Τετάρτη, 10 Αυγούστου 2022 19:30

Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων: Δεν έχει δοθεί λύση για εργάτες γης

Γράφτηκε από τον
Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων: Δεν έχει δοθεί λύση για εργάτες γης

Δεν έχει δοθεί καμία ξεκάθαρη λύση για το θέμα των εργατών γης επισημαίνει σε ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων, εκφράζοντας την έντονη ανησυχία του για τις συνέπειες που θα υπάρξουν.

Μείωση των καλλιεργειών, αδυναμία συλλογής του ελαιοκάρπου, άδεια ράφια και εκτίναξη των τιμών των προϊόντων, θα είναι η συνέπειες του προβλήματος αν δεν βρεθεί λύση. Είμαστε ένα βήμα πριν την επισιτιστική κρίση, σημειώνουν. Απαιτούν γρήγορη και απλή διαδικασία για την νομιμοποίηση των εργατών.

Αναλυτικά τονίζουν: «Με τα χρονικά περιθώρια να στενεύουν καθώς βρισκόμαστε ένα βήμα πριν τον τρύγο και την ελαιοσυγκομιδή, διαπιστώνουμε πως όσον αναφορά το θέμα των εργατών γης δεν έχει δοθεί ακόμα καμιά ξεκάθαρη λύση. Ένα θέμα το οποίο έχουμε αναδείξει ήδη από την άνοιξη εμείς, όπως και άλλοι αγροτικοί σύλλογοι ανά την χώρα.

Οι εκτάσεις γης που έχουν μείνει ακαλλιέργητες, είτε λόγω του συνεχώς αυξανόμενου κόστους παραγωγής, είτε λόγω της δυσκολίας εύρεσης εργατών, μέρα με την μέρα αυξάνονται. Το εργατικό πρόβλημα δεν είναι κάτι το οποίο μας απασχολεί μόνο την περίοδο της συγκομιδής αλλά καθ΄όλη την καλλιεργητική περίοδο.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων προειδοποιεί για μειωμένες χειμερινές φυτεύσεις στις υπαίθριες και στις υπό κάλυψη καλλιέργειες. Με τα σημερινά δεδομένα ο ελαιόκαρπος θα μείνει στα δέντρα. Κάτι τέτοιο θα έχει ως άμεση συνέπεια το αφανισμό του Έλληνα αγρότη, άδεια ράφια και τιμές απλησίαστες για το μέσο νοικοκυριό,

Ζητάμε άμεσα ξεκάθαρη απάντηση για το ποια είναι τα σημερινά δεδομένα αλλά και ποιο είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα στο ζήτημα των εργατών γης. Απαιτούμε γρήγορη και απλή διαδικασία για την νομιμοποίηση των εργατών αυτών που δεν θα στέλνει τον αγρότη από γραφείο σε γραφείο και από υπηρεσία σε υπηρεσία. Πάντα με γνώμονα τις συνθήκες διαβίωσης και εργασίας αυτών των ανθρώπων.

Είμαστε ένα βήμα πριν από μια επισιτιστική κρίση για την οποία θα είστε οι αποκλειστικοί υπεύθυνοι με την αμέλεια σας».


NEWSLETTER