Σάββατο, 15 Ιανουαρίου 2022 08:48

Μαντάς - Κουνινιώτης: “Αλληλογραφία” για τη σταφίδα

Γράφτηκε από την
Μαντάς - Κουνινιώτης: “Αλληλογραφία” για τη σταφίδα

 

Σε δημόσια αντιπαράθεση για τη στήριξη των σταφιδοπαραγωγών εξελίχθηκε η αλληλογραφία του βουλευτή Περικλή Μαντά με τον επιχειρηματία Νικήτα Κουνινιώτη, ενώ την ίδια ώρα 26 σύμβουλοι της αντιπολίτευσης ζητούν να συζητηθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου η ενίσχυση της σταφίδας.

Υπενθυμίζουμε ότι προχθές ο κ. Μαντάς είχε ζητήσει να δοθεί παράταση στην προθεσμία για τη συνδεδεμένη ενίσχυση, έως το τέλος Φεβρουαρίου. Χθες διέρρευσε στον Τύπο επιστολή του κ. Κουνινιώτη με την οποία αμφισβητεί όσα υποστηρίζει ο κ. Μαντάς αναφορικά με την τιμή της σταφίδας. Ο κ. Κουνινιώτης υποστηρίζει ότι 0,50 ευρώ δίνει προκαταβολή η Πανιαγιάλειος Ενωση Συνεταιρισμών και ότι το προϊόν πωλείται 1 ευρώ το κιλό.

Στην απάντησή του ο κ. Μαντάς σημειώνει ότι οι πανηγυρισμοί από την πλευρά Κουνινιώτη για τιμή 1 ευρώ ανά κιλό αποτελούν «μεγάλη πρόκληση» για κάθε παραγωγό, σημειώνοντας ότι οι αγρότες γνωρίζουν καλά την πορεία όλων όσοι έχουν εμπλακεί στην υπόθεση αυτή. Ο κ. Μαντάς επίσης ζητά από τον κ. Κουνινιώτη, να του εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους η εταιρεία που εκπροσωπεί κατά δήλωσή του αγοράζει σταφίδα 1 ευρώ ανά κιλό, δηλαδή σε χαμηλότερη τιμή από αυτή που έχει συμφωνηθεί. Τέλος ο κ. Μαντάς ρωτά τον κ. Κουνινιώτη αν συμφωνεί  να δοθεί παράταση στην προθεσμία για τη συνδεδεμένη ενίσχυση έως το τέλος Φεβρουαρίου.

 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΥΝΙΝΙΩΤΗ

Η επιστολή του Νικήτα Κουνινιώτη προς τον Περικλή Μαντά αναφέρει: «Ενημερωθήκαμε για την ανακοίνωση σας σχετικά με το θέμα της κορινθιακής σταφίδας, ένα θέμα με το οποίο έχετε ασχοληθεί ιδιαίτερα. Παρά την ενασχόλησή σας όμως διαπιστώνουμε πως είσαστε ελλιπέστατα ενημερωμένος.

Συνεχίζετε να αναφέρετε πως η τιμή της σταφίδας έχει φτάσει στα 0,50 ευρώ, ενώ εάν είχατε την υπομονή να ερευνήσετε την αγορά και είχατε λάβει πλουραλιστική ενημέρωση θα διαπιστώνατε ότι αυτή η τιμή δεν υπάρχει.

Καθώς δε η ενημέρωση που έχετε πιθανόν να είναι μονόπλευρη, έχετε μπερδέψει την τιμή της αγοράς με την προκαταβολή που δίνει η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, η οποία είναι 0,50 ευρώ. Το οποίο βέβαια κάνει παραβιάζοντας τον νόμο, που κι εσείς έχετε ψηφίσει, καθώς για την αγορά είναι υποχρεωτικό να εκδίδεται οριστικό τιμολόγιο. Το οποίο βέβαια είναι μέγα θέμα και δεν θα έπρεπε να το προσπερνάτε.

