Πέμπτη, 17 Φεβρουαρίου 2022 08:48

Δυναμική κινητοποίηση αγροτών στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Δυναμική κινητοποίηση αγροτών στην Καλαμάτα

 

Να σκύψει στα προβλήματα των αγροτών και να ικανοποιήσει τα αιτήματά τους, καθώς πλέον υπάρχει σοβαρό ζήτημα επιβίωσης, απαίτησαν από την κυβέρνηση αγρότες της Μεσσηνίας, που με τα τρακτέρ τους έφθασαν χθες στην Καλαμάτα και πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία και μπροστά από το Διοικητήριο.

Ξεκαθάρισαν ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους μέχρι να δικαιωθεί και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, καθώς με τις συνθήκες που βιώνουν δεν μπορούν να καλλιεργήσουν και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Επιστρέφοντας στους τόπους κατοικίας τους στη Μεσσήνη και στα χωριά της Πυλίας (Χανδρινού, Γλυφάδα, Βλαχόπουλο κ.ά.) αργότερα το μεσημέρι, οι αγρότες απέκλεισαν για μισή ώρα τον δρόμο πριν τη Μεσσήνη.

Στην είσοδο του Διοικητηρίου πέταξαν κούρβουλα από σταφίδα, στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ότι η καλλιέργεια της σταφίδας κινδυνεύει με εξαφάνιση αν δεν στηριχθεί από την κυβέρνηση. Στον ίδιο χώρο συναντήθηκαν με τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας Βασίλη Καπέλιο και τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Παραγωγής Στάθη Αναστασόπουλο, οι οποίοι δήλωσαν ότι κατανοούν τους λόγους της κινητοποίησης και δεσμεύτηκαν να μεταφέρουν τα αιτήματά τους στην κυβέρνηση και να προωθήσουν έργα και ζητήματα αρμοδιότητας της Περιφέρειας. Ενταση επικράτησε όταν κάποιοι από τους συγκεντρωμένους αγρότες ζητούσαν από τους αντιπεριφερειάρχες να πάρουν συγκεκριμένη θέση για τα αιτήματά τους για τις φοβερές αυξήσεις στο πετρέλαιο, στο ρεύμα και στο λίπασμα και τους κατηγορούσαν ότι δεν ενδιαφέρθηκαν και δεν πίεσαν όσο έπρεπε για το ζήτημα της σταφίδας. Χαρακτηριστικά όταν ο κ. Αναστασόπουλος τους είπε ότι προωθούνται έργα λιμνοδεξαμενών και αναβάθμισης γεωτρήσεων για να έχουν νερό να ποτίσουν, αγρότες αντέδρασαν φωνάζοντας: “Τι να το κάνουμε το νερό αφού δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε;”.

Ο γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Μεσσήνης Σπύρος Νικολόπουλος, εκπροσωπώντας τους συγκεντρωμένους αγρότες, ζήτησε από τους αντιπεριφερειάρχες να συνεδριάσει το αμέσως επόμενο διάστημα σε συγκεκριμένη ημερομηνία το Περιφερειακό Συμβούλιο για τα προβλήματά τους με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας τους και να δεσμευτούν για την άμεση υλοποίηση έργων της αρμοδιότητάς τους.

Την αντίδραση των συγκεντρωμένων αγροτών προκάλεσε η παρουσία αστυνομικής δύναμης (ΜΑΤ) στο Νοσοκομείο Καλαμάτας. “Ηρθαμε ειρηνικά να διαμαρτυρηθούμε, να εξαφανιστεί η Αστυνομία”, σημείωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Κώστας Αποστολόπουλος και τόνισε πως “αν δούμε μια κλούβα μπροστά μας θα κλείσουμε το δρόμο”.

Στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας στους συγκεντρωμένους αγρότες με τα τρακτέρ εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους πολίτες, επισημαίνοντας πως όλος ο κόσμος, με πρώτους τους αγρότες, αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα από την ακρίβεια στο πετρέλαιο, στο ρεύμα και στα βασικά είδη που αγοράζει από το σούπερ μάρκετ.

Οι αγρότες της Μεσσήνης και της Πυλίας που κινητοποιήθηκαν, διεκδικούν: “Μείωση του κόστους παραγωγής με κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής για το ρεύμα, αφορολόγητο πετρέλαιο, επιδότηση των ζωοτροφών και των αγροεφοδίων, κατάργηση του ΦΠΑ στα μέσα και εφόδια. Προστασία από τις φυσικές καταστροφές, με υλοποίηση όλων των απαραίτητων έργων υποδομής, (αρδευτικά, εγγειοβελτιωτικά κ.ά.), καθώς και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%. Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης”.

Γ.Σ.


NEWSLETTER