Παρασκευή, 17 Δεκεμβρίου 2021 22:06

Πρόταση απορρόφησης αποθεμάτων σταφίδας με 1,40 ευρώ το κιλό - Σε αναμονή απάντησης τυποποιητών

Γράφτηκε από τον
Πρόταση απορρόφησης αποθεμάτων σταφίδας με 1,40 ευρώ το κιλό - Σε αναμονή απάντησης τυποποιητών

 

“Στον αέρα” είναι μέχρι αυτή την ώρα η πρόταση απορρόφησης 4.500 τόνων σταφίδας εσοδείας 2020 σε τιμή 1,40 ευρώ το κιλό, την οποία κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιος Λιβανός στους συνεταιριστές κατά τη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης.

Με την πρόταση διαφώνησαν αρχικώς ιδιώτες τυποποιητές, με τους οποίους πρέπει να υπάρξει "σιωπηρή συμφωνία" για κατώτατη τιμή παραγωγού 1,40 ευρώ το κιλό, ώστε να προχωρήσει η απορρόφηση. Στη συνέχεια οι ιδιώτες είπαν πως θα επανεξετάσουν την πρόταση και θα απαντήσουν στο υπουργείο ώστε να προχωρήσει σε επίσημες ανακοινώσεις. Μέχρι αυτή την ώρα το υπουργείο δεν έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση, και έτσι κανένας δεν γνωρίζει τι θα γίνει τελικώς με την απορρόφηση των 4.500 τόνων.

Αν δεν συμφωνήσουν οι ιδιώτες τυποποιητές για τιμή παραγωγού 1,40 ευρώ ενδέχεται να ναυαγήσει το σχέδιο απορρόφησης, επειδή το υπουργείο δύσκολα θα πληρώσει χρήματα που δεν θα φτάσουν στον παραγωγό. Ειδικά αν οι ιδιώτες συνεχίσουν να προσφέρουν 0,7 - 0,8 ευρώ το κιλό, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να προκύψει αδιέξοδο, καθώς η κυβέρνηση θέλει να ενισχύσει το εισόδημα των παραγωγών. Σε αυτή την περίπτωση το υπουργείο ενδέχεται να επιχειρήσει να φορτώσει τις ευθύνες στους ιδιώτες τυποποιητές, υποστηρίζοντας πως έκανε ό,τι μπορούσε για την ενίσχυση του εισοδήματος των παραγωγών.

Στην αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή συμφωνήσουν τελικώς οι ιδιώτες τυποποιητές, θα προχωρήσει το σχέδιο απορρόφησης και το απόθεμα της σταφίδας θα χρησιμοποιηθεί για απόσταξη ή άλλο σκοπό.

Θ.Λ.


NEWSLETTER