Τρίτη, 28 Μαϊος 2013 08:11

Σύμφωνα με ενημέρωση του Παν. Αλευρά: Μέχρι 15 Ιουνίου η απάντηση για το ΠΟΠ στην Κομισιόν

Γράφτηκε από την
Σύμφωνα με ενημέρωση του Παν. Αλευρά: Μέχρι 15 Ιουνίου η απάντηση  για το ΠΟΠ στην Κομισιόν

"Εως τις 15 Ιουνίου το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θ’ απαντήσει τεκμηριωμένα στις ενστάσεις που υπάρχουν και θα σταλούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την τελική απόφαση επέκτασης του ΠΟΠ ελαιόλαδο Καλαμάτας σε όλο το νομό". 

Αυτό ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Μεσσηνίας Παν. Αλευράς κατά τη διάρκεια της συνάντησης με εκπροσώπους του Συλλόγου Υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΣΥΜΕΠΟΠ) και εξέθεσε τις απόψεις του για τα προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης προϊόντα. 

Ο κ. Αλευράς τόνισε την αναγκαιότητα του ελέγχου στη διακίνηση και σήμανση προϊόντων ΠΟΠ, καθώς επίσης στην τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής και επεξεργασίας. Και πρόσθεσε ότι κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον γενικό γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Δημήτριο Μελά, η διαδικασία της επέκτασης ΠΟΠ ελαιόλαδο "Καλαμάτα" βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, ενώ ολοκληρώνεται σε λίγες μέρες η διαδικασία διαβούλευσης για τις ενστάσεις.

Ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ακόμη ότι: 

"Αυτό είναι αίτημα όλων των Μεσσηνίων παραγωγών και οποιαδήποτε άλλη σκέψη τη δεδομένη στιγμή είναι άκαιρη χρονικά. Εφόσον ολοκληρωθεί η επέκταση τότε μπορούν να γίνουν χρήσιμες τροποποιήσεις, όπως η συσκευασία και η τυποποίηση εντός ζώνης.

Σε όλα αυτά κυρίαρχο ρόλο έχει ο διαχειριστής του ονόματος, η ΕΑΣ Μεσσηνίας που έχει και την πρωτοβουλία των κινήσεων. Θεωρούμε ότι το ελαιόλαδο είναι ένα προϊόν που μας ενώνει όλους, ο σκοπός είναι κοινός και η ταυτοποίηση και η εξωστρέφεια του προϊόντος είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Με την επέκταση του ΠΟΠ ελαιόλαδο "Καλαμάτα" θα είναι ένα προϊόν ΠΟΠ με τη μεγαλύτερη ποσότητα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση, δεδομένου ότι οι παραγωγοί ανέρχονται σε 56.000 και η παραγωγή άνω των 45.000 τόνων ελαιόλαδο".


NEWSLETTER