Κυριακή, 18 Σεπτεμβρίου 2022 08:49

Συνάντηση "Νηλέα" με Στύλιο για εργάτες γης

Γράφτηκε από την
Συνάντηση "Νηλέα" με Στύλιο για εργάτες γης

 

Για το πρόβλημα της έλλειψης εργατών γης ενόψει της ελαιοσυγκομιδής ενημέρωσε τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Στύλιο το Συμβούλιο της Οργάνωσης Οργάνωσης Παραγωγών " Νηλέας".

Παρουσιάστηκαν στον Υφυπουργό  προτάσεις που θα βοηθούσαν στην απλούστευση των διαδικασιών πρόσκλησης εργατών, στην καλύτερη και αμεσότερη εκτίμηση των αναγκών και στην ασφάλιση, η οποία εφόσον οι εργάτες θα απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα, θα πρέπει να είναι σε κάθε περίπτωση με εργόσημο.

Προτάσεις επίσης παρουσιάστηκαν και για την εκμηχάνιση της συγκομιδής με μηχανήματα, που θα μπορούν οι παραγωγοί να προμηθεύονται εκτός των σχεδίων βελτίωσης και μέσω των οργανώσεών τους, με ευέλικτα προγράμματα που θα εκπονούνται σε ετήσια βάση. 

Επίσης τέθηκε το ζήτημα των έργων υποδομής κυρίως των αρδευτικών, που εκτός από την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, θα μπορούσαν να συμβάλλουν και στην εγκατάσταση νέων καλλιεργειών, τα οποία θα βοηθούσαν στην απεξάρτηση από τη μονοκαλλιέργεια. Ένα ακόμα  ζήτημα που τέθηκε στη συζήτηση, αφορά τους επιλαχόντες του προγράμματος νέων αγροτών που προκηρύχθηκε το 2021 για το οποίο ο Υφυπουργός  είπε ότι υπάρχει η πρόθεση να συμπεριληφθούν στην προκήρυξη του Νοεμβρίου 2022.

Στη συνάντηση παρευρέθηκε και ο ΓΓ της ΚΕΔΕ κ. Δημήτρης Καφαντάρης, ο οποίος προσφέρθηκε για τον άμεσο προγραμματισμό της  συνάντησης,. Από την ομάδα παραγωγών συμμετείχαν, οι Κόκκινος Γιώργος, πρόεδρος, Μπαχούμας Γιώργος, γραμματέας, Μαθιός Φώτης, ταμίας, Πουλόπουλος Γιάννης, μέλος και το μέλος του εποπτικού συμβουλίου Νίκος Τσαγκάρης.. 

Ο κύριος Καφαντάρης επεσήμανε στον Υφυπουργό το σπουδαίο  έργο που επιτελεί ο "Νηλέας", αλλά και την μεγάλη εμπειρία που πλέον έχει αποκτήσει μέσα απο την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων στον τομέα της ελαιοκαλλιέργειας. Παράλληλα αναφέρθηκε στην επιτακτική ανάγκη υιοθέτησης των αιτημάτων που κατατέθηκαν, γιατί έτσι θα βοηθηθεί αποτελεσματικά η ελαιοκαλλιέργεια και η ενίσχυση της αγροτικής οικονομίας. 


NEWSLETTER