Τρίτη, 05 Απριλίου 2022 21:58

Ταχύρρυθμο εκπαιδευτικό τριήμερο για μελισσοκόμους

Γράφτηκε από τον
Ταχύρρυθμο εκπαιδευτικό τριήμερο για μελισσοκόμους

Ξεκίνησε χθες το μεσημέρι στο ΕΛΓΟ «Δήμητρα» Κυπαρισσίας το ταχύρρυθμο εκπαιδευτικό τριήμερο για επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμους.

Στην τριήμερη αυτή εκπαίδευση, που υλοποιείται από το ΕΛΓΟ «Δήμητρα», οι μελισσοκόμοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τον μελισσοκομικό εξοπλισμό και τη συντήρησή του, τα μελισσοκομικά φυτά, τους εχθρούς και τις ασθένειες των μελισσών, αλλά και για τους τρόπους πρόληψης και αντιμετώπισής τους.

Ο διευθυντής Γιώργος Τσουμάνης, αφού καλωσόρισε όλους στο Κέντρο μετά από δύο χρόνια λόγω Covid και έχοντας περάσει και από τη θέση του υπευθύνου του γραφείου της υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινής Αραμπατζή, στάθηκε στην ιδιαίτερη σημασία που έχει ο μελισσοκομικός τομέας, αλλά και στις προσπάθειες ενίσχυσής του, σημειώνοντας ότι ο προϋπολογισμός του Ελληνικού Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος διπλασιάστηκε στα 12.325.290 ευρώ για καθένα από τα έτη 2021 και 2022. Επίσης αναφέρθηκε στην ενίσχυση των μελισσοκόμων για την απώλεια εισοδήματος λόγω Covid, όπου δικαιούχοι ήταν 3.158 επαγγελματίες μελισσοκόμοι. Τέλος σημείωσε πως για πρώτη φορά ξεκινούν τόσο νωρίς οι τριήμερες εκπαιδεύσεις μελισσοκομίας, καθώς τα υπόλοιπα χρόνια οι καταρτίσεις γίνονταν την περίοδο Ιουνίου - Ιουλίου.
Από την πλευρά του ο διευθυντής της ΔΑΟΚ Τριφυλίας Αντώνης Παρασκευόπουλος επισήμανε ότι ο μελισσοκομικός τομέας είναι ένας σημαντικός κλάδος, καθώς η Ελλάδα έχει το 11% των μελισσοκυψελών της ΕΕ και το 8% της παραγωγής της που ξεπερνά τους 16.000 τόνους. Επίσης σημείωσε ότι στην περιοχή γίνονται συνεχείς δράσεις που αφορούν όλους τους κλάδους του πρωτογενούς τομέα με στόχο την ανάπτυξή του.
Εκπαιδευτής είναι ο γεωπόνος Σταμάτης Καλασιούντας, ενώ η διάρκεια της εκπαίδευσης είναι 5 ώρες ημερησίως.

Κ.Μπ.

 


NEWSLETTER