Τρίτη, 25 Οκτωβρίου 2022 16:30

Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων: Παραμένει το πρόβλημα με τους εργάτες γης

Γράφτηκε από τον

Το ζήτημα των εργατών και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος συγκομιδής και παραγωγής βρέθηκε στο επίκεντρο της γενικής συνέλευσης που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Σύλλογος Γαργαλιάνων την Κυριακή το απόγευμα.

Καταρχήν έγινε ενημέρωση για τη διαδικασία που απαιτείται και για το ισχύον νομικό πλαίσιο που υπάρχει για την πρόσκληση εργατών, ενώ κοινή διαπίστωση ήταν πως παρά το γεγονός ότι έγκαιρα είχαν επισημανθεί προς την πολιτεία οι δυσκολίες που θα υπάρξουν, δεν έγινε καμία ουσιαστική κίνηση για να αλλάξει η κατάσταση. Επίσης τονίστηκε ότι για τους εργάτες σημαντικό είναι το ζήτημα της διαμονής, γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει συνεργασία των συλλογικών φορέων και της δημοτικής αρχής, ώστε να αξιοποιηθούν δημοτικά ακίνητα προς αυτή την κατεύθυνση, είτε να βρεθούν άλλες λύσεις.

Σε ό,τι αφορά την παρούσα κατάσταση, όπως επισήμανε μιλώντας στην «Ε» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ασημάκης Ντεμερούκας, η ελαιοσυγκομιδή στην περιοχή έχει ξεκινήσει από περισσότερους σε σχέση με άλλα χρόνια, και αυτό γιατί φοβούμενοι την έλλειψη εργατικών χεριών θεώρησαν ότι θα καθυστερήσουν, ενώ σημαντικό κίνητρο είναι και η τιμή του ελαιολάδου που έχει διαμορφωθεί στα 4,7 ευρώ το κιλό. Επίσης παρατηρείται να οργανώνονται συνεργεία με οικογενειακά σχήματα.

Ο κ. Ντεμερούκας σημείωσε ότι αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν πολλοί εργάτες, εκτίμησε όμως ότι το επόμενο διάστημα θα έρθουν αρκετοί από τις βαλκανικές χώρες. Όσον αφορά τα μεροκάματα, αυτά έχουν διαμορφωθεί στα 45-50 ευρώ -όταν πέρυσι ήταν 40 ευρώ- κάτι που αποτελεί κίνητρο στο να έρθουν εργάτες.

Κ.Μπ.