Συνημμένα θα βρείτε τιμολόγια αγοράς από την εταιρεία μας μέχρι και σήμερα όπου αγοράζουμε σταφίδες στην τρέχουσα τιμή της αγοράς πού είναι 1 ευρώ/κιλό. Έχετε δει μήπως έστω ένα τιμολόγιο κομμένο στα 0,50 ευρώ/κιλό που λέτε; Είναι δυνατόν η τιμή να είναι 50 λεπτά και η εταιρεία μας να αγοράζει σε τιμή διπλάσια;

Θα παρακαλούσα εκ μέρους όλων των υπολοίπων εμπλεκομένων του κλάδου, μεταποιητικές εταιρείες, ανεξάρτητους συνεταιρισμούς και παραγωγούς που μας εμπιστεύονται χρόνια, να διορθώσετε τις για άλλη μια φορά λανθασμένες και παραπλανητικές δηλώσεις σας, και να φροντίσετε να ενημερωθείτε εκ νέου από όλους τους εμπλεκόμενους του κλάδου για να αποκτήσετε μια πλήρη εικόνα της αγοράς και της πραγματικότητας.

Καταλαβαίνουμε την ανάγκη σας να απευθυνθείτε στους σταφιδοπαραγωγούς -ψηφοφόρους σας αλλά πρέπει να γνωρίζετε με σαφήνεια πως η προστασία και η συνέχιση της καλλιέργειας της κορινθιακής σταφίδας αφορά την διαβίωσή μας, την βιωσιμότητα των εταιρειών μας, του ανθρώπινου δυναμικού μας, των συνεργατών μας και των σταφιδοπαραγωγών που μας εμπιστεύονται.

Παρακαλώ πάρα πολύ, εξετάστε και παρουσιάστε τη σωστή εικόνα ή μην ασχολείστε γιατί παρεμβαίνοντας με δηλώσεις τέτοιου τύπου, δημιουργείτε λανθασμένες εντυπώσεις στην αγορά, ιδίως στους πελάτες μας στο εξωτερικό, οι οποίοι ακούγοντας αυτές τις λανθασμένες τιμές πιέζουνε όπως είναι φυσιολογικό για παρακάτω τιμή διάθεσης του προϊόντος, το οποίο εκτός από επικίνδυνο είναι και σε  βάρος όλων μας, βεβαίως δε και των παραγωγών».

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΝΤΑ

Αναλυτικά η επιστολή - απάντηση του κ. Μαντά:

«Σε απάντηση της από 14/01/2022 επιστολής σας σχετικά με τις θέσεις που δημόσια διατύπωσα για την ομαλοποίηση της αγοράς της κορινθιακής σταφίδας, την εφαρμογή της συμφωνίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την απορρόφηση των αποθεμάτων σοδειάς 2020 με τιμή 1,40 ευρώ ανά κιλό και το αίτημα για παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας για τη χορήγηση της συνδεδεμένης ενίσχυσης, οφείλω να σας ενημερώσω ότι όποιον παραγωγό και αν ρωτήσετε, μάλλον θα σας πει ότι αποτελεί μεγάλη πρόκληση να πανηγυρίζετε για την τιμή του 1 ευρώ ανά κιλό, την οποία επιλέγετε να προσφέρετε στους παραγωγούς αυτή την περίοδο.

Είμαι βέβαιος ότι θα ήταν περισσότερο χρήσιμο και παραγωγικό, αντί για τους σχετικούς πανηγυρισμούς, να συνταχθείτε στην κοινή προσπάθεια όλων μας να επανέλθει η τιμή του προϊόντος στο ύψος της τελευταίας πενταετίας, έτσι ώστε κάθε παραγωγός να αμείβεται ανάλογα και σε πλήρη αντιστοιχία με τον κόπο και την εργασία του, ιδιαίτερα σε αυτές τις αντίξοες συνθήκες που όλοι βιώνουμε. Το γεγονός όμως ότι αποφεύγετε ακόμη και σήμερα, έπειτα από όλα όσα έχουν συμβεί τους τελευταίους μήνες, να συνταχθείτε στην κοινή αυτή προσπάθεια, πιθανότατα σημαίνει ότι η προσπάθεια αυτή είτε αντίκειται στα επιχειρηματικά σας συμφέροντα, είτε θεωρείτε την εξευτελιστική αυτή τιμή ως την ενδεδειγμένη για το προϊόν.

