανώσει την ερχόμενη Πέμπτη με τις ομάδες παραγωγών και τους συνεταιρισμούς, αξιοποιώντας εθνικά κονδύλια για τη στήριξη των πληττόμενων παραγωγών.

“Η οποιαδήποτε περαιτέρω αδράνεια θα επιφέρει σφοδρό πλήγμα στους αγρότες παραγωγούς που έχουν να αντιμετωπίσουν εκτός των άλλων και την αυξανόμενη ακρίβεια σε όλα τα γεωργικά προϊόντα και καύσιμα, οδηγώντας 20.000 παραγωγούς και τις οικογένειές τους σε απόγνωση”, κατέληξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ.

 

“ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ”

“Η απόφαση της κυβέρνησης να στηρίξει τους σταφιδοπαραγωγούς είναι δεδομένη και για το σκοπό αυτό έχει διασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους, ώστε να καλυφθούν οι παραγωγοί που επλήγησαν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις”, ανέφερε ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός απαντώντας  στην ερώτηση του Αλέξη Χαρίτση.

Σύμφωνα με την ενημέρωση από το υπουργείο, “η κυβέρνηση πιστεύει σε αυτό το εμβληματικό προϊόν και για το λόγο αυτό παρά τις εισηγήσεις πολλών, το υπουργείο διατήρησε τη συνδεδεμένη ενίσχυση στη σταφίδα και για τη νέα προγραμματική περίοδο”. Ο κ. Λιβανός υποστήριξε ότι το θέμα με τη σταφίδα έχει μπερδευτεί, γιατί υπάρχει το απόθεμα στην Ενωση Αιγίου και η πολιτεία δεν έχει τη δυνατότητα να απορροφήσει το απόθεμα από την Παναιγιάλειο. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι οι παραγωγοί της κορινθιακής σταφίδας έχουν λάβει 10.058,297 ευρώ ως επιστρεπτέες προκαταβολές, ενώ και οι μεταποιητικές επιχειρήσεις έχουν λάβει ενίσχυση 3.073.343,23 ευρώ. Είπε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποδέχθηκε το αίτημα να υπάρξει παράταση της προθεσμίας παράδοσης για τη λήψη της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τους παραγωγούς έως τις 28 Ιανουαρίου 2022 και για τους μεταποιητές έως τις 18 Φεβρουαρίου 2022, ενώ ενημέρωσε πως η Παναιγιάλειος έχει λάβει 350.000 ευρώ ως επιστρεπτέα προκαταβολή, 386.292,78 ευρώ ως επιδότηση τόκων και μέσω του ταμείου εγγυοδοσίας έχει συνάψει και δάνειο 7,5 εκ. ευρώ. Ο υπουργός εξήγησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρά τα επανειλημμένα αιτήματά του, έχει αρνητική θέση και δεν επιτρέπει την απόσυρση των αποθεμάτων σταφίδας, “δυνατότητα απόσυρσης λοιπόν δεν υπάρχει. Δεν μας δίνει τη δυνατότητα η ΕΕ”.

Η Επιτροπή, όπως είπε ο κ. Λιβανός, προτείνει την αξιοποίηση του τριετούς προγράμματος για τη διανομή φρούτων, γάλακτος και λαχανικών στα σχολεία για την απορρόφηση των αποθεμάτων σταφίδας. “Δεν μπορεί, όμως, να υλοποιηθεί αυτό το πρόγραμμα, διότι έχουν βγει οι προκηρύξεις για την υλοποίηση του προγράμματος, κάποιες είναι ήδη στο Ελεγκτικό Συνέδριο για προσυμβατικό έλεγχο και τυχόν ανατροπή με την προσθήκη νέου προϊόντος θα έθετε σε κίνδυνο ολόκληρο το πρόγραμμα. Αρα κι αυτό δεν είναι μια λύση που μπορούμε να υλοποιήσουμε”, ανέφερε ο υπουργός. Υποστήριξε ότι “βρισκόμαστε δίπλα στο πρόβλημα. Απλά πρέπει να μας εμπιστευθούν και οι Ενώσεις της Μεσσηνίας και του Αιγίου ότι αυτό που τους λέμε ισχύει και αποδεικνύεται από τα έγγραφα”.

Ολοκληρώνοντας, ενημέρωσε ότι μεθαύριο Πέμπτη έχει καλέσει σε σύσκεψη στο υπουργείο όλες τις Ενώσεις και Ομάδες Παραγωγών, “προκειμένου να διατυπώσουν προτάσεις, ώστε να βρεθεί η βέλτιστη λύση για την αξιοποίηση των χρημάτων που έχει διασφαλίσει η κυβέρνηση για τους παραγωγούς σταφίδας”.

Γ.Σ.