Τρίτη, 18 Ιανουαρίου 2022 08:47

Μείωση του κόστους παραγωγής ζητούν οι αγρότες της Μεσσήνης (βίντεο)

Γράφτηκε από τον

 

Χειρότερη από κάθε άλλη χρονιά αναμένεται να είναι η φετινή για τους αγρότες, όπως τόνισαν χθες οι επικεφαλής του Αγροτοκτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσήνης.

Σε συνέντευξη Τύπου στον σταθμό της πόλης, ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Θεοδωρακόπουλος, ο γραμματέας Σπύρος Νικολόπουλος και ο βετεράνος Κώστας Δουρούμης μέλος, σημείωσαν την τεράστια αύξηση στο κόστος παραγωγής που δεν τους επιτρέπει να καλλιεργήσουν, ζήτησαν ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και κάλεσαν την κυβέρνηση να μειώσει το κόστος παραγωγής, να δώσει λύση στο θέμα της σταφίδας και να λάβει μέτρα για τον άνισο ανταγωνισμό από τις αιγυπτιακές πατάτες. Επεσήμαναν ότι όλη αυτή η κατάσταση τους οδηγεί σε κινητοποιήσεις, στο δρόμο με τα τρακτέρ και ζήτησαν από τους τοπικούς βουλευτές και τους αιρετούς της αυτοδιοίκησης να ενδιαφερθούν για τα προβλήματά τους.

Ο πρόεδρος του συλλόγου Χρ. Θεοδωρακόπουλος παρατήρησε ότι “θα είναι πάρα πολύ δύσκολη η χρονιά για μας τους αγρότες, με πολύ μεγαλύτερα προβλήματα”. Αναφέρθηκε στο δυσβάστακτο κόστος παραγωγής, στην τεράστια αύξηση στα εφόδια και στα πολλά προβλήματα με τον ΕΛΓΑ.

“Ολα αυτά μας οδηγούν να βγούμε στους δρόμους. Να κάνουμε κινητοποιήσεις και να διεκδικήσουμε”, επεσήμανε χαρακτηριστικά. Είπε ότι “είναι μικρή η αύξηση σε κάποια προϊόντα, όμως είναι τεράστια η αύξηση στο κόστος παραγωγής και δεν έχει μειωθεί ο φόρος στο πετρέλαιο”. Και πρόσθεσε πως “τα 50 εκ. ευρώ και όχι σε όλους, που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός δεν φθάνουν ούτε για ένα γέμισμα στα τρακτέρ”.

Ο γραμματέας του συλλόγου Σπ. Νικολόπουλος ανέφερε ότι “είναι άλλη μια δύσκολη χρονιά που οδηγεί στο ξεκλήρισμα και στο διώξιμο από τα χωράφια. Ο αγρότης παλεύει μόνος και αβοήθητος απέναντι σε όλους”. Για το σοβαρό ζήτημα της σταφίδας διαμαρτυρήθηκε ότι “μας στέλνουν στον γκρεμό” και παρατήρησε πως “η σταφίδα είναι ακόμα σε αποθήκες. Υπουργείο κι έμποροι παίζουν παιχνίδι. Και αν πουλήσει ο παραγωγός, θα πουλήσει με ανοιχτό τιμολόγιο, με κάτω από 1 ευρώ”. Επεσήμανε ότι “το αίτημά μας για ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, για να μας μείνει κάτι για τις οικογένειές μας, είναι πιο αναγκαίο από ποτέ” και κάλεσε τους αρμόδιους “να πάρουν την ευθύνη τους, γιατί η σταφίδα είναι στις αποθήκες”. Κάλεσε τον κάθε αγρότη “να βγει μαζί μας στο δρόμο με το τρακτέρ, είναι η δύναμή του” και σημείωσε εξαπολύοντας επίθεση στην κυβέρνηση: “Οι εφοπλιστές παίρνουν τεράστια επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο και εμείς παρακαλάμε. Τα λιπάσματα έχουν αυξηθεί πάνω από 120%, δεν μπορούμε να ρίξουμε. Η ΔΕΗ, το αγροτικό ρεύμα έχει διπλασιαστεί. Η μείωση της ρήτρας αναπροσαρμογής είναι ψίχουλα”.

Ο βετεράνος αγρότης Κ. Δουρούμης στάθηκε στο ζήτημα της πατάτας επικρίνοντας τους υπεύθυνους. “Από τα 35 εκατομμύρια κιλά πατάτες που βγάζαμε, έχουμε πέσει στα 7 - 8 εκ. και θα πάμε στα 4. Βομβαρδιζόμαστε από την Αίγυπτο, έρχονται πατάτες και βαφτίζονται ελληνικές. Δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε, γιατί εκεί το λίπασμα, τα εργατικά, όλα είναι πολύ πιο φθηνά. Οταν το άλλο άλογο ξεκινάει 100 μέτρα μπροστά, πώς να συναγωνιστώ;”. Παρατήρησε πως “δεν μας θέλουν, θέλουν να φύγουμε, αλλά μας έχουν χρεοκοπήσει” και κατήγγειλε τη διαφορά της τιμής της πατάτας στον παραγωγό και στο ράφι λέγοντας: “Σας έδειξα τιμολόγιο που πούλησα 10 λεπτά πατάτες και στο σούπερ μάρκετ είχαν 80. Είναι 5 εταιρείες κι ελέγχουν τα πράγματα. Οσο πιο πολλές πατάτες βγάζεις, τόσο πιο μεγάλο είναι το χρέος”.

Ο Κ. Δουρούμης κάλεσε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη “να κατεβάσει το λίπασμα, το φυτοφάρμακο, το ρεύμα, για να συναγωνιστούμε” και σημείωσε διαμαρτυρόμενος: “Εχουμε πρόβλημα με τα παιδιά μας που έμειναν στα χωράφια. Με μία μπαταρία σε 3 τρακτέρ προσπαθούμε να δουλέψουμε”.

Τέλος, κάλεσε τοπικούς βουλευτές, δημάρχους και αντιπεριφερειάρχες - περιφερειάρχη “να ενδιαφερθούν, γιατί θα μας βρουν μπροστά τους”.

Γ.Σ.