Σε κάθε περίπτωση όμως θα ήθελα να σας ενημερώσω με την ευκαιρία που μου δίνετε και όσον αφορά τη “μονόπλευρη” και “ελλιπή” ενημέρωση που αναφέρετε ότι έχω λάβει, ότι η ενημέρωσή μου για το θέμα της σταφίδας προέρχεται κυρίως από τους ίδιους τους παραγωγούς, οι οποίοι είναι σε θέση να παρέχουν καθ’ όλα έγκυρη και αξιόπιστη πληροφόρηση, αφού συνήθως αυτοί είναι που πληρώνουν κάθε φορά το “μάρμαρο” της δικής σας επιχειρηματικής στρατηγικής. Προφανώς η επιχειρηματική σας στάση και πολιτική αποτελεί δικό σας δικαίωμα και προνόμιο και έχετε κάθε περιθώριο να τη διαμορφώνετε όπως εσείς νομίζετε, ωστόσο καλό είναι να έχετε υπόψη σας ότι τόσο εμένα, όσο και εσάς, οι παραγωγοί μας γνωρίζουν σε άριστο επίπεδο. Διότι γνωρίζουν τόσο εμένα ως πολιτικό, που σε πληθώρα περιπτώσεων έχω κληθεί να υπερασπιστώ τα συμφέροντά τους. Αλλά γνωρίζουν και εσάς ως επιχειρηματία, που για πολλές δεκαετίες έχετε επιχειρηματικές συναλλαγές μαζί τους.

Αντιλαμβάνομαι την ενόχλησή σας από τις δημόσιες παρεμβάσεις μου, ιδιαίτερα μετά την ανακοίνωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιου Λιβανού, ότι το ΥπΑΑΤ σκοπεύει να προβεί στην υλοποίηση ενός προγράμματος απορρόφησης του αποθέματος του 2020, με τη δέσμευση ότι οι πράξεις στην αγορά της σταφίδας μετά την εκκίνηση του προγράμματος θα ανέλθουν στο ποσό των 1,40 ευρώ ανά κιλό. Πιθανόν να πρόκειται για μια εξέλιξη που δεν σας εξυπηρετεί, δεδομένης της γνωστής στάση σας καθ’ όλη τη διάρκεια της πρόσφατης “κρίσης” της κορινθιακής σταφίδας, ειδικά κατά τους τελευταίους μήνες.

Αφού όμως επιλέξατε τη δημόσια συζήτηση και διαφωνία μαζί μου, και δεδομένου ότι οι δικές μου θέσεις είναι εδώ και μήνες γνωστές σε όλους, εκτιμώ ότι θα ήταν χρήσιμο να τοποθετηθείτε και να απαντήσετε κι εσείς με τη σειρά σας στα εξής σημαντικά ερωτήματα:

• Εφόσον η εταιρεία που εκπροσωπείτε προτίθεται να υλοποιήσει τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στη κλειστή συνεδρίαση που προσκάλεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων στις 16 Δεκεμβρίου 2021 και βάσει της οποίας προβλέπεται απορρόφηση των αποθεμάτων με τιμή 1,40 ευρώ ανά κιλό, για ποιον λόγο πραγματοποιείτε κατά δήλωσή σας αγορές προϊόντος με τιμή 1,00 ευρώ ανά κιλό, δηλαδή κάτω από το συμφωνηθέν ποσό, λίγες ημέρες πριν τεθεί η συμφωνία σε εφαρμογή και σε συνθήκες ασφυκτικής πίεσης των παραγωγών, προκειμένου να διασφαλίσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση που δικαιούνται;

• Συμφωνείτε με την παράταση της προθεσμίας υποβολής δικαιολογητικών για τη συνδεδεμένη ενίσχυση μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου 2022, προκειμένου να μην συνεχίσουν να αναγκάζονται οι παραγωγοί να πουλήσουν το προϊόν τους στις εξευτελιστικές τιμές που προσφέρονται από 0,50 έως 1,00 € και να αναμένουν την υλοποίηση του προγράμματος απορρόφησης του υπουργείου;

Εκτιμώ ότι οι στιγμές αυτές δεν προσφέρονται για άγονες αντιδικίες και αντιπαραθέσεις. Είναι φανερό σε όλους ότι για να βγούμε από το αδιέξοδο που έχουμε περιέλθει, πρέπει να αντιληφθούμε ότι η μοναδική προοπτική για βιώσιμη και λειτουργική λύση προς όφελος όλων των εμπλεκόμενων μερών, αλλά και για την εύρωστη λειτουργία της αγοράς, αποτελεί η εφαρμογή της συμφωνίας του υπουργείου στις τιμές που καθορίστηκαν και σε καμία περίπτωση χαμηλότερες, όπως συμβαίνει αυτή την περίοδο.

Εφόσον με γνωρίζετε έστω και λίγο, θα πρέπει να ξέρετε ότι τουλάχιστον στον βαθμό που με αφορά, δεν πρόκειται να σταματήσω μέχρι την οριστική λύση του τεράστιου προβλήματος που έχει ανακύψει, μέσα από την αποκατάσταση της ομαλότητας στην αγορά της κορινθιακής σταφίδας και τη διασφάλιση των συμφερόντων κάθε Έλληνα παραγωγού».

 

ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ

Οι 26 περιφρειακοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης (παρατάξεις Νέα Πελοπόννησος, Νέοι Δρόμοι, Αγωνιστική Συνεργασία, Ανταρσία στο Μοριά, Πράσινη Πελοπόνησος  και η ανεξάρτητη Μαργαρίτα Σπυριδάκου) αναφέρουν στην επιστολή τους προς τον πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Γιάννη Μαλτέζο:

«Καταθέτουμε πρόταση για να διεξαχθεί έκτακτη συνεδρίαση με τη διαδικασία της συγκέντρωσης του 1/3 των υπογραφών, όπως προβλέπει ο νόμος, για το σοβαρό θέμα της οικονομικής καταστροφής των σταφιδοπαραγωγών, με βασική ευθύνη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης.

Είναι γνωστό ότι παρά τα όσα δήλωσε ο κ. υπουργός, πριν σχεδόν ένα μήνα, η κατάσταση για τους σταφιδοπαραγωγούς είναι τραγική. Οι περισσότεροι έχουν ήδη πουλήσει με 50 – 80 λεπτά. Οι ιδιώτες εδώ και καιρό δεν αγοράζουν ούτε 1 κιλό σταφίδα και ο υπουργός δεν κάνει τίποτα, παρά την δέσμευσή του για να υπάρξει απορρόφηση της σταφίδας από τις αποθήκες της Παναιγιαλείου Ένωσης, οι οποίες είναι γεμάτες.

Επιπλέον, οι σταφιδοπαραγωγοί κινδυνεύουν να μην πάρουν ούτε την συνδεδεμένη ενίσχυση, κι αυτό επειδή η χρονική περίοδος για να κοπούν τα τιμολόγια πώλησης  λήγει στις 28 Ιανουαρίου.

Με δεδομένα όλα τα ανωτέρω και επιπρόσθετα, για να μπορέσουν να καλλιεργήσουν οι σταφιδοπαραγωγοί, θα πρέπει η σταφίδα να πουληθεί στο 1,50 ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι μια ιστορική καλλιέργεια για την χώρα μας και για την Περιφέρεια μας θα οδηγηθεί σε άμεση εγκατάλειψη.

Για όλους αυτούς τους λόγους και με το επιπλέον δεδομένο ότι ο κ. περιφερειάρχης έχει δεσμευθεί από τον Ιούλιο, ότι είναι υπέρ της κάλυψης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών, αν υπάρχει πρόβλημα, πρόβλημα που όχι μόνο υπάρχει αλλά είναι και οξύτατο, προτείνουμε οι υπογράφοντες: να συζητηθεί το θέμα σε έκτακτη και κατεπείγουσα συνεδρίαση, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο νόμος, και να ληφθεί ομόφωνη απόφαση συμπληρωματικής ενίσχυσης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών».


NEWSLETTER