Τρίτη, 01 Νοεμβρίου 2022 09:05

Καλές αποδόσεις και τιμές στο ελαιόλαδο - Πρόβλημα η έλλειψη εργατικών χεριών

Γράφτηκε από τον
Καλές αποδόσεις και τιμές στο ελαιόλαδο - Πρόβλημα η έλλειψη εργατικών χεριών

 

Στα 4,70 με 4,75 ευρώ το κιλό πουλήθηκε φρέσκο κορωνέικο ελαιόλαδο σε ελαιοτριβεία της Τριφυλίας, όπως μας ενημέρωσε, χθες, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της περιοχής Αντώνης Παρασκευόπουλος.

Ο διευθυντής παρατήρησε ότι “οι αποδόσεις στα πρώτα λάδια που βγαίνουν είναι πολύ καλές, αυξημένες σε σχέση με πέρσι, λόγω της ηλιοφάνειας και του καλού καιρού το προηγούμενο διάστημα, ενώ και η ποιότητα είναι μοναδική, 1 με 2 γραμμές”.

Εκτίμησε ότι η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Τριφυλία θα είναι 28.000 με 30.000 τόνους από 4,5 με 4 εκατομμύρια ελαιόδεντρα. Μίλησε για εξαιρετικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά κι εξέφρασε την αισιοδοξία του πως “όλα θα εξελιχθούν πολύ καλά”.

Ο Αντ. Παρασκευόπουλος στάθηκε στη γρήγορη έκθλιψη του ελαιοκάρπου και στην αποθήκευση σε σωστές συνθήκες, στη μη χρήση ορυκτελαίων, αλλά λαδιών φυτικής προέλευσης στα μηχανήματα συγκομιδής. Σημείωσε ότι “πρέπει να αλλάξουμε καλλιεργητικές πρακτικές και νοοτροπία, να μειώσουμε τα κλαδέματα κατά τη συγκομιδή του ελαιοκάρπου για να προστατεύσουμε την ποιότητα του προϊόντος και τα δέντρα από την ίσκα (μυκητολογική ασθένεια), να αξιοποιήσουμε το ΠΟΠ ελαιόλαδο και να το αυξήσουμε με σωστό τρόπο”.

Επεσήμανε ότι παρότι υπήρχαν δακοσυλλήψεις σε ελαιώνες, δεν καταγράφηκε προσβολή από το δάκο, λόγω του καιρού και της πολύ καλής εφαρμογής του προγράμματος δακοκτονίας. Με τη βοήθεια και των παραγωγών.

Ωστόσο, ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας Τριφυλίας αναφέρθηκε στο πρόβλημα με την έλλειψη εργατικού δυναμικού, με μεροκάματα από 40 μέχρι και 55 ευρώ, που έχουν εκτοξεύσει το κόστος παραγωγής μαζί με τις μεγάλες αυξήσεις σε πετρέλαιο - βενζίνη και λιπάσματα.

* Η τιμή στο μαυρολίσιο ελαιόλαδο είναι στα 4,50 με 4,55 ευρώ, ενώ η τιμή που φαίνεται να επικρατεί περισσότερο στο νομό, αυτή την περίοδο είναι στα 4,60 ευρώ. Η εκτίμηση είναι πως η τιμή θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, λόγω της ζημιάς και της μειωμένης παραγωγής στην Ισπανία.

Ο προβληματισμός αφορά την έλλειψη εργατικών χεριών που δημιουργεί αβεβαιότητα και ανεβάζει  το κόστος παραγωγής, αλλά και την αντίδραση της αγοράς, των καταναλωτών που σε συνθήκες ακρίβειας και πληθωρισμού, θα κληθούν να αγοράσουν ακριβότερο και το ελαιόλαδο.

Γ.Σ.


NEWSLETTER