Παρασκευή, 03 Μαρτίου 2023 09:06

Εγκαταλείπουν την ανοιξιάτικη πατάτα: Λιγότερα στρέμματα θα φυτευτούν φέτος σε Καλαμάτα – Μεσσήνη

Γράφτηκε από τον

 

Λιγότερα είναι και φέτος τα στρέμματα που φυτεύτηκαν με ανοιξιάτικη (πρώιμη) πατάτα στην περιοχή του Μπουρνιά, στη Δυτική Παραλία της Καλαμάτας, λόγω της συνεχιζόμενης ζημιάς των παραγωγών τα τελευταία χρόνια.

Πολλοί παραγωγοί έχουν χρεοκοπήσει και η άλλοτε δυναμική καλλιέργεια της περιοχής κινδυνεύει με εγκατάλειψη, με εξαφάνιση. Το μεγάλο πρόβλημα είναι το υπέρογκο κόστος καλλιέργειας.

Την κατάσταση αυτή σημειώνει στην “Ε” ο παραγωγός Γιώργος Δούβας, αντιπρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμάτας.

“Στη Μεσσηνία είναι λιγότερα τα στρέμματα που φυτεύτηκαν κατά 20%, όταν και πέρσι υπήρχε μείωση. Κάθε χρόνο μειώνονται τα στρέμματα που καλλιεργούνται”, μας είπε ο Γ. Δούβας.

Εξηγώντας τους λόγους, επεσήμανε ότι “όλες οι παραγωγές είναι ζημιογόνες, αν εξαιρέσεις την τελευταία με το λάδι. Και αυτό γιατί είναι κάτω από το κόστος. Ο καταναλωτής αγοράζει ακριβά τα προϊόντα, τα οποία ο παραγωγός πουλάει σε χαμηλές τιμές. Και αυτό είναι αρνητικό. Ο,τι λίπος είχε ο παραγωγός, το έφαγε. Οσο δανειζόταν, δανειζόταν, αλλά και αυτό τέρμα, γιατί το χρέος είναι πλέον μεγάλο. Δεν μπορεί πλέον να δανειστεί από κανέναν”.

Για τη φετινή παραγωγή μας ενημέρωσε ότι “οι πατάτες είναι σταδιακά φυτεμένες. Από 26 με 27 Μαρτίου θα ξεκινήσουν να βγαίνουν οι πρώτες, αν όλα πάνε καλά”. Συνεχίζοντας, διευκρίνισε πως “καλός ήταν γενικά ο καιρός, αλλά δεν είχε βροχές ο Φλεβάρης και δεν μας έδωσε τα κιλά που χρειαζόμαστε. Θέλουν βροχή οι πατάτες. Γι’ αυτό θα είναι μειωμένες οι παραγωγές”.

Ο Γ. Δούβας μας πληροφόρησε ότι “το Πάσχα θα είναι φουλαρισμένη η αγορά από ελληνικές πατάτες” και για τις τιμές ανέφερε: “Θα διαμορφωθούν όταν αρχίσει η παραγωγή. οταν στείλουμε τις πρώτες πατάτες, όταν πάνε στην αγορά και πουληθούν, θα ξέρουμε”.

Εκτίμησε πως “τα 50 λεπτά το κιλό είναι οριακή τιμή” κι εξήγησε ότι “το κόστος έχει ξεπεράσει τα 1.500 ευρώ το στρέμμα, ενώ ο μέσος όρος παραγωγής είναι 3 τόνοι. Αυτό έγινε πέρσι με το φιστίκι, που έφθασε το 1,30 και το 1,35 ευρώ, αλλά ο παραγωγός δεν μάζεψε τα λεφτά του. Την αύξηση των 10 - 20 λεπτών την πήραν τα φάρμακα, τα λιπάσματα που αυξήθηκαν υπέρογκα. Ετσι κινδυνεύει και  η καλλιέργεια της πατάτας”.

Διευκρινίζοντας τον κίνδυνο, παρατήρησε ότι “δεν μπορείς να μαζέψεις τα λεφτά που χάλασες” και πρόσθεσε για την σκληρή πραγματικότητα: “Κάθε χρόνο μπαίνεις μέσα 150 ευρώ το στρέμμα και χρόνο με τον χρόνο το χρέος μεγαλώνει. Πολλοί παραγωγοί είναι χρεωμένοι πέραν από τα δέοντα. ο κόσμος χρεοκόπησε. Το 90% των κτημάτων στην παραλία, που παλιά ήταν όλα φυτεμένα, είναι χέρσα και αυτό τα λέει όλα. Θα δούμε τα επόμενα χρόνια τι θα γίνει”.

Γ.Σ.