Παρασκευή, 07 Οκτωβρίου 2022 17:39

Καλαμάτα: Στο 1,30 με 1,35 ευρώ η τιμή του φιστικιού

Γράφτηκε από τον

Στο 1,30 με 1,35 ευρώ είναι η τιμή στη φετινή παραγωγή του φιστικιού στην περιοχή της Καλαμάτας.

Τιμή αρκετά πάνω από πέρσι, όμως, παραγωγοί επισημαίνουν πως δεν καλύπτει τα έξοδα, λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους της καλλιέργειας, από τις ανατιμήσεις όλων των υλικών και της ενέργειας.

Την τιμή του 1,30 με 1,35 ευρώ μας ανακοίνωσε ο έμπορος - τυποποιητής Νίκος Παπαθεοδώρου, που παρατήρησε πως “είναι καλύτερο ποιοτικά φέτος το φιστίκι”. Υπενθύμισε ότι πέρσι η τιμή ήταν 1 με 1,05 και σημείωσε πως “πρέπει να κρατηθεί και του χρόνου η τιμή”. Διευκρίνισε ότι “τα
φιστίκια που ήρθαν από το εξωτερικό, αποφλοιώθηκαν κι έκαναν τη διαφορά”.

Ο παραγωγός και αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας Γιώργος Δούβας μας είπε ότι “τα φιστίκια που βγαίνουν, δεν ξεπερνούν τα 450 κιλά το στρέμμα” και παρατήρησε πως “η τιμή θα πρέπει να είναι πάνω από 1,5 ευρώ, για να καλύψουμε τα έξοδα, που είναι 540 ευρώ το στρέμμα”.
Εξήγησε ότι “δεν καλύπτονται τα έξοδα και με το 1,35. Πέρσι το κόστος ήταν 300 με 320 ευρώ το στρέμμα. Το λίπασμα από 16 ευρώ πέρσι, φέτος έχει εκτοξευτεί στα 46. Τα φάρμακα είναι το διπλό πάνω. Μόνο ο ΓΟΕΒ έμεινε σταθερός. ΔΕΗ, μεροκάματα, πετρέλαιο και φιστικόψυχα είναι όλα πάνω”.
Τέλος, όσον αφορά την απόδοση ανέφερε πως “η βροχή που έπεσε το προηγούμενο διάστημα, ενώ φάνηκε να είναι καλή, έπεσε 2 φορές και ήταν αρκετή κι έκανε τη ζημιά. Υπήρξαν μυκητολογικές ασθένειες